Op afstand stemmen is geen optie in Boxtel

Via bijvoorbeeld de post stemmen is geen optie bij de herindelingsverkiezingen van 18 november. Dat meldt het college van B en W naar aanleiding van vragen van oppositiepartij CDA.

De verkiezingen worden gehouden op de gangbare wijze, maar wel met inachtneming van alle coronamaatregelen, zoals afstand houden en het gebruiken van desinfectiegel. Volgens de landelijke overheid is het niet mogelijk om het snel genoeg voor elkaar te krijgen dat er op afstand gestemd kan worden.

De maatregelen in Esch zijn hetzelfde als die in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. De gemeente Boxtel richt daar namelijk ook de stembureaus in.

Ook informeerde de CDA-fractie naar de mogelijkheden om kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, te bereiken. Normaal wordt er een stembureau ingericht in zorghuizen Simeonshof en Het Wereldhuis, maar door het coronavirus is dit niet mogelijk. Als alternatief wordt er op deze twee locaties één dagdeel een mobiel stembureau ingericht, zodat bewoners wél de kans hebben om te stemmen.

OVERLEG

Boxtel is vanaf mei om de twee weken in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de andere nabijgelegen gemeenten die op 18 november herindelingsverkiezingen hebben. Het college van B en W heeft wekelijks overleg met Vught, Haaren en Oisterwijk over alle zaken die geregeld moeten worden rondom de verkiezingen in combinatie met Covid-19.

In deze besprekingen legt Boxtel problemen waar het tegenaan loopt voor aan het ministerie en dit zoekt naar oplossingen, voor als er wetten of regels aangepast moeten worden.