Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Nertsen ontsnappen naar Kampina

MARC CLEUTJENS

Natuurmonumenten krijgt steeds meer meldingen van nertsen die zich ophouden in en rond Kampina. De nerts op de foto werd dinsdagmiddag vastgelegd nabij de stuw in de Heiloop aan de oostzijde van het Boxtelse natuurgebied. ,,We zijn beslist niet blij met deze exoot”, reageert boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten.

Nertsen staan de laatste maanden in de schijnwerpers omdat ze een opvallende rol spelen in de coronacrisis. De pelsdieren zijn aantoonbaar in staat om mensen te besmetten met Covid-19. Reden voor de rijksoverheid om de nertsenhouderij vervroegd te beëindigen en alle nertsenfokkers te onderwerpen aan een verplichte stoppersregeling.

Volgens boswachter Roosen krijgt Natuurmonumenten regelmatig meldingen van nertsen die kennelijk prima kunnen overleven. Waar de dieren vandaan komen is niet bekend; Roosen gaat er vanuit dat ze ontsnapt zijn uit een nertsenfokkerij.

,,We vrezen dat nertsen de concurrentiestrijd aangaan met de hermelijn, de marter en de bunzing die van oudsher wél in deze contreien voorkomen. Ook richten ze veel schade aan en eten ze onder meer zoetwatermosselen. Ik denk dat veel zoetwatermosselen in de Beerze door nertsen zijn verorberd.”

Natuurmonumenten overweegt de nertsen te gaan vangen. Mensen wordt geadviseerd de dieren niet te benaderen.