Aeres Milieu voerde voor de tweede keer in korte tijd archeologisch onderzoek uit in de Liempdse pastorietuin. De grond blijft archeologisch interessant, maar vooralsnog kan de zandkuip weer woorden dichtgegooid.
Aeres Milieu voerde voor de tweede keer in korte tijd archeologisch onderzoek uit in de Liempdse pastorietuin. De grond blijft archeologisch interessant, maar vooralsnog kan de zandkuip weer woorden dichtgegooid. Foto: Gerard Schalkx

MOGELIJKE KLOKKENGIETERIJ OF SMIDSE BLIJFT IN DE GROND

Pastorietuin 'archeologisch interessant'

PÅL JANSEN

De voormalige pastorietuin in Liempde blijft archeologisch onverminderd interessant. Ingenieursbureau Aeres Milieu rondde deze week een vervolgonderzoek af. Het vermoeden dat er een ijzersmederij of wellicht klokkengieterij in de buurt heeft gelegen, is na de nieuwe opgraving versterkt. Dit heeft echter geen gevolgen voor de daar geplande woningbouw.

Het lijkt erop dat de zandkuip waar straks elf seniorenwoningen worden gebouwd, aan de rand ligt van een erf. ,,Dit is op de plek waar later de Liempdse schuurkerk is gebouwd", licht Nico van der Feest van Aeres Milieu toe. ,,We denken aan een smidse, of wellicht een klokkengieterij. Met name die laatste werd vroeger regelmatig in de buurt van kerken gebouwd."

Vermoedens van ambachtelijke activiteiten waren er in juli ook al, toen er proefsleuven werden gegraven. Alleen exact de vinger erop leggen, lukt Aeres Milieu tot op heden ook niet. Maar dat er iets interessants onder de grond verstopt zit dat iets kan vertellen over de Liempdse geschiedenis, durft Van der Feest wel te stellen. ,,Zo is er ook aardewerk aangetroffen dat dateert van ver voor de bouw van de schuurkerk."

MAXIMALE DIEPTE

Verder graven voor studie is echter niet mogelijk: de maximale diepte is al bereikt. ,,Wel blijft er een notitie in het bestemmingsplan liggen voor toekomstige ontwikkeling", zal Aeres Milieu aan de gemeente Boxtel adviseren volgens Van der Feest. ,,Denk bijvoorbeeld aan een plan van een bewoner om een diep zwembad te graven. Voordat zoiets gebeurt, zal er eerst archeologisch onderzoek moeten plaatsvinden."

In de voorbereidingen op het nieuwbouwproject aan de Vendelstraat werd in eerste instantie beoordeeld dat de pastorietuin niet erg interessant was voor nadere studie. Toch werd er tijdens het zogeheten CARE-project, een initiatief van onder meer Kèk Liemt en de Universiteit van Amsterdam om inwoners warm te maken voor cultureel erfgoed, vorig jaar een proefputje geslagen. Tijdens dit weekend van gemeenschapsarcheologie werden al enkele interessante sporen gevonden: ijzerslakken uit de middeleeuwen. UvA-onderzoeker Johan Verspay vermoedde destijds al dat het ging om ijzerproductie. Ook werd er aardewerk uit vermoedelijk de twaalfde of dertiende eeuw gevonden.

BLIJFT WEL LIGGEN

In juli vonden daarom opnieuw twee onderzoeken plaats met vrijwilligers van onder meer Kèk Liemt op aansturing van Aeres. Het gevoel dat er een middeleeuws ambachtshuis onder de grond ligt, is na het graafwerk van deze week verder versterkt. Momenteel worden nog enkele vondsten gedetermineerd bij een specialist van Aeres. Desalniettemin kan de zandkuip dicht worden gegooid... Verspay: ,,Wat er ook ligt, het blijft er in ieder geval liggen."


p Aeres Milieu voerde voor de tweede keer in korte tijd archeologisch onderzoek uit in de Liempdse pastorietuin. De grond blijft archeologisch interessant, maar vooralsnog kan de zandkuip weer woorden dichtgegooid. (Foto: Gerard Schalkx).