Afbeelding
Foto: Ellie

LIEMPDS WONINGBOUWPROJECT NOG GEEN GELOPEN RACE

Inritkwestie Zonneweide houdt aan

PÅL JANSEN

Komt er een geschikte ontsluiting voor de achtertuin van Carla van Wijk als het Liempds bouwproject Zonneweide West is gerealiseerd? Die vraag houdt haar en haar twee buren Ton van Boxtel en Marcel Saris nog steeds bezig. De gemeente zegt dat de inrit geschikt wordt voor voertuigen, de bewoners geloven er niets van...

Een protestbord in de voortuin van Van Wijk, vragen in de gemeenteraad en kritiek van de fracties op wethouder Peter van de Wiel, die na druk van de politiek eind augustus alsnog met Van Wijk om tafel ging: de gewenste inrit van de Liempdse doet nogal wat stof opwaaien.

Dit alles is niet voor niets voor de bewoonster van de Boxtelseweg. Zij wil graag dat woningbouw in haar redelijk riante achtertuin in de toekomst mogelijk blijft. Hetzelfde gold voor haar buren Saris en Van Boxtel. Zij krijgen wel een inrit, maar blijven hun buurvrouw bijstaan voor háár toegang. Want als daar geen weg komt, dan kunnen er ook geen auto's naartoe en is een huis bouwen niet meer mogelijk. Tenzij ze samen met haar buren een project op touw zet. Daartoe lijkt ze door het plan Zonneweide West gedwongen, licht partner Ger Nillizen (die een adviesbureau ruimtelijke ordening runt) toe: ,,Is dat verplicht beleid van de gemeente?"

Wethouder Van de Wiel (volkshuisvesting) had goede hoop dat er een oplossing kwam die 'voor alle partijen acceptabel zijn'. Vorige week stemde het college van B en W in met een conceptplan voor Zonneweide West. ,,Tussen de gemeente en de omwonenden hebben twee open gesprekken plaatsgevonden die goed verlopen zijn. Daartussenin heeft de ontwikkelaar van Zonneweide West een uiterste inspanning gedaan om de door de betreffende omwonende gewenste inritconstructie aan het plan toe te voegen, dit is gelukt. Een inritconstructie is toegevoegd aan het bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt", meldde een woordvoerder deze week desgevraagd.

Volgens de buurtbewoners is dit 'verre van waar'. Van Wijk is verbolgen over de gang van zaken.

WAT IS ER AAN DE HAND?

Er is een soort inritconstructie bedacht, maar de vraag is of deze geschikt blijkt voor voertuigen. Hoewel de gemeente aangeeft dat 'de inrit ook geschikt moet zijn voor voertuigen', zegt de woordvoerder dat 'de verdere uitwerking' later aan bod komt. Zodra Van Wijk een huis wil bouwen in haar achtertuin, moet er een ontsluitingsweg zijn die voldoet aan bepaalde richtlijnen. Dan gaat het bijvoorbeeld over breedte van de weg, draaicirkels voor voertuigen, enzovoort. Juist over die richtlijnen blijft de gemeente vaag. Daarnaast maakt de inrit geen deel uit van de bestemmingsplanprocedure, volgens de gemeente.

Ook voor de bewoners blijft dus de vraag of de inrit daadwerkelijk geschikt is voor voertuigen, of dat er hoogstens iemand met een 45-kilometerautootje de tuin van Van Wijk in kan draaien. De Liempdse vindt dit dus geen oplossing, net zo min als haar partner Nillizen: ,,We gaan dit tot de bodem uitzoeken, want volgens ons speelt hier nog veel meer dan alleen die inrit."

WATERSCHAP

Tegelijkertijd moet de gemeente Boxtel ook nog om tafel met waterschap De Dommel. Er dienen volgens B en W nog 'diverse beleidskeuzes en afspraken te worden gemaakt'. Om wat voor soort keuzes en afspraken het gaat, is onduidelijk. Hoe dan ook, er zal nog wat gladgestreken moeten worden voor Zonneweide West. Het protestbord in de tuin van Van Wijk (zie foto) blijft in ieder geval nog even staan...


* * *

Zonneweide West omhelst achttien grondgebonden woningen en elf appartementen en moet tussen de Kerkheiseweg en Boxtelseweg in Liempde worden gerealiseerd. In het oostelijk deel van dit gebied is een andere ontwikkelaar bezig met een plan voor twintig huizen.