Twintigers met ballen

Je zal maar ergens in de twintig zijn. En het is een mooie zondag in september. Iemand heeft bedacht om een potje te boulen. Met een drankje. ,,Komen jullie ook naar het veldje bij Café d'n Boer?" ,,Ik neem de ballen mee, doe jij de drank?" ,,Strak plan, ik heb een koelertje met wijn en glazen." ,,Zie jullie straks." ,,En, o ja, neem jij ook je boombox mee?"

Zo gezegd, zo gedaan. Om een uur of twee kwamen de eerste jongelui op de fiets naar het deze zomer aangelegde jeu-de-boulesbaantje in het park aan de Van der Voortweg. Om een uur of halfvijf waren het er al twintig. Mannen en meiden. Allemaal met een glaasje in de hand. Ik had geen idee dat dit dé nieuwe sport in coronatijd was geworden. Naarmate de uren verstreken werd het steeds gezelliger. Ze gooiden wat, ze kletsten wat en iedereen deed lief naar elkaar. De ballen verbroederen en verzusteren kennelijk zodanig (en de glaasjes ook) dat de coronaregels een paar uur helemaal waren vergeten. Omhelzingen, vrolijke boksen op schouders en buik, knuffels en zoenen: alle registers gingen open.

Tegen halftien braken ze op. Tot mijn tevredenheid was bijna alle troep opgeruimd. Omdat de volgende morgen de schooljeugd alweer vroeg langs het veldje zou fietsen heb ik de gemiste restanten toch nog maar even afgevoerd. Dat leverde op: een kratje bierflesjes (met nog vijf volle) vier losse flesjes in het gras en acht jeu-de-boulesballen.

Lieve mannen en meiden. Jullie kunnen ze komen ophalen, voor een volgende zonnige zondag in september. Maar o jee, wat nemen jullie een enorm coronarisico. Ik weet dat het héél moeilijk zal zijn, maar probéér het de volgende keer: HOUD AFSTAND. Doe het voor jullie zelf, voor je ouders, voor je opa's en oma's en voor alle lieve mensen in de zorg, die anders over een paar weken de rotzooi achter ons op mogen ruimen. En dan heb ik het niet over een paar lege bierflesjes en verloren ballen.

        

        PETER GLAS


Zo min mogelijk
zonnepanelen!

Klimaatbeleid was vorige week voorpaginanieuws van het Brabants Centrum! Want er is beleid geformuleerd voor zonnevelden rond Boxtel. Voor windmolens moet nog nader onderzoek plaats vinden. Het werd tijd, gezien de prognoses van de snelle klimaatontwrichting. Bijna dagelijks lezen we nu over extreme droogte, ongekende hitte, misoogsten, hoosbuien en vernietigende branden, overal op Aarde. Relatief komen we er in Nederland nog goed van af, tot nu toe. Maar onze grote uitstoot van CO2 en methaan draagt wèl bij aan die groeiende ellende elders. Dat realiseren we ons blijkbaar nog nauwelijks. Want wat heeft het in Boxtel allemaal lang geduurd…

Al in juli 2016 nam de gemeenteraad, met een ruime meerderheid, de motie ‘Boxtel Energieneutraal 2030’ aan. We zijn intussen al ruim vier jaar verder. Gelukkig kwam er landelijk beleid, zodat alle regio’s werden gedwongen om samen een Regionaal Energie Scenario te maken. Helaas heeft men daarbij niet de grootste prioriteit van de ‘Trias Energetica’ opgepakt: eerst besparen, daarna duurzame energie gebruiken, en als derde het noodzakelijke energiegebruik zo efficiënt mogelijk maken.

Dus besparen moet voorop staan. Als lid van het gemeentelijk Klimaatpanel heb ik daar herhaaldelijk op gewezen, maar in de praktijk kregen wind- en zonne-energie voorrang. Waar is de nota ‘Energiebesparing’, met acties voor de gemeente, inwoners, winkeliers en grote bedrijven? In Den Bosch bijvoorbeeld wisten twee ambtenaren in een paar jaar, door handhaving van landelijke besparingsregels voor bedrijven, maar liefst 3 windmolens uit te sparen! En wanneer wordt bijvoorbeeld die verspillende terrasverwarming verboden, zoals de gemeente Zutphen al in 2008 deed? Zo kunnen we ook thuis het beste eerst goed isoleren en daarna plannen maken voor zonnepanelen en misschien een warmtepomp. In combinatie met elektrisch koken kom je gelijk van het gas af. Met die aanpak hebben we zo min mogelijk windmolens en zonnepanelen nodig, waarvan de productie nog erg veel fossiele energie vergt!

Dus goed energiebesparingsbeleid is veruit de slimste èn voordeligste aanpak. En ook dit is belangrijk om te weten: één windmolen bespaart het gebruik van landbouwgrond voor zonnepanelen ter grootte van maar liefst 12-15 voetbalvelden!

        

        JAN JUFFERMANS