Wegkruis op de hoek van de Kapelweg en de Molengraafseweg wordt gerestaureerd. (Foto: Hans van Doorn).
Wegkruis op de hoek van de Kapelweg en de Molengraafseweg wordt gerestaureerd. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

GRONDIGE RESTAURATIE WEGKRUIS

Christusbeeld is toe aan een flinke opknapbeurt

Het devotiekruis op de hoek van de Kapelweg en de Molengraafseweg blijkt na meer dan tachtig jaar versleten. Het maakt plaats voor een nieuw exemplaar. De corpus ondergaat een fikse restauratie en werd daarom donderdag van zijn plek getakeld.

Het Christusbeeld is zichtbaar aan een opknapbeurt toe. Het mist een arm en het materiaal waaruit de corpus bestaat, is door de tand des tijds aangetast. Gepensioneerd schilder Tonny Cusiel gaat met het beeld aan de slag, zodat het er na zijn arbeid weer jaren tegen kan.

Niels van Giersberge uit de Breukelsestraat heeft het hout voor het nieuwe kruis geleverd. Cusiel behandelt dit momenteel, om het weer- en windbestendig te maken.

De Boxtelse buurtvereniging Smalwatervallei draagt zorg voor het onderhoud van het wegkruis. Dit dateert van 1930, toen zegende pastoor De Kort het in. De Helmondse stichting Het kruis langs den weg schonk het destijds. Het werd bewust voorbij de dubbele overweg geplaatst zodat het niet alleen vanaf de weg, maar ook vanuit de trein zichtbaar was.

In 1982 heeft kunstenaar Willem van Amelsvoort het nog gerestaureerd.


p In de Bijbel haalt Jozef van Arimathea Christus van het kruis en brengt zijn lichaam naar een graf in zijn tuin. Het beeld op de foto wordt met moderner middelen van zijn plek gehaald. Het ondergaat een opknapbeurt en keert dan terug op zijn vertrouwde plaats. (Foto: Hans van Doorn).


Onthulling van Keltisch kruis is afsluiting Voetstap


De Boxtelse beeldhouwer Marten Groen vervaardigde dit jaar een Keltisch kruis in het kader van het lokale multiculturele vredesproject Voetstap. Zaterdag 19 september wordt het kunstwerk om 16.00 uur onthuld in de Sint-Petrusbasiliek.

Corrie Terlouw, die eerder dit jaar afscheid nam als predikant van de Protestantse Gemeente, vertelt over oude Keltische afbeeldingen als symbolen van vrede.

Groen decoreerde het kruis met zowel eeuwenoude als nieuwe afbeeldingen, die door Terlouw als leidraad worden gebruikt tijdens haar inleiding. De kunstenaar zal aan de hand van foto's door Ron Albers het publiek laten zien hoe hij tot zijn object kwam en vertellen over de gebruikte materialen.

KELTISCHE HARP

De zogeheten concertlezing wordt muzikaal omlijst door Regina Ederveen uit Doornspijk op de Keltische harp, die oude volksmelodieën in een nieuw arrangement laat horen. Ook worden gedichten voorgedragen. Het thema is Vrede in het voetspoor van Abraham.