Tijdens 'tussen Water en Vuur' is onder meer deze kunstzinnig bewerkte foto van Maria uit de serie ‘God, mijn moeder’ van Marleen B. Berg te zien.
Tijdens 'tussen Water en Vuur' is onder meer deze kunstzinnig bewerkte foto van Maria uit de serie ‘God, mijn moeder’ van Marleen B. Berg te zien. Foto: MuBo Boxtel

Kunstenaars Water & Vuur praten over eigen werk


Wanneer een kunstenaar over zijne eigen werk, kan dat voor nieuwe inzichten zorgen. Daarom houden twee van de dertien kunstenaars van de lopende tentoonstelling Water & Vuur op zondag 20 september een lezing in Museum Boxtel (MuBo).

De presentatie door Marleen B. Berg en Willem van Spronsen start om 11.15 uur. Beide kunstenaars spreken over de wijze waarop zij zich hebben laten inspireren door het thema van de expositie. Ze geven een kijkje in de gedachtewereld van de kunstenaar, vertellen het verhaal achter hun kunstwerk en praten over de gebruikte technieken.

Voor de pauze kan de bezoeker luisteren naar kunstenaar Van Spronsen, die zijn presentatie de titel ‘Werken met passie en vuur’ heeft meegegeven. Hij vertelt hoe hij als tekenaar, schilder, schrijver en maker van iconen iedere dag met lief en leed aan het werk is. Soms in zijn atelier in Drenthe, dan weer tijdens zijn reizen naar China, Afrika, Moskou of New York of soms dichterbij bij huis in Praag, Boedapest, Malta of Parijs. Hij omlijst zijn lezing met een reis door zijn werken van oud tot recent met citaten uit de literaire bladen Tirade en Hollands Maanblad, waarin hij heeft gepubliceerd.

OERKRACHTEN

Daarna is het de beurt aan kunstenaar Marleen B. Berg. De titel van haar lezing luidt God, mijn moeder, geïnspireerd door het thema ‘water & vuur’. Zij associeert dit thema met oerkrachten. De toehoorder wordt meegenomen in haar zoektocht naar beelden die weergeven wat ze voor ogen had. Vervolgens bespreekt zij haar techniek om die objecten tastbaar te maken. Het gaat daarbij om het maken en kiezen van foto’s en die zodanig te bewerken dat de afbeelding ontstaat die zij voor ogen heeft.

MuBo is open vanaf 10.45 uur en voldoet als gecertificeerd museum aan het coronaprotocol van brancheorganisatie de Museumvereniging. Maximaal twintig deelnemers kunnen de lezing bijwonen, aanmelden is verplicht via info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen op 06-16 04 18 98. De entreeprijs voor de lezing is vijf euro; een Museumkaart geeft drie euro korting.

Willem van Spronsen presenteert een vijfluik tijdens de tentoonstelling ‘tussen Water & Vuur’, waaronder dit kunstwerk.