ONGELOOFLIJK SPANNEND IN TOP VIJFTIEN

Gele trui Tourspel dit jaar digitaal uitgereikt

JULES HAMELEERS

Geen propvolle Durpsherberg en geen biertje met je wielervrienden: de bekendmaking van de winnaar van het Tourspel op zondag 20 september, wordt dit jaar digitaal verricht op. De livestream start om 20.30 uur. Maar dat maakt het er niet minder spannend op. Robert Schelle heeft de koppositie veroverd met een score van 455.

,,Ik val maar meteen met de deur in huis: er is dit jaar geen prijsuitreiking in het café", vertelt voorzitter Mark van der Laan van het Tourspel. De bekendmaking van de winnaar wordt online uitgezonden via een livestream op YouTube. In levenden lijve zal er slechts een select gezelschap aanwezig zijn. Alle deelnemers ontvangen van tevoren een link, zodat ze de uitreiking kunnen volgen. Van der Laan: ,,De focus ligt vooral op het goede doel, WensAmbulance Brabant."

TE GROOT RISICO

Normaliter vormt de prijsuitreiking het hoogtepunt van Tourspel Liempde, dat inmiddels gegroeid is naar een evenement waar jaarlijks ruim driehonderd mensen aan meedoen. Café De Durpsherberg vormt het thuishonk en daar wordt dus ook het podium opgetuigd. ,,De prijsuitreiking met de inschrijving vormen een soort bedankje voor de sponsoring van uitbater Ton van Alphen", legt Van der Laan uit. Maar het risico is te groot, werd na overleg besloten. ,,Alle bezoekers coronaproof deel laten nemen aan de uitreiking, is een hele uitdaging. Dat was ons het risico op een boete, of - nog veel erger natuurlijk - een corona-uitbraak, niet waard", legt Van der Laan uit.

Maar omdat het dan via een computer- of televisiescherm moet en niet in de kroeg, betekent niet dat het minder leuk of gezellig is. Hoewel de Tourspel-organisatie het online evenement van beperkte lengte wil houden, komen diverse leuke feitjes wel langs. ,,Hetgeen wat iedereen altijd wil weten, is: wat was nou de ideale ploeg geweest? Met welke vijftien renners had ik die gele trui sowieso in de wacht gesleept?", vertelt Van der Laan.

De uitreiking van de fysieke gele trui en de overhandiging van de fiets, die mensen dit jaar voor het eerst via een loterij konden winnen, vindt later plaats. Het moment daarvoor maakte de organisatie later bekend.

SPANNEND

Digitaal of niet-digitaal: het is ongekend spannend aan de top van het klassement. Robert Schelle wordt gevolgd door Bas Voets met 445 punten. Harm Sengers volgt hen met een score van 444. Ook daaronder blijven de spelers dicht bij elkaar: de top vijf wordt gecompleteerd door Lobke van de Koevering en Toon de Jong met respectievelijk 441 en 440 punten. De aanvoerder van vorige week, Jack Steenbeek, is gezakt naar plek acht.

Deelnemers aan het extra Tourspel, kijken ook met een schuin oog naar de Deen Mads Pedersen. De ploeggenoot van Koen de Kort, die dit jaar niet meerijdt, staat op plaats 126. De Liempdenaar kent zijn teammaatje goed: hij gokte dat Pedersen op plek 123 zou eindigen.

NOG NIET VOORBIJ

Maar de Ronde (van Frankrijk) is nog niet voorbij en het (Tour)spel dus nog niet gespeeld. Hoewel de bergetappes na vandaag zijn afgelegd, liggen er nog kansen voor renners die hun vizier hebben gericht op de groene trui. De sprinters die door de Alpen zijn gekomen, kunnen morgen hun ei kwijt. Maar dan moeten ze eerst wel de verraderlijke rit van vandaag doorkomen: die voert de fietsers over vijf bergtoppen.