Het seizoen 2019-2020 was gek. De competitie ervoor echter, was voor Essche Boys een topjaar: het team promoveerde naar de vierde klasse. Ook DVG steeg een competitielaag dat jaar. (Foto: Hans Verberk).
Het seizoen 2019-2020 was gek. De competitie ervoor echter, was voor Essche Boys een topjaar: het team promoveerde naar de vierde klasse. Ook DVG steeg een competitielaag dat jaar. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

CORONA KAN SPELBREKER ZIJN VOOR LOKALE TEAMS IN VOETBALJAARGANG

Onvoorspelbaar seizoen voor amateurvoetballers

COEN VERBEEK

Natuurlijk is een voetbalseizoen raadselachtig als het om uitslagen en resultaten gaat, maar nu komt daar nog een onvoorspelbare factor bij. Het coronavirus is immers nog niet verslagen. ODC, DVG, Boxtel, Essche Boys, LSV en Irene beginnen zondag 20 september aan het karwei. Brabants Centrum inventariseert hoe de ploegen ervoor staan.

Over enkele dagen gaat het na een voetballoos half jaar 'los' in competitieverband. Vriendschappelijke wedstrijden en bekerduels zijn daaraan voorafgegaan.

RKVV ODC

Carlo Vorstenbosch, coach van het in de derde klasse uitkomende ODC, spreekt van een goede voorbereiding, die liep van 26 mei tot 9 juli en die hervat werd op 9 augustus.

,,Het voordeel is nu dat we breder in de spelers zitten dan andere jaren. Als sportman wil je er elk jaar het beste uithalen. Dat is nu niet anders. We zitten in een prachtige afdeling waar je bijna wekelijks een derby en dus een finale speelt. Ik ben hoopvol en we werken toe naar een plek bij de eerste vijf. Het zal dicht bij elkaar zitten. We hebben ons verbreed met jeugdig talent. Engelen en Zwaluw VFC hebben zich aangenaam versterkt. We gaan het zien”, aldus Vorstenbosch.

Mohammed Kissami kwam over van LSV. Koen Hoek is een opvallende nieuwkomer. Hij kwam over van de streekgenoot uit Sint-Michielsgestel, SCG '18. Komende zondag speelt hij met de tricolores in Boxtel tegen Alem, de ploeg waar vader Ben Hoek coach is. Hoek senior was eerder oefenmeester bij ODC en Boxtel. De Molenwijkformatie begint dus met een aangename opening.

DVG

Henri van den Braak zwaait de scepter bij DVG uit Liempde, eveneens derdeklasser. Hij is zeer tevreden. ,,Ik houd van zo'n dorpse club.” De Oisterwijker was eerder succesvol coach bij de roodgelen.

,,Spelen in de derde klasse is werkelijk prachtig. Je krijgt veel prachtige derby's voorgeschoteld. Over de voorbereiding ben ik tevreden. In zo'n afdeling zie je dadelijk kleine verschillen. Ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Ik ken de ploegen niet zo goed, maar je speelt gewoon 'elf tegen elf'. De vorm van de dag zal vaak beslissend zijn. We hebben er wat jeugdspelers bij gekregen. Die kloppen zonder twijfel aan de deur", aldus Van den Braak.

De Liempdenaren beginnen komende zondag thuis, in sportpark De Roode Bleek, tegen SCG '18 uit Sint-Michielsgestel.

ESSCHE BOYS

Essche Boys is vierdeklasser. De ploeg begint komend weekeinde in het Boxtelse sportpark Munsel. ,,Daar hebben we heel veel zin in. We zijn er zeker niet kansloos. In de eerste bekerwedstrijd hebben we er met 2-1 verloren, maar ik zie die derby vol vertrouwen tegemoet", aldus coach Leon van Wanrooij

De blauwwitten versterkten zich met Jasper Vorstenbosch van ODC en ook Quint den Ouden, plaatselijk talent pur sang, sloot weer aan bij de selectie. Van Wanrooij lijkt zijn zaakjes prima voor elkaar te hebben. ,,De laatste bekerwedstrijd tegen Jong Brabant komt ongelegen, maar we nemen ook die ontmoeting serieus."

Essche Boys speelt vanavond nog tegen het team uit Berkel-Enschot. Maar komende zondag lijken alle seinen op groen te staan voor de derby. ,,We zijn er klaar voor. We hebben zonder meer een goed, jong team wat klaar is om de strijd aan te gaan.”

RKSV BOXTEL

Boxtel kruist dus zondag al meteen de degens met de tegenstrever uit Esch. Frank van Oers is gereserveerd. ,,Ik heb een smalle selectie. Ik kan niet spreken van de meest ideale voorbereiding. In coronatijd heb je te maken met vakantiegangers die in quarantaine moeten. Blessures kunnen je opspelen, maar met die zaken heeft iedereen te maken.”

,,Als alles heel blijft, komen we goed voor de dag. We moeten komend weekeinde meteen een goed niveau halen en laten zien dat we er staan. De ploeg is zeer gemotiveerd. Daar ligt het niet aan. We moeten de punten in eigen huis houden. Dat is zeker mogelijk. We moeten er stuk voor stuk voor gaan. Niemand mag verzaken”, aldus een scherpe Van Oers.

Twee nieuwkomers versterkten de selectie, waaronder Yassine Rouadi, die van ODC kwam. Boxtel speelt in een afdeling met vele onbekende teams uit de Bommelerwaard en de Betuwe. Maar eerst is het tijd voor de derby.

LSV LENNISHEUVEL

Vijfdeklasser LSV toont ambitie. Coach Boy Obispo spreekt over een voorbereiding die 'eigenlijk prima' verlopen is. ,,Zoals ik het nu zie, zouden we bovenin kunnen meedraaien. We hebben een zestal nieuwe spelers en we zijn er zeker klaar voor.”

Obispo staat voor het vierde jaar aan het roer bij de club uit kerkdorp Lennisheuvel. ,,Onze insteek is echt met de besten mee te doen. Ik denk ook dat er dat in zit. We hebben een leuke selectie. In de vriendschappelijke en bekerwedstrijden hebben we wisselend gepresteerd, maar er zit zeker perspectief in. Daar ben ik van overtuigd."

LSV begint zondag met een uitwedstrijd bij Dees in Wintelre.

IRENE GEMONDE

Bij Irene deelt oefenmeester Michael van de Wal de lakens uit. ,,Het is niet helemaal duidelijk waar we staan. We hebben in de oefen – en bekerwedstrijden matige resultaten geboekt. We hebben sommige nieuwe spelers en onze selectie lijkt er goed uit te zien. Ik wil omhoog kijken in die vijfde klasse. We hebben een jonge groep en ik wil echt bovenin meespelen. Ik zit hier nu voor het vierde jaar en je wilt echt een keer oogsten. Ik heb er heel veel zin in.”

Eerst speelt de Gemondse hoofdmacht zondag nog eens vriendschappelijk tegen WHV uit Loosbroek. Op 27 september staat het eerste competitieduel op het programma, thuis in sportpark De Laat tegen SVSOS uit Biest-Houtakker.


* * *

De clubs hebben ieder hun eigen perspectief. Iedereen hoopt i ieder geval op een spannende competitie waarvoor het publiek weer op de banken kan gaan staan.