Mirjam Bemelmans is ook dit najaar cursusleider van Praat en daad voor het klimaat. (Foto: eigen collectie).
Mirjam Bemelmans is ook dit najaar cursusleider van Praat en daad voor het klimaat. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

SERIE PRAAT EN DAAD VOOR HET KLIMAAT

Opnieuw workshops om duurzamer te leren leven

Milieuvriendelijker leven kun je leren. De workshops Praat en daad voor het klimaat dragen daaraan bij. Er start woensdag 30 september een nieuwe reeks. De overige cursusavonden zijn op 14 oktober, 4 en 25 november en twee worden er in overleg gepland.

De organisatie denkt nog over een reeks op maandagavonden. De workshops zijn in Liempde en duren van 19.45 tot 21.45 uur, de exacte locatie volgt. Transitie Boxtel, de gemeente en Dorpsberaad Liempde organiseren de cursus.

In groepen van zes à tien personen krijgen deelnemers in zes avonden inzicht in klimaatimpact en worden hen mogelijkheden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, aangeboden. Mirjam Bemelmans is de cursusleider. Aanmelden kan bij David Andreae via e-mailadres ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 75 97. De kosten zijn laag gehouden: deelnemers betalen in totaal veertig euro voor een hele reeks.

GEDRAGSVERANDERING

Op alle niveaus van de overheid worden plannen gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Van duurzame energie tot CO2-belasting. De klimaatworkshops brengen groene onderwerpen dichterbij en er wordt onderzocht wat voor de deelnemers haalbaar is. Er zijn tips voor slimme en duurzame gedragsverandering. Misschien ook voor de hele straat of wijk.Samen met buren of vrienden deelnemen is een optie.
Op de eerste avond worden CO2 en klimaatverstoring besproken. Daarna volgen praktische avonden over wonen en de energietransitie, duurzame mobiliteit en voedsel. Ook samen spullen delen, zoals auto's en gereedschappen, komt aan bod. Op de laatste avond wordt gekeken naar ieders eigen motivatie rondom duurzaamheid en de aanpak van een privéplan.


p Mirjam Bemelmans is ook dit najaar cursusleider van Praat en daad voor het klimaat. (Foto: eigen collectie).


Partij Balans houdt spreekuur in Lennisheuvel

Inwoners van Lennisheuvel die van gedachten willen wisselen over zaken die in hun dorp spelen, kunnen vrijdag 18 september terecht op het spreekuur van politieke partij Balans.

De bijeenkomst vindt plaats bij eetcafé Meneer Klaver, Lennisheuvel 57, en duurt van 16.30 tot 18.00 uur. Balans hoort graag meningen over verkeer in Lennisheuvel, Vorst B, het biomassaplein en woningbouw, maar ook andere punten kunnen aan de orde worden gesteld. Aanmelden voor het spreekuur is niet nodig.


Van Doorn speelt verzoeknummers tijdens concert


Liefhebbers van orgelmuziek kunnen verzoeknummers indienen voor het concert dat organist Tommy van Doorn zondag 11 oktober om 16.00 uur geeft in de Sint-Petrusbasiliek.

Zij kunnen uiterlijk zondag 27 september hun wensen doorgeven via e-mailadres info@stichtingkerkconcertenboxtel.nl.. Van Doorn heeft dan nog tijd om werken in te studeren. Waarschijnlijk brengt hij een selectie van de ingezonden verzoeken ten gehore.

Stichting Kerkconcerten Boxtel organiseert het orgelspel. Het concert van Tommy van Doorn vormt het slotakkoord van de jaarlijkse serie optredens die de stichting op touw zet. De entree bedraagt acht euro, aanmelden is noodzakelijk in verband met de coronamaatregelen. Dit kan eveneens met een e-mailtje.

Overigens is er 27 september ook een orgelconcert in de basiliek, eveneens om 16.00 uur. Dan speelt Lidia Ksiazkiewicz, organiste van de Cathédrale Notre-Dame de Laon in Frankrijk. Het programma van dat concert is nog niet bekend.


Kruis Kapelweg verdwijnt even van zijn plek


Het wegkruis aan de Kapelweg wordt gerestaureerd. Vandaar dat het vanavond om 18.30 uur van de sokkel wordt afgetakeld.

De corpus krijgt een grondige opknapbeurt, het houten kruis wordt geheel vervangen. De tand des tijds had het hout nogal aangetast. Als de restauratie van het wegkruis gereed is, keert het terug naar zijn vertrouwde plek op de hoek van de Kapelweg en de Molengraafseweg. Dat duurt vermoedelijk een paar maanden.

Buurtvereniging Smalwatervallei draagt zorg voor het onderhoud van het devotiekruis. Het dateert van 1930 en is in 1982 voor het laatst gerestaureerd.

De werkzaamheden stonden oorspronkelijk eerder in het jaar gepland, maar de coronaperikelen vertraagden de omvangrijke klus.