Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

BOXTEL NA TIEN JAAR OPNIEUW AANDACHT VOOR SPELENDE JEUGD

Tieners krijgen meer speelplek

JULES HAMELEERS

Er komt meer speelruimte voor tieners in Boxtel. 'De enige plek waar ze nu welkom zijn, is de graffititunnel onder de snelweg', staat in het Speelruimtebeleid dat het college van B en W voorstelt aan de gemeenteraad.

Meer aandacht voor tieners, buurtplekken waar mensen samen kunnen komen en beter toegankelijke speeltuinen, ook voor mensen met een beperking: dat zijn enkele speerpunten die het college wil bereiken met het Speelruimtebeleid. Dat verschijnt tien jaar na het vorige lokale plan voor speelplekken: in 2008 werd nog voorgesteld om zeventien van de 92 huidige locaties in Boxtel te laten verdwijnen om kosten te besparen. Daar stapt het college nu van af. B en W willen jongeren meer betrekken bij het ontwikkelen van de plannen. Ook is het de bedoeling dat locaties zo groen mogelijk zijn: letterlijk én figuurlijk. Zo moet er rekening gehouden worden met klimaatverandering en dienen er genoeg bomen en struiken aanwezig te zijn. Daarnaast is aan diverse inwoners al om ideeën gevraagd. Die zijn verwerkt in het collegevoorstel.

Volgend jaar staan enkele verbeteringen op de planning. Zo wordt de speelplek aan Duinendaal aangepakt met meer mogelijkheden voor oudere jeugd. Ook worden veldjes aan de Schijndelseweg/Hazelaarsgaard, Eikengaard en Elzengaard opnieuw ingericht. Bij de Bachstraat worden bomen geplant voor meer schaduw en ook aan de Schubertstraat komt meer groen. De plek aan Hof ter Aa wordt uitgebreid. Het asfaltveldje bij de Hoogheem-flats Steenbok en Tweelingen wordt opgeheven, net als het sportveldje aan de Europalaan: daar komen nieuwe invullingen.

Het nieuwe speelruimtebeleid drukt wel iets meer op de Boxtelse financiën: het onderhoud blijft 65.000 euro kosten, maar het budget voor vervanging wordt verhoogd van 150.000 naar 200.000 euro. Dit kan tot en met 2027 gedekt worden uit een reservepotje. Dinsdag 22 september stemt de gemeenteraad over.


p Droevig ziet het vervallen pleintje op Hoogheem er momenteel uit. Hier moet door het nieuwe Speelruimtebeleid verandering in komen. (Foto: Hans van Doorn).