Afbeelding
Foto: Henk van Weert

NIEUWE EIGENAREN PAND MODECENTRUM ZOEKEN NAAR PUBLIEKE BESTEMMING

Vroegere modewinkel 'Frans Theelen' is verkocht

MARC CLEUTJENS

Het voormalige pand van Modecentrum Frans Theelen in Boxtel heeft een nieuwe eigenaar. Vijf maanden nadat het ondernemersechtpaar Pieter en Ria Theelen de sluiting van hun vier winkels in Noord-Brabant en Limburg bekend maakte, is het riante winkelpand aan de Stationsstraat verkocht. De winkels in Roggel, Panningen en Horst staan nog leeg.

De vroegere vestiging van Modecentrum Frans Theelen in Boxtel is gekocht door een groep beleggers die samen eigenaar zijn geworden van het pand. Ze willen hun namen niet publiekelijk bekend maken, deze zijn wel bekend bij de redactie van Brabants Centrum. Volgens een van de nieuwe eigenaren worden momenteel gesprekken gevoerd met meerdere partijen om snel tot een goede invulling van het leegstaande pand te komen.

PUBLIEKE BESTEMMING

Daarbij is het vizier vooral gericht op een publieke bestemming, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Een andere invulling zou volgens de nieuwe eigenaren een retailconcept kunnen zijn waarbij meerdere ondernemers onder één dak gehuisvest worden. De kans dat in het pand één (grote) winkel wordt gevestigd, achten de kopers van ‘Frans Theelen’ klein.

1977

Modecentrum Frans Theelen vestigde zich in 1977 in Boxtel. De keuze viel op het eind negentiende eeuw gebouwde Hotel Riche, dat tot de jaren vijftig van de vorige eeuw als zodanig werd gebruikt.

Nadien deed het pand dienst als opvanghuis voor gezinnen die vanuit het vroegere Nederlands-Indië naar Nederland waren gerepatrieerd. Ook de Rabobank en woninginrichter Nouwens vonden er onderdak.

Opvallend detail: achter Hotel Riche werd in 1923 een ‘Concertgebouw’ opgetrokken dat plaats bood aan ongeveer vijfhonderd bezoekers. Later deed deze podiumvoorziening tot medio jaren zestig van de vorige eeuw dienst als filmzaal.

Nadat Modecentrum Frans Theelen zich er had gevestigd, werd ‘De Nieuwe Bioscoop’ tijdelijk gebruikt als overdekte parkeergarage. Daarna maakte de vroegere cinema plaats voor de uitbreiding van de modewinkel. De straatnaam Passage Riche herinnert aan dit stukje Boxtelse geschiedenis.

p Modecentrum Frans Theelen was al sinds 25 maart gesloten vanwege het coronavirus. Even later werd het faillissement aangekondigd. Het pand is nu verkocht: de nieuwe eigenaren zoeken naar een nieuwe functie, het liefst met een publieke bestemming. (Foto: Henk van Weert).


INITIATIEF SAMEN SLIM RIJDEN VAN Energiecoöperatie BOXTEL VAN START

Groene deelauto's Boxtel zijn klaar voor de verhuur

PÅL JANSEN

20.000 kilometer. Zoveel willen de ambtenaren, burgemeester en wethouders afleggen met 'groene deelauto's'. Althans, voor zoveel kilometer heeft Boxtel afgenomen bij het bedrijf Onze Auto, dat twee elektrische Renault Zoe's verhuurt. Tevens nam de gemeente twintig jaarabonnementen af. Hiermee investeert zij 9.000 euro om het eigen werkverkeer te vergroenen. Ook inwoners mogen de voertuigen huren.

De twee elektrische Renault Zoe's staan op hun vaste parkeerplek aan het Januspad bij de elektrische laadpaal naast het gemeentehuis. Kosten bedragen 25 euro of 35 euro per maand, afhankelijk van de abonnementsvorm. Ook wordt er 1,50 tot 3,50 euro per kilometer gerekend, eveneens afhankelijk van het afgenomen lidmaatschap.

ENTHOUSIAST

Verantwoordelijk wethouder Peter van de Wiel (duurzaamheid) en diverse dorpsbewoners verzorgden vrijdag de aftrap van het zogeheten initiatief Samen Slim Rijden, dat genomen is door Energiecoöperatie Boxtel. Volgens de wethouder maken deelnemende inwoners het project tot een succes en draagt het groen rijden bij aan vermindering van CO2- en fijnstof-uitstoot.

De betrokken inwoners zetten zich als ambassadeurs in voor het project en hebben buurtgenoten enthousiast gemaakt. Het groepje beantwoordt tevens vragen en organiseert testritten. Ook zochten ze uit in welke wijken een deelauto gewenst is. Vooralsnog blijkt er alleen in het centrum interesse te zijn.

Naast duurzaamheid, kunnen de voertuigen ook voor meer ruimte op straat zorgen: één wagen om te delen, kan vijf tot zeven gewone auto's vervangen, stelt de gemeente. En inwoners hoeven door het initiatief ook hun eigen auto niet meer dagelijks te gebruiken.

ONTSMETTEN

De pilot zou eigenlijk begin dit jaar al van start gaan, maar de coronacrisis gooide roet in het eten.Een auto delen wanneer het coronavirus nog heerst, kan voor uitdagingen zorgen. Om deze reden is elk voertuig uitgerust met een handleiding om de wagen goed te ontsmetten. De auto wordt schoongemaakt bij het binnengaan én verlaten. In de auto liggen desinfectiemiddel en reinigingsdoekjes voor de gebruikers.


PARTIJ PAKT POLITIEKE CURSUS WEER OP

Combinatie95 verkent Boxtel

In zes avonden biedt politieke partij Combinatie95 met 'Verken je Gemeente' inzicht in het functioneren van de lokale overheid. Hoewel de cursus van dit jaar sinds februari stil lag (corona), werd maandag de WSD bezocht.

Welzijn, Sociale Zaken en Participatie werden (corona-proof) behandeld. Combinatie95-raadslid Ineke van Giersbergen lichtte toe wat Boxtel doet aan welzijn. Het gesprek met de cursisten spitste zich vooral toe op de WMO, het functioneren van de gemeenschapshuizen en het vrijwilligersbeleid.

WSD-directeur Jan Simons vertelde meer over de WSD en de wijze waarop participatie-doelstellingen invulling krijgen in corona-tijd en het belang van maatwerk voor de 2.000 WSD'ers die zinvol werk kunnen verrichten, ook in deze onzekere periode.

De deelnemers zien uit naar de derde bijeenkomst over het thema veiligheid die Combinatie95 in oktober op het politiebureau in Boxtel organiseert.

Wethouder Peter van de Wiel (links) gaf samen met enkele ambassadeurs het startschot voor Samen Slim Rijden, waaronder Willem Kalverda (rechts), tevens bestuurslid van initiatiefnemer Energiecoöperatie Boxtel. (Foto: gemeente Boxtel).