CDA ROEPT B EN W TER VERANTWOORDING

Rel rond seniorenbeleid Boxtel wekt verbazing

PÅL JANSEN

Een brief op hoge poten waarin Boxtelse ouderenorganisaties het vertrouwen in het huidige college van B en W opzeggen. Gevolgd door stevige uitspraken van verantwoordelijk wethouder Marusjka Lestrade richting de senioren. De Boxtelse oppositiepartij CDA heeft dit alles met teleurstelling en verbazing gevolgd. Klopt het dat het huidige gemeentebestuur het seniorenbeleid niet wil vaststellen, vragen de christendemocraten zich af.

Het beleidsplan werd vorig jaar nog met enthousiasme ontvangen door waarnemend burgemeester Fons Naterop. Hierin verwoordt een grote groep lokale seniorenorganisaties (zoals de KBO en Ouderen in Regie) hoe we richting 2040 om moeten gaan met de snel toenemende vergrijzing in Boxtel. Deze vrijwilligers zien volgens het CDA 'in het zicht van de haven weer een niet meewerkend bestuur'.

In augustus stuurden de seniorenclubs, die zich voor de beleidsnotitie geschaard hebben onder de naam Samen Ouder Worden Boxtel, een brief naar het college van B en W. Daarin zegden zij het vertrouwen in het dagelijks bestuur van de gemeente op. Zij slaakten twee weken terug een noodkreet richting de politieke partijen: B en W zouden de urgentie van een plaatselijk ouderenbeleid niet onderschrijven.

BOOSHEID

Dit schrijven wekte de boosheid van wethouder Marusjka Lestrade tijdens een raadsvergadering op dinsdag 1 september. Zij stelde dat de actie van de senioren 'schofferend was' richting ambtenaren en liet daarop een lijst zien van contactmomenten tussen de vrijwilligers en de gemeente. Hoeveel gesprekken er zijn geweest, is niet van belang, vindt de CDA-fractie. Blijkbaar is er iets misgegaan in de communicatie en er zijn veel personele wisselingen geweest op het dossier, stelt fractievoorzitter Vera Brouns. ,,Er zijn vrijwilligers die zich al twaalf jaar inzetten voor het realiseren van beleid voor senioren in Boxtel." In haar schriftelijke vragen roept Brouns het college ter verantwoording. Zij wil horen of B en W het beleid niet willen vaststellen en vraagt waarom dat niet gaat. Het CDA-raadslid raad bovendien aan at Boxtel mee gaat doen aan de landelijke Taskforce Wonen en Zorg. Dit initiatief helpt gemeenten op gebied van ouderen en zorg & wonen.


Vrouwen

Vrouwen Contact Boxtel heeft de komende week de volgende activiteiten op het programma staan.

MAANDAG 14 SEPTEMBER

13.00 yoga in De Walnoot

DINSDAG 15 SEPTEMBER

13.00 fietstocht; vertrek vanaf het Breukelsplein

WOENSDAG 16 SEPTEMBER

19.00 gym in de Angelaschool

DONDERDAG 17 SEPTEMBER

09.00 nordic walking; vertrek vanaf hoek Rozemarijnstraat/Rechterstraat


Startschot klinkt in november voor Bokselse Kwis


De hele maand september kunnen belangstellenden zich in groepsverband inschrijven voor De Bokselse Kwis die op zaterdag 7 november plaatsvindt.

Dat kan via de website www.debokselsekwis.nl. Het inschrijfgeld bedraagt dertig euro en komt geheel ten goede aan de lokale doelen, die door de deelnemende teams worden aangedragen.

Het jaarlijkse evenement is toe aan alweer de zevende editie. Zaterdag 7 november om klokslag 18.00 uur klinkt het startschot voor de dorpsquiz die elk jaar vele honderden inwoners van Boxtel op de been brengt. Organisatoren Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens hebben een quiz samengesteld die coronaproof gespeeld kan worden.