Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

ENERGIEBEDRIJF ENEXIS KLUST IN LIEMPDE VOOR TRANSITIE

Kabel Barrierweg voor Fastned

PÅL JANSEN

Nog twee weken geldt er éénrichtingsverkeer op de Barrierweg, net buiten Liempde. Aannemingsbedrijf Gebr. Van der Steen uit Berlicum is er bezig een stroomkabel te vervangen voor Enexis. Belangrijkste gebruiker die extra op het elektriciteitsnetwerk moet worden aangesloten, is het oplaadstation van Fastned op Ooiendonk.

Maandag begonnen er boringen langs de weg, uitgevoerd door onderaannemer Van Vulpen. Er wordt een zogeheten middenspanningskabel aangelegd. Naast Fastned - een tankstation voor elektrische auto's naast de A2 - komt er nog een aantal aansluitingen meer op het elektriciteitsnetwerk. De kabel moet daarom meer capaciteit aankunnen, laat Enexis weten.

Een middenspanningskabel wordt ook aangesloten op een netwerk waarin aangesloten bedrijven en particulieren zowel consument als producent zijn. ,,Je ziet in het buitengebied vaak dat er veel zonnepanelen verschijnen. Kabels moeten dan ook geschikt zijn om energie terug te kunnen geven", licht een woordvoerder van aannemer Gebr. Van der Steen toe. ,,Vanwege de energietransitie verwacht ik dat er in de nabije toekomst nog behoorlijk wat kabels moeten worden aangelegd."

ENERGIENEUTRAAL

Enexis is onder meer op deze wijze bezig het elektriciteitsnet uit te breiden. Het energiebedrijf maakte in 2019 bekend hierin 250 miljoen euro extra te investeren. Boxtel wil in 2030 energieneutraal zijn en dan moeten er flinke hoeveelheden duurzame energie uit zon en wind worden opgewekt. Momenteel kan het elektriciteitsnetwerk die hoeveelheden nog niet aan. Echter, vanwege de energietransitie moet op allerlei plekken het net worden aangepakt, waaronder bij de Barrierweg. Maar in de toekomst zullen dus op nog veel meer locaties dit soort werkzaamheden plaats gaan vinden.

De klus aan de Barrierweg duurt in ieder geval tot en met vrijdag 25 september. Verkeer kan de eenrichtingsbaan vanuit Liempde nog wel gebruiken om richting Boxtel te rijden, maar omgekeerd is niet mogelijk.


pp Een deel van de Barrierweg is sinds maandag gesloten voor verkeer dat vanaf de Oude Rijksweg de plaats Liempde benadert. Voertuigen vanuit het dorp kunnen nog wel richting Boxtel rijden. (Foto's: Gerard Schalkx).


Paddenstoelen

Ad Smits geeft woensdag 16 september vanaf 20.00 uur een lezing over paddenstoelen. De presentatie is in gemeenschapshuis Meander, Meanderplein 1, Sint-Michielsgestel. De entree is gratis voor leden. Niet-leden betalen twee euro. Aanmelden is verplicht, dit kan via natuurgroepgestel@planet.nl.

De lege haspels waar de behuizing voor de middenspanningskabels van Enexis omheen waren gewikkeld, staan nog geposteerd op evenemententerrein D'n Tip in Liempde.
Afbeelding
Afbeelding