Afbeelding
Foto: Jos Korsten

BOXTELSE ANGELASCHOOL WEKT SINDS DE ZOMER EIGEN ENERGIE OP

Zonnepanelen kroon op groene school

MARC CLEUTJENS

De Angelaschool is klaar voor een duurzame toekomst. De basisschool aan de Baroniestraat in Boxtel heeft in de zomer 244 zonnepanelen in gebruik genomen, waarmee volledig in de eigen energiebehoefte kan worden voorzien. Alle extra opgewekte energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk.

Ook directeur Jos korsten is erg blij met de nieuwe ontwikkeling: ,,In ons nog te openen technieklokaal gaan we lesgeven over duurzaamheid. We laten leerlingen daar zien dat het belangrijk is om zuinig om te gaan met energie."

De zonnepanelen rusten op de zuidkant van het schuine dak van het hoofdgebouw. Ook op de twee platte daken van de leslokalen die daarachter liggen, zijn de meeste vierkante meters bedekt met zonnecollectoren. Volgens Korsten is uitgebreid onderzoek gedaan naar de technische en financiële haalbaarheid van het project. ,,Het plaatsen van zonnepanelen had nogal wat voeten in de aarde”, blikt hij terug. ,,Het dak van ons hoofdgebouw moest eerst worden verstevigd om de zonnepanelen te kunnen dragen.”

RABOBANK

Ook financieel was het project een ferme uitdaging. Dat veranderde toen de Angelaschool met succes aanklopte bij Rabobank Hart van de Meierij en een beroep kon doen op het zogeheten Dichtbijfonds. ,,Tijdens een pitch hebben we uitleg gegeven over ons project en duidelijk gemaakt dat we niet alleen een duurzame school willen zijn”, vertelt Korsten. ,,Met de zonnepanelen willen we kinderen ook laten zien hoe je zuinig kunt omgaan met energie. Energiebesparing en duurzaamheid gaan deel uitmaken van ons lesprogramma.”

Het Dichtbijfonds van de Rabobank draagt substantieel bij aan de kosten van het zonnepanelenproject: ruim 30 procent. Eerder deed voetbalclub ODC met succes een beroep op dit fonds en werden zonnepanelen geplaatst in de sportparken Molenwijk en Wagenaars.

De plaatsing van 244 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een opwekking van 72.000 kilowattuur per jaar, komt niet uit de lucht vallen. De Angelaschool werkt volgens haar directeur al vele jaren aan duurzaamheid. In 2010 deed de GGD uitgebreid onderzoek naar het energieverbruik en het binnenklimaat van basisscholen. ,,Aan de hand van een aantal adviezen zijn we toen gestart met de isolatie van alle platte daken en de houten zoldervloer. Twee jaar laten is alle verlichting verduurzaamd.”

GROTE VERBOUWING

Tijdens de laatste grote verbouwing in 2016 en 2017 werd alle verlichting opnieuw aangepakt. Op alle plekken zijn sindsdien led-lampen in gebruik genomen en bepalen bewegingssensoren of de verlichting aan of uit is. Korsten: ,,Vorig jaar hebben we weer stappen gezet door alle toilet- en doucheruimten aan te pakken. Niet alleen is hier led-verlichting aangebracht, ook hebben we een warmteterugwinsysteem geïnstalleerd.”

Directeur Korsten kan op een app zien hoeveel energie zijn school dagelijks bespaart en hoeveel elektriciteit de zon op het schooldak opwekt. De applicatie wil hij ook voor onderwijsdoeleinden inzetten. ,,Ook nu de zonnecellen er liggen, is het belangrijk dat we elke dag bewust omgaan met energie. Die boodschap willen we leerlingen graag meegeven.”



p Er liggen sinds de zomer maar liefst 244 zonnepanelen op het dak van de Angelaschool. Daarmee wil de onderwijsinstelling voldoen aan haar duurzame ambitie. (Foto: eigen collectie).


Super Aldi sluit definitief deuren aan de Kapelweg


Supermarkt Aldi aan de Kapelweg sluit op zaterdag 19 september om 18.00 uur definitief haar deuren. De sluiting stond sinds de opening van de nieuwe winkel aan de Brederodeweg al op de planning.

De vestiging aan de Kapelweg is nog langer open gebleven, omdat het huurcontract nog niet was afgelopen, meldde een woordvoerder in oktober 2019 aan Brabants Centrum. De Aldi-supermarkt in winkelcentrum Oosterhof ging aan het einde van die maand vorig jaar wel al dicht.

POSTSORTEERCENTRUM

De winkel aan de Brederodeweg, waarvoor het voormalige postsorteercentrum werd gesloopt, is gebouwd ter vervanging van de twee andere vestigingen en opende op 1 november 2019. Deze budgetsuper is groter en heeft een uitgebreider assortiment. Ook heeft de winkel ruim honderd eigen parkeerplekken, waarvan dertig op het dak. Die plaatsen zijn te bereiken via de hellingbaan aan de Fellenoord.

Kort
nieuws


Ierse Sessie

Volksliedjes en ballades meezingen. Of de melodieën meespelen op gitaar, viool, trekzak of bijvoorbeeld een tin-whistle. Het kan zondag 20 september tijdens de maandelijkse Ierse Sessie in bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel. Bezoekers zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom. De coronaregels worden gerespecteerd.


Twintig klarinettisten

KlarinetNsemble uit Hilvarenbeek brengt zaterdag 3 oktober een bezoek aan de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. En dat betekent een bijzonder optreden van twintig klarinettisten. Het concert duurt van van 16.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in de concertreeks Klassiek in de Kerken. De toegangsprijs bedraagt vijftien euro, jeugd tot en met zestien jaar mag gratis naar binnen. Met anderhalve meter afstand is er plaats voor tachtig bezoekers. Reserveren kan via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl