Plaatsvervangend voorzitter Wobine Buijs van de Veiligheidsregio Brabant Noord gaf in juni nog uitleg over de gebeurtenissen en keuzes die zijn gemaakt omtrent de corona-uitbraak bij Vion.
Plaatsvervangend voorzitter Wobine Buijs van de Veiligheidsregio Brabant Noord gaf in juni nog uitleg over de gebeurtenissen en keuzes die zijn gemaakt omtrent de corona-uitbraak bij Vion. Foto: Peter de Koning.

OPNIEUW VRAGEN OVER CORONA-UITBRAAK BIJ VARKENSSLACHTERIJ

Ernst corona-uitbraak Vion is vaag

PÅL JANSEN

Het merendeel van de medewerkers van Vion die eind mei (tijdens het Pinksterweekend) positief waren getest op het corona-virus, had gezondheidsklachten. Dit blijkt uit de gespreksverslagen die deze krant heeft opgevraagd bij de GGD Hart voor Brabant. Eerder werd medegedeeld aan de gemeenteraad dat er geen tot milde gezondheidsklachten waren.

Het miljardenbedrijf - in bezit van de ZLTO - meldde begin juni dat bij de positief geteste medewerkers een laag gehalte van het zogeheten virus-RNA was aangetroffen. Dit past bij niet-recente coronabesmettingen met een geringe kans op actieve virusverspreiding, was destijds de boodschap. Informatie die Vion overigens afstemde met de GGD, zo blijkt uit e-mailverkeer.

Uit de documenten blijkt ook dat het gros van de geteste personen wel (milde) klachten had en een minderheid (een derde) geen ziekteverschijnselen vertoonde. Coalitiepartij D66 Boxtel vraagt daarom aan B en W in hoeverre het gemeentebestuur op de hoogte was van de gezondheidsklachten. Daarnaast bleek het lastig voor Vion om alle adressen van medewerkers te achterhalen. Ook over dat laatste stelt de lokale fractie vragen: 'Hoe reëel is de kans dat er gevallen zijn geweest die niet bekend waren bij de GGD?' Al met al willen de democraten weten of de gemeenteraad onjuist is geïnformeerd door Veiligheidsregio Brabant Noord, die in dit geval verantwoordelijk was voor de GGD.

Simpel gezegd is zowel door de GGD als door Vion naar buiten toe en richting het RIVM gesuggereerd dat het wel meeviel met die klachten: hierdoor was de kans op verdere verspreiding gering. Deze uitspraak kwam destijds al op kritiek te staan: zoiets kon niet met zekerheid worden gezegd, vond het RIVM.

Bovendien, zo luidt de vraag die de openbaar gemaakte documenten opwerpen: vielen die klachten wel mee? Dacht de GGD op 31 mei dat het merendeel van de positief geteste personen geen ziekteverschijnselen had, daags erna bleek het omgekeerde waar: ,,Er is iets meer aan de hand dan we dachten", concludeerde de GGD. De gezondheidsdienst en de Veiligheidsregio stellen nu dat het ging om klachten 'die werknemers zelf niet hadden opgemerkt of als gewoon beschouwden'. ,,Milde klachten dus", aldus een woordvoerster namens beide instanties.

COMMUNICATIE

Een week nadat de slachterij op 2 juni weer open ging, werd tegenover het RIVM verteld dat het merendeel van de positief geteste personen 'milde klachten had/asymptomisch was'. De zegsvrouw stelt dat had het al dan niet hebben van ziekteverschijnselen niets te maken met de sluiting, maar het type maatregelen dat moesten worden genomen. ,,Als alle mensen asymptomatisch zouden zijn, hebben poortcontroles of vroege herkenning van verschijnselen minder effect", stelt de woordvoerder. Tijdens de crisis werden ook maatregelen genomen om de buitenlandse werknemers in hun eigen taal te informeren en zijn er intensieve poortcontroles opgezet.


p Plaatsvervangend voorzitter Wobine Buijs van de Veiligheidsregio Brabant Noord gaf in juni nog uitleg over de gebeurtenissen en keuzes die zijn gemaakt omtrent de corona-uitbraak bij Vion. (Foto: Peter de Koning).