Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

What’s up, Matthijs?

In museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn wordt zaterdag 19 september de jaarlijkse Jonge Beckmanprijs uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan de schrijver van het beste historische kinderboek. De jury bestaat uit twintig jongeren. Een van hen is Matthijs Lommen (12) uit Boxtel. ,,Ik weet welke schrijver gaat winnen, maar ik mag niets zeggen!”

Hoe word je jurylid van de Jonge Beckmanprijs? ,,Mijn vader zag in de zomervakantie een oproep op Facebook en toen heb ik me aangemeld. Ik heb een sollicitatiebrief geschreven waarin ik vertel welke boeken ik graag lees. Dat zijn vooral geschiedenis- en fantasieboeken, zoals ‘De Tovenaars van Ooit’. Samen met negentien andere kinderen ben ik uitgekozen. Best bijzonder, er waren 145 aanmeldingen.”

Als jurylid heb je alle boeken gelezen? ,,Natuurlijk! Er zijn vijf boeken genomineerd voor de Jonge Beckmanprijs. De prijs is genoemd naar schrijfster Thea Beckman (onder meer bekend van ‘Kruistocht in spijkerbroek’ – red.). De eerste drie boeken kreeg ik per post, de andere twee digitaal. Ik wil ze zaterdag laten signeren. Dat lezen was trouwens best lastig, hoor. Het zijn dikke boeken en ik vind lezen soms best moeilijk.”

Welke boeken zijn genomineerd? ,,Dat zijn ‘Mathilde, ik kom je halen’ van Inez van Loon, ‘Alles komt goed, altijd’ van Kathleen Vereecken, ‘Verboden te vliegen’ van Martine Letterie en Rick de Haas, ‘Schaduw van de leeuw’ van Linda Dielemans en ‘Niemand ziet het’ van Dolf Verroen en Charlotte Dematons. Ze zijn allemaal mooi. Ze gaan over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, kinderarbeid, rotstekeningen in de prehistorie en een jongen die van andere jongens houdt maar dat niet durft te zeggen.”

Hoe ging de jury te werk? ,,Thuis moesten we elke week één boek lezen en een kort verslag maken. Daarna hadden we een geheime vergadering in de bibliotheek van Amersfoort. Daar hebben we meer dan twee uur gepraat en onze tips en tops genoemd. Daarna hebben we gestemd en is een winnaar gekozen. Wie dat is? Dat mag ik dus niet zeggen. Zelfs papa en mama weten het niet.”

Je zit in groep 8 van De Hobbendonken. Heb je op school verteld over de Jonge Beckmanprijs? ,,Ik heb een spreekbeurt gehouden.” Lachend: ,,Als kinderen vragen welk boek heeft gewonnen, geef ik een heel gemakkelijk antwoord: de winnaar!”