Savendonksestraat (5)

Blijkbaar roept het plan Savendonk discussie op. Als NWG Liempde (met 160 leden) beheren wij gedeelten van Savendonk sinds 1988. Wij onderhouden en versterken de wallen, wij planten bomen en struiken en we planten en onderhouden vlechtheggen samen met tientallen vrijwilligers en schoolkinderen. Verder inventariseren wij en worden er al jarenlang padden overgezet in de Savendonksestraat.

Wij willen als belanghebbende aangeven dat wij uitermate blij zijn met de Savendonkplannen van Ark. Vanaf de jaren negentig werd door talloze instanties in beleids- en bestemmingsplannen aangegeven dat juist hier natuur gerealiseerd zou worden. Ook de Natte Natuurparel Plannen bestaan al meer dan vijftien jaar. Initiatieven vanuit diverse overheden en organisaties ontbraken echter de voorbije dertig jaren. Tot nu toe was NWG Liempde de belangrijkste initiatiefnemer met kleinschalige projecten op de Savendonkgronden.

Nu is er Ark, een initiatiefnemer die voor eigen risico natuur gaat realiseren en nog wel de natuur die hier al eeuwenlang thuishoort, namelijk de prachtige leembossen. Ook worden delen van de Erfgoedstrategie De Geelders uitgevoerd. Tot nu toe is NWG Liempde de enige die gedeelten van deze Erfgoedstrategie uitgevoerd heeft. Een aantal Savendonkbewoners staan te juichen, een aantal anderen vinden het blijkbaar bezwaarlijk dat deze decennia-oude plannen eindelijk tot uitvoer komen. In de tijd dat insecten en vele andere diersoorten massaal uitsterven, dat er bijna elke dag krantenartikelen verschijnen over het feit dat er nu echt iets gedaan moet worden aan de verdroging. Ook tuimelt het ene boombeleidsplan over de volgende boomplantstrategie. Juist nu zouden we met zijn allen blij moeten zijn met dat deze prachtige plannen tot uitvoering gebracht worden.

Deze plannen passen volledig in de beleidsvisies van de overheden. Geen papieren plannen, maar praktische uitvoering waar moeder natuur echt iets van merkt. De twee belangrijkste doelen van NWG zijn: het behartigen van het belang van natuur en landschap in Liempde en het bevorderen van het natuurbewustzijn. Wij zijn een werkgroep en vanuit deze achtergrond kan Ark ons altijd vragen om deze plannen mee te helpen vormgeven

        

        KAREL VOETS

        Natuurwerkgroep Liempde


Kort
nieuws


Twee nieuwe AED's

De openbare ruimte van Boxtel heeft er weer twee nieuwe AED's bij. De apparaten waarmee mensen die een hartstilstand hebben geholpen kunnen worden, hangen bij de Kinderboerderij aan het Apollopad en De Kaarsenmaker 14. Wie meer informatie wil over stichting Heartsafe Boxtel kan kijken op www.heartsafeboxtel.nl.