Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

FIETSPROJECT VOERT 15 JONGEREN ‘DE LA SALLE’ NAAR ZUID-LIMBURG

‘Samen op weg naar de Amstel Gold Race’

MARC CLEUTJENS

Albegina, Anne, Dijango, Estherline, Jayjay, Jorrit, Kay, Levi, Menno, Rick, Silas, Tess, Tessa, Vinny en Wesley. Dit zijn de vijftien jonge wielrentoppers die op 1 oktober zullen schitteren in hun eigen Amstel Gold Race. Het initiatief van orthopedagogisch behandel- en expertisecentrum De La Salle in Boxtel, die met vier enthousiaste ploegleiders en ruim een dozijn buddy’s elke week de training verzorgen, verschijnen de renners over precies twee weken aan de start in Valkenburg. ,,Als ik moe ben, zet ik toch door.”

,,Hé wielrennertjes!” Het kleine peloton dat zich maandag kort voor de middagtraining meldt bij de vijver op het terrein van De La Salle wordt joviaal begroet. Ze zijn makkelijk herkenbaar aan hun fraaie fietsen en natuurlijk de teamkleding in de huiskleuren van Koraal, de organisatie waarvan ook De La Salle deel uitmaakt. Het is tijd voor een groepsfoto én een vooruitblik op de Amstel Gold Race. ,,Vandaag trainen we met drie jongeren en hun buddy’s”, vertelt teamleider Tonio André (46).

MONT VENTOUX

Het wielerproject van De La Salle vond zijn oorsprong in 2014. Toen sloot het Boxtelse jeugdinstituut zich enthousiast aan bij een initiatief van Koraal dat twee jaar eerder van start was gegaan. ,,Cliënten uit verschillende Koraal-regio’s trainden voor de beklimming van de Mont Ventoux, een van de meest klassieke wielerbergen in Frankrijk”, aldus Tonio. ,,Het gezamenlijke fietsproject is dit jaar vanwege de hoge kosten en de coronacrisis afgelast. De La Salle heeft besloten om met een eigen peloton een alternatief te bedenken.”

Dat is de Amstel Gold Race geworden. ,,Vanwege de coronacrisis blijven we in Nederland”, geeft Tonio aan. ,,Toen in juni duidelijk werd dat weer samen gesport mocht worden, zijn we in training gegaan.” Niet voor de beklimming van de ‘Kale Berg’ in de Provence, maar voor een sportieve uitdaging in eigen land. ,,We rijden een lus van de Amstel Gold Race waarin ook enkele klimmetjes zitten. Aan het einde krijgen we de Cauberg voor onze kiezen.” Een voorzichtige schatting leert dat de wielrenners op 1 oktober zo’n 80 kilometer fietsen.

VEEL TEGENSLAG

Het fietsproject van De La Salle beoogt meer dan alleen een dagje wielrennen in het Limburgse heuvellandschap. ,,Het is een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze groep jongeren”, legt teamleider Tonio uit. ,,Ze hebben meestal niet zo’n hele fijne jeugd gehad en hebben veel tegenslag gekend in hun nog prille leven. Meedoen aan dit fietsproject leert ze samen met anderen te streven naar een sportief doel. Straks kijken ze allemaal terug op een mooie prestatie die een herinnering voor het leven is.”

AANSPREEKPUNT

Alle jongeren worden op de fiets begeleid door een buddy. Maarten van Amelsvoort (59) is een van hen. De maatschappelijk werker en ambulant behandelaar ziet zichzelf als iemand die kan ondersteunen en motiveren. ,,De buddy’s zijn ook het aanspreekpunt voor de jongeren”, vult administratief medewerker en mede-buddy Olga Zwaneveld (54) aan. ,,Onderweg zijn we present om jongeren letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug te geven”, vertelt groepsopvoerder Daan van Genuchten (25). Alle buddy’s hebben zich vrijwillig aangemeld voor het fietsproject en steken veel vrije uren in de begeleiding van de jonge wielrenners.

DOORZETTEN!

Tessa (15) is een van de vijftien jongeren die zich hebben aangemeld voor de Amstel Gold Race, ,,Ik had nog nooit op een wielrenfiets gezeten, maar vind het heel erg leuk”, vertelt ze. ,,Ik kijk uit naar de fietstocht en train graag, al is het soms zwaar hoor. Maar als ik moe ben, zet ik toch door!” Menno (16) is een echte kilometervreter en fiets graag met zijn buddy. En nóg liever in het complete peloton. ,,Ik heb getraind in het Gelderse Berg en Dal. Veel heuvels hoor. Soms ben je blij als je ook kunt afdalen…” Ook Jorrit (16) is enthousiast. ,,Het is fijn om je best te doen en de eindstreep te halen.”

Het fietsproject is volgens teamleider Tonio geslaagd als iedereen in de Limburgse heuvels het maximale heeft gegeven. ,,Iedereen traint keihard voor dit doel. Wie straks finisht op de Cauberg mag trots zijn. De beloning? Een feestje met een barbecue. En een dag later een leuke activiteit en natuurlijk het feestelijk onthaal bij De La Salle.”


* * *


Verslaggever Marc Cleutjens traint wekelijks met de fietsers van De La Salle. Op 1 oktober is hij ook in het peloton te vinden en doet hij verslag van de ‘Boxtelse’ Amstel Gold Race.



p Jorrit, Tessa en Menno (op de voorgrond) trainden maandag voor de Amstel Gold Race. Op de achtergrond staan van links naar rechts de buddy’s Olga, Maarten, Tonio (teamleider) en Daan. (Foto: Marc Cleutjens).


Gestelse CDA laat gezicht zien in Gemonde


CDA Sint-Michielsgestel wandelde zaterdag samen met inwoners door een aantal van dorpen, zo ook Gemonde.

In Gemonde werd onder meer stilgestaan bij woningbouw De Rietstok. Daar woorden prefab-huizen gebouwd: deze simpel op te trekken woningen moeten, wanneer gestart wordt met bouwen, binnen een maand klaar zijn. Er komen 28 woningen, dus één huis per dag.

Ook kwam het dorpshuis aan bod en de accommodatie voor voetbalvereniging Irene, die op de planning staat om verbouwd te worden. Het Gestelse CDA liep tevens door Middelrode, Berlicum en Den Dungen.

De CDA-wandelingen waren een vervolg op de fractiewandelingen die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. In totaal zijn ruim veertig personen op de activiteit afgekomen.


Verzoekjes op orgel

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen verzoeknummers indienen voor het concert dat Tommy van Doorn zondag 11 oktober om 16.00 uur geeft in de Sint-Petrusbasiliek. Zij kunnen uiterlijk zondag 27 september hun wensen doorgeven via e-mailadres info@stichtingkerkconcertenboxtel.nl. Een kaartje reserveren à acht euro kan ook door een e-mail te sturen.