Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TOERTOCHT IN PLAATS VAN INTOCHT EN SCHOORSTEENPIETEN

Géén Zwarte Piet en géén volle Markt

JULES HAMELEERS

Stapel op Sint kreeg niet één, maar twee hoofdpijndossiers voor zijn kiezen dit jaar: de coronacrisis en de representatie van Piet. Over beide problemen is een knoop doorgehakt. Sinterklaas houdt zondag 15 november een toertocht per bus door de Boxtelse wijken in plaats van een centrale intocht én Zwarte Piet wordt Schoorsteenpiet.

Sinterklaas en enkele pieten rijden die zondag in een bus door zoveel mogelijk straten in de gemeente Boxtel. Het vertrekpunt van de tocht is het huis van de burgemeester in Esch. Daarna doet een karavaan, gevormd door twee motoren, een auto met muziekpieten en de bus met Sinterklaas erin, zo veel mogelijk Boxtelse huizen aan.

,,Onder het motto: kunnen de kinderen niet naar de Sint komen, dan komt de Sint naar de kinderen", legt Wim Ketelaars van de organiserende evenementenstichting Boxtel Vooruit uit. Die geeft jaarlijks invulling aan Stapel op Sint. Burgemeester Ronald van Meygaarden vult aan: ,,Ik denk dat Boxtel met deze toertocht vooruit loopt op andere gemeenten in Nederland. Ik verwacht dat op veel plekken ons voorbeeld wordt gevolgd."

SCHOORSTEENPIET

En dan de grootste controverse die de laatste jaren om het Sinterklaasfeest heen hangt: het uiterlijk van Piet, de helper van Sinterklaas. Vorig jaar waren er landelijke meerdere demonstraties bij intochten, zowel van voor- als tegenstanders. Groeperingen als Kick Out Zwarte Piet keren zich al jaren tegen de klassieke uitstraling. De zwarte of bruine schmink, de rood gestifte lippen, het kroeshaar en de creolen in de oren zijn stereotyperend en ridiculiserend tegenover mensen met een donkere huidskleur, stellen de tegenstanders.

De organisatie van Stapel op Sint heeft een 'openhartig gesprek' gehad met vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet en kiest nu voor een Schoorsteenpiet. Deze is geschminkt met zwarte vegen op een bruine en gele ondergrond. Ook de naam is bewust gekozen: eerder werd er ook wel eens gesproken van roetveegpiet, maar dat kan associaties met zich meebrengen van de racistische benaming roetmop, stelt de groepering.

Sinterklaas logeert ook dit jaar op kasteel Stapelen: de bezoeken van de jongste basisschoolkinderen gaan er gewoon door.

,,Ik ben ervan overtuigd: verandering van spijs doet eten. Ik denk dat er ontzettend veel mensen enthousiast zullen zijn over Stapel op Sint door deze noodzakelijke aanpassingen", aldus de burgemeester.


Pagina 2: 'Stapel op Sint net even anders'.


p Impressie van de ontvangst van Sinterklaas op de Boxtelse Markt in 2019. Zo'n beeld zal dit jaar niet te zien zijn. (Foto: Albert Stolwijk).