Afbeelding
Foto: Peter de Koning

2012 IS MAGISCH JAAR VOOR LOKALE VOETBALCLUB

Essche Boys wordt kampioen


RENS VAN DEN ELSEN


Het moment dat Esch bij de gemeente Boxtel gaat horen, komt steeds dichterbij. Brabants Centrum haalt herinneringen op aan de 25 jaar dat het dorp deel uitmaakt van de gemeente Haaren. Deze week wordt teruggeblikt op 2012, een goed jaar voor voetbalvereniging Essche Boys.

Zondag 6 mei 2012. Een dag die voor altijd met goudomrande letters in de geschiedenisboeken van Essche Boys staat geschreven. Om kwart over vier 's middags blies de scheidsrechter van dienst het duel tegen Tongelre uit Eindhoven af. Wat volgde was een pandemonium. Vuurwerk, bekers bier die door de lucht vliegen, vrienden en familie die het veld op kwamen rennen en spelers die door het dolle heen waren. De feestvreugde was groot, want het vaandelteam van de blauw-witte club werd zojuist kampioen in de vierde klasse G1. Een prestatie van formaat; voor het eerst in het dan 53-jarige bestaan van Essche Boys ging het eerste elftal er met de titel vandoor.

Het kampioenschap had een mooie aanloop. Al vanaf het zevende competitieduel, stond de ploeg bovenaan de ranglijst. Volgens de toenmalige aanvoerder Nick Groenendaal was het behalen van die positie niet zo moeilijk, maar het behouden bleek veel lastiger. Pas na de wedstrijd van twee weken eerder, tegen Woenselse Boys, was duidelijk dat de kampioenstitel écht binnen bereik lag, vertelde hij aan de verslaggever van deze krant.

CIJFERS

Onder leiding van de na het seizoen 2011-2012 vertrekkende trainer Ronnie Couwenberg, reeg Essche Boys vooral in de eerste helft van de competitie de zeges aaneen. Het zorgde voor indrukwekkende cijfers. In tien wedstrijden werd de nul gehouden, dertien duels werden gewonnen en maar drie gingen verloren. Ook kreeg het team slechts twintig doelpunten tegen, het minste aantal van alle ploegen in de afdeling. In de tweede helft van het seizoen liep het team wat vaker tegen remises aan, maar behield desalniettemin de eerste plek. Kortom, een uitstekend seizoen, dat uiteindelijk terecht werd bekroond met de titel en de promotie naar de derde klasse.

PRESTEREN

Een hoger niveau betekende ook meer druk op het team om goed te presteren. In mei werd vanzelfsprekend eerst naar het kampioensfeest gekeken, daarna ging de blik vooruit. Aanvoerder Groenendaal zag handhaving in de derde klasse nog wel gebeuren. ,,Ik denk best dat we het aankunnen, met mooie derby's tegen ODC en RKSV Boxtel", gaf hij destijds in deze krant aan. En inderdaad, de KNVB maakte eind juni de indeling van de competities bekend en had Essche Boys bij de gedroomde tegenstanders gezet. Dat leverde enkele bijzondere derby's op.

Halverwege het seizoen bleek Essche Boys geen hoogvlieger te zijn in de nieuwe klasse, maar meer een middenmotor. Het team pakte links en rechts wat puntjes en hield zich aardig staande in de competitie.

SUPER SUNDAY

Essche Boys vierde in 2012 nog meer feest, want ook de vrouwen- en meidenploeg werd kampioen, een week vóór het vaandelteam. Dat werd allemaal gevierd op die zesde mei, die door de club tot Super Sunday was omgedoopt.

Maar er was dat jaar ook minder goed nieuws te melden voor de vereniging. Halverwege de zomerstop waren er nog maar drie bestuursleden actief, die zelf ook nog eens wilden stoppen. Cor van der Zanden, op dat moment al ruim acht jaar voorzitter, was naarstig op zoek naar een opvolger en uitbreiding van de clubleiding. Na een lange zoektocht werd er alsnog een nieuw bestuur gevonden. Begin november nam Kees Hamers het stokje van Van der Zanden over, in zijn kielzog nam hij nog vier betrokken vrijwilligers mee. Daarmee keerde halverwege het seizoen op bestuurlijk niveau de rust terug en kon de club weer naar de toekomst kijken.

Vandaag de dag speelt het eerste van Essche Boys overigens weer op het vierde niveau...


p 2012 was een feestjaar voor voetbalclub Essche Boys. De spelers van het eerste team werden kampioen en promoveerden naar de derde klasse. Ze sierden al vanaf het zevende competitieduel de top van de ranglijst. (Foto: Peter de Koning).


Wandelgids voert langs Liempdse dorpsboerderijen

Gidsen verzorgen zondag 20 september een wandelexcursie langs bijzondere boerderijen in het centrum van Liempde. De excursie start om 10.00 uur bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Met interessante wetenswaardigheden en aansprekende anekdotes belooft dit een zeer leuke wandeling te worden, meldt Gastvrij Liempde.

Liempde kent veel beeldbepalende panden, beschermde dorpsgezichten, rijks- én gemeentelijke monumenten. Zo zijn de omgeving van het Raadhuisplein en de Kapelstraat zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw aangewezen als beschermde dorpsgezichten. Niet voor niets staat Liempde in Het Groene Woud bekend als een dorp met een gaaf bewaarde dorpskern met veel authentieke panden.

Aanmelden

De wandelexcursie start om 10.00 uur bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Rond 11.30 uur is de tocht afgelopen. De kosten voor deelname bedragen vijf euro per persoon. Dit is inclusief een kopje koffie of thee na afloop. Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via info@liempdsenherd.nl

Afbeelding