Kas Beekmans (16) racet in de competitie om de Northern Talent Cup. De Boxtelse coureur eindigde afgelopen weekeinde tweemaal bij de beste tien tijdens de wedstrijden op de Lausitzring in Duitsland. Foto: Damon Teerink

KAS BEEKMANS (16) NOTEERT TOP 10-KLASSERINGEN

Sterke races van Boxtelse motorcoureur

Het Boxtelse racetalent Kas Beekmans maakte het zichzelf niet makkelijk in de kwalificaties voor de tweede ronde van de Northern Talent Cup. Hij startte op de Lausitzring in het Duitse plaatsje Klettwitz daarom vanaf een veertiende startplaats. De zestienjarige coureur reed desalniettemin twee sterke races. Hij eindigde tweemaal bij de eerste tien: als zevende en als tiende.

De wedstrijden op de Lausitzring vormden de tweede ronde van de competitie om de Northern Talent Cup. Donderdag en vrijdag stonden er maar liefst vijf lange vrije trainingen op het programma. Beekmans gebruikte deze sessies om de baan goed onder de knie te krijgen en te werken aan zijn tempo. Dat verliep voorspoedig en na twee dagen met een stijgende lijn stond Kas op een dertiende plaats.

Het was nog fris zaterdagmorgen bij de start van de eerste kwalificatie. Ondanks mindere baancondities reed de Boxtelse racer constant en noteerde hij zijn snelste rondetijd tot dan toe. Beekmans sloot de sessie met een tiende tijd af. In de tweede kwalificatie evenaarde de coureur zijn rondetijd uit de eerste manche, maar verbeterde deze niet. Als de tiener in zijn snelste ronde niet zou zijn gestoord door een andere rijder, had een verbetering er wellicht ingezeten. Een veertiende startpositie voor de races resteerde nu.

VERRE VAN IDEAAL

Dat Beekmans het juiste tempo had, liet hij in de eerste race zien. Alleen bleek wel dat de positie op de vijfde startrij verre van ideaal was. Met strakke rondetijden werkte de Boxtelaar zich op naar de tweede groep. Deze club rijders streed om de vijfde plaats. Op de finishlijn was het enorm spannend: de Boxtelse coureur finishte als zevende op slechts 0.041 seconde van de nummer vijf. Het bleek een hele sterke race: met zijn rondetijden kon het jonge talent zich meten met de kopgroep.

Ook de tweede race was sterk. De Boxtelaar had echter opnieuw last van zijn startpositie. Hij klom op naar de tweede groep, maar intussen was er al een kopgroep van negen rijders gevlogen. Beekmans reed op een vergelijkbaar tempo, maar kon niet meer aansluiten en eindigde als tiende.

De motorrijder behaalde dit weekend desalniettemin weer vijftien punten om het kampioenschap en staat nu op 29 punten in totaal. Leider is de Duitser Freddie Heinrich, met 81 punten. Komend raceweekend tracht Beekmans een betere startpositie te krijgen.

De volgende wedstrijden om de Northern Talent Cup zijn van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september op de legendarische Duitse Hockenheimring.

p Kas Beekmans (16) racet in de competitie om de Northern Talent Cup. De Boxtelse coureur eindigde afgelopen weekeinde tweemaal bij de beste tien tijdens de wedstrijden op de Lausitzring in Duitsland. (Foto: Damon Teerink).