Afbeelding
Foto: Daisy Renders

HENK RENDERS SCHRIJFT BOEK OVER GEBOORTEGROND

Kinderbos leeft voort in naslagwerk

LINDA VAN DE WIEL

In 2004 begon hij met het verzamelen van informatie over het Kinderbos in Lennisheuvel. En nu heeft hij alle wetenswaardigheden gebundeld in het boek ‘Kinderbosch’. Boxtelaar Henk Renders schrijft over de plek waar hij geboren is.

,,Toen mijn vader in 1989 overleed, realiseerde ik me dat met zijn wegvallen veel verhalen verloren gingen. Ik vond dat erg jammer. Ik besloot daarom informatie te verzamelen over de geschiedenis van het Kinderbos,” vertelt een enthousiaste Renders.

Daarnaast kwam het latere lid van Heemkunde Boxtel ook beroepsmatig in aanraking met bewoners van het grondgebied dat grenst aan Oirschot. ,,Ik heb jaren een verzekeringskantoor gehad. Met mijn bedrijf werkte ik veel samen met Interpolis dat destijds investeerde in vastgoed”, licht Renders toe. ,,Ook de huizen in het Kinderbos waren destijds in bezit van Interpolis en ik kwam daarom met regelmaat in het gebied waar ik tot mijn huwelijk woonde.”

Vanwege zijn liefde voor de geschiedenis van het Kinderbos en zijn eigen herinneringen aan het gebied, besloot Renders alle gegevens te bundelen tot een boek. ,,Ik benaderde met regelmaat huidige en oud-bewoners met de vraag om informatie. Ook kwam ik in contact met nazaten van mensen die er vroeger woonden. Vaak kreeg ik van hen het advies een boek te schrijven.” Hij vervolgt, lachend: ,,Ze wilden het dan ook graag bestellen.”

LANENPATROON

Het eerste gedeelte van het geschiedenisboek gaat over het ontstaan en de historie van het landgoed. Renders: ,,Het Kinderbos was een heidegebied. Vanaf ongeveer 1830 is men begonnen met het ontginnen van de hei. Het gebied kreeg toen steeds meer zijn huidige vorm. Eerst kwam er een karrenspoor, toen een dreef en vervolgens een landweg. De heide week voor bomen. In deze periode ontstond het lanenpatroon dat het gebied ook nu nog kenmerkt. Omdat het gebied van één eigenaar was, werd het een landgoed genoemd.

Het tweede gedeelte gaat over de gebouwen van het landgoed en de directe omgeving én hun bewoners. ,, Er staan in het boek foto’s van vroeger en nu. De oude opnames zijn ter beschikking gesteld door (oud)bewoners, de nieuwe heb ik zelf gemaakt”, aldus Renders.

Zaterdag 3 oktober zijn bij Boerderijterras Jacobushof aan de Middendreef 2 in Lennisheuvel twee presentaties in besloten kring. Geïnteresseerden kunnen zich voor een derde presentatie op deze datum melden bij Henk Renders via e-mailadres henkrenders@hotmail.com. Bij voldoende animo organiseert de auteur deze bijeenkomst. Het 128 pagina’s tellende boek is eveneens via bovenstaand e-mailadres te bestellen, kostprijs 20 euro. Het is tevens verkrijgbaar bij Jacobushof.


p Henk Renders voor zijn geboortehuis aan het Kinderbos. (Foto: Daisy Renders).