De speeltuin in Sparrenlaene sluit aan bij de groene omgeving doordat het grote toestel van hout is en natuurlijk vormen heeft. De opening van de speeltuin is zaterdag. (Foto: eigen collectie).
De speeltuin in Sparrenlaene sluit aan bij de groene omgeving doordat het grote toestel van hout is en natuurlijk vormen heeft. De opening van de speeltuin is zaterdag. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

FEESTELIJKE OPENING OP ZATERDAGMIDDAG IS AFRONDING VAN PROJECT

Speeltuin in Sparrenlaene dankzij buurtbewoners


Jan Hermens

Met vereende krachten kun je veel tot stand brengen. Dat bewijzen de betrokken buurtbewoners van Sparrenlaene die drie jaar geleden het plan opvatten een speeltuin in hun buurt te realiseren. Samen zetten ze de schouders onder hun voornemen. Met resultaat, want zaterdag 19 september wordt de gloednieuwe speeltuin in de kinderrijke buurt geopend.

Bij zulke projecten is het vinden van geld altijd een wezenlijke opgave, weet Yvonne van As. Zij is een van de initiatiefnemers: ,,We hebben in de afgelopen drie jaar diverse fondsen aangeschreven. Soms met succes, zoals bij het VSB-fonds en Rabo Dichtbij. Niet alle pogingen slaagden. Jantje Beton richt zich bijvoorbeeld vooral op achterstandswijken en daar is hier geen sprake van." De buurt bracht desalniettemin 20.000 euro bijeen en ook de gemeente Boxtel droeg nog eens 9.000 euro bij.

Maar enkel met geld staat er nog geen speeltoestel. Die zijn er in soorten en maten, dus moesten er keuzes worden gemaakt. Van As: ,,We hebben kinderen hun ideale speeltuin laten tekenen en knutselen. Daarnaast hebben we rekening gehouden met de omgeving. We wonen dichtbij het bos en wilden een natuurlijke inrichting. We zijn ook nog rond de tafel gegaan met leveranciers van speeltoestellen om informatie in te winnen."

TOESTEL

Inmiddels klimmen en klauteren er al kinderen in Sparrenlaene. Van As: ,,Het is één groot houten toestel geworden met twee duikelrekken, schommels, een glijbaan en een klimnet. Zaterdag is de officiële opening, als afronding van het hele project. We kunnen dan meteen alle sponsors bedanken. Fondsen, maar ook bedrijven die ons in natura hebben gesteund."

De buurtspeeltuin is behalve een walhalla voor kinderen, ook een ontmoetingsplek voor wijkbewoners. Van As: ,,We hadden zaterdag een burendag gepland. Die gaat niet door. De opening wel, die is buiten, niet al te lang. Er is ruimte genoeg om afstand te bewaren."

Voor de jeugd van Sparrenlaene is het bos dichtbij, een grote natuurlijke 'speeltuin' waarin ze speurtochten kunnen uitzetten, tikkertje spelen of verstoppertje. Voor het wat jongere grut is een toestel in het zicht en vlakbij de eigen achtertuin, echter wel wat veiliger. Van As: ,,Wij zijn trots op het resultaat en hopen dat de buurt er veel plezier aan beleeft."


De Toverboom werkt samen met Monkey Moves

Kinderdagverblijf de Toverboom in Esch werkt in oktober, november en december samen met Monkey Moves Boxtel.

De kinderen krijgen de komende maanden sport- en bewegingslessen, aangepast aan hun leeftijd. Boxtelaar Frank Kuppens geeft de lessen. Hij biedt de kleintjes op speelse wijze allerlei vormen van beweging aan. Zijn doel is de kinderen plezier in sporten bij te brengen.