VRAAGSTUK AGRARIëRS IN BEHANDELING

Verdwijnt arbeidsmigrant straks uit de woonwijk?

PÅL JANSEN

,,Een stap in de goede richting", noemde inwoner Ad van den Brand het voorgenomen beleid voor arbeidsmigranten. Als betrokken Boxtelaar die zich verdiepte in gastarbeiders die opgehokt zitten in tussenwoningen, pleit hij al enkele jaren dat Boxtel hier werk van maakt. Gastarbeiders moeten betere huisvesting krijgen, maar vooral op een geschikte locatie. Dit lokale beleid is aanstaande...

In totaal 800 verblijfplaatsen voor arbeidsmigranten die maximaal een jaar in Boxtel werken, moeten binnen drie lentes verrijzen in de gemeente. Niet op plekken als Ladonk, Vorst en Daasdonk, bij voorkeur niet in het buitengebied, weg van de natuur maar vooral: uit de woonwijken.

In feite komt het neer op locaties aan de randen van bedrijventerreinen. Daarmee valt de Volvo-garage van Frank van den Brandt, die dat idee opperde in deze krant, al af. Rond sporthal De Braken blijft nog wel een optie. Voor de rest wilde projectleider Rutger van den Assem namens de gemeente Boxtel niet dieper ingaan op locaties: de bedrijven moet met oplossingen komen, de gemeente stelt alleen voorwaarden. ,,We willen voorkomen dat er straks allerlei grondposities worden ingenomen", stelde de extern ingehuurde beleidsadviseur. Over interesse heeft hij echter niets te vrezen: ,,We hebben al tientallen aanmeldingen binnengekregen."

TIEN JAAR

De 800 onderkomens moeten in complexen komen die ruimte bieden aan 150 tot 400 mensen. Als de markt bereid is om deze te realiseren, moeten deze na tien jaar weer worden weggehaald door de ondernemers, aldus Van den Assem.

Kwalitatieve huisvesting (sober, maar netjes) mét constant toezicht vormen de sleutel tot succes. Dit meldden Willem Weggeman van Homeflex (een aanbieder van huisvesting voor arbeidsmigranten), Frank van Gool van uitzendbureau Otto Workforce en Van den Brand, die deel uitmaakten van een panel om de gemeente Boxtel te informeren over de kwestie.

Tegelijkertijd zal Boxtel 1,5 tot 2 fte extra moeten investeren in handhaving. Dit geld verdient zich terug, omdat meer buitenlandse werknemers zich in zullen schrijven bij de gemeente en dit ook opbrengsten met zich meebrengt, stelde Van den Assem.

WOONWIJKEN

Verdwijnt met de 800 verblijfsplaatsen over drie jaar de arbeidsmigrant uit de woonwijk? Raadslid Stefan de Nijs van coalitiepartij Combinatie95 vroeg zich af waarom woningen niet opnieuw worden volgepropt met buitenlandse werknemers zodra de huidige bewoners naar een complex verhuizen. Volgens beleidsadviseur Van den Assem biedt het vorig jaar genomen 'voorbereidingsbesluit' met betrekking tot kamerbewoning (maximaal vier individuele bewoners per adres) voldoende handvatten om te handhaven. Ook gunt de gemeente een te bouwen complex eerder aan ontwikkelaars die helpen om de vrijgekomen huizen vrij te houden voor de reguliere woningmarkt.

AGRARIËRS

Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen (Balans) wees nog op een andere kwestie: huisvesting bij agrariërs. In principe kan het college van B en W dit toestaan, mits arbeidsmigranten bij het bedrijf werkzaam zijn. Maar boerenbelangenorganisatie ZLTO wees er al in een brief op dat dit onbetaalbaar zal worden met de huidige voorwaarden: het kost duizenden euro's per persoon om hieraan te voldoen, terwijl seizoenswerkers slechts enkele maanden per jaar nodig zijn.

Momenteel gaat Boxtel uit van het keurmerk Stichting Normering Flexwonen, terwijl er ook een Agrarisch Keurmerk Flexwonen is waarvan de voorwaarden beter passen bij landbouw- en veeteeltbedrijven. Volgens provinciaal ambtenaar Van den Bergh worden beide keurmerken door diverse gemeenten toegepast. Raadslid Gerlof Roubos (Balans) stelde daarom de vraag: ,,Waarom zouden we deze keuze ontnemen voor ondernemers?" Daarop beloofde beleidsadviseur Van den Assem hier nog naar te kijken.



Naar verwachting binnen een maand mag de raad beslissen over het beleidsvoorstel.