Gerrit de Jong leerkracht aan de Angelaschool en docent aan de Volksuniversiteit aan het werk tijdens een cursus Nederlands voor Anderstaligen. (Foto: eigen collectie).
Gerrit de Jong leerkracht aan de Angelaschool en docent aan de Volksuniversiteit aan het werk tijdens een cursus Nederlands voor Anderstaligen. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

VOLWASSENENONDERWIJS VAN START

Volksuniversiteit terug in Boxtel met dependance


Nadat de Volksuniversiteit (VU) enkele jaren terug verdween uit het gebouw van brede school De Wilgenbroek, keert de instelling voor volwassenenonderwijs terug in Boxtel. Eind september starten de eerste lessen in de Angelaschool. Maandag 14 september tussen 19.30 en 21.30 uur wordt er een inloopavond georganiseerd in het onderwijsgebouw aan de Baroniestraat.

,,We starten als het ware een dependance in Boxtel", legt Helen van Drunen van de VU uit. ,,Nadat de locatie voorheen werd opgeheven, konden mensen in de regio nog terecht in Best. Maar die is, ook met de locatie in Veldhoven, opgeheven dit jaar. Dus vandaar dat we opnieuw kiezen voor Boxtel." De keuze voor de basisschool in de wijk Breukelen lijkt voor de hand liggend. Leerkracht Gerrit de Jong van de Angelaschool verzorgt voor de VU immer de cursus Nederlands voor Anderstaligen.

ANIMO

Het eerste seizoen wordt nog een aanloopjaar, vertelt de manager van de VU in 's-Hertogenbosch. ,,Het is altijd de vraag: is er volgende animo? Op dit moment komen er al aanmeldingen binnen, de filosofieklas zit bijvoorbeeld al vol. Maar het is wel belangrijk om er eerst meer bekendheid aan te geven", vertelt Van Drunen. ,,Of er genoeg interesse is, kunnen we uiteindelijk alleen achterhalen door de cursussen aan te bieden en te beginnen."

En er is nogal wat aanbod. Er zijn taallessen Nederlands, Frans, Engels, Italiaans en Spaans. Maar ook kunnen mensen zich inschrijven voor bijvoorbeeld ademtraining, de geschiedkundige lezing Gedonder in Brabant en creatief schrijven. Tijdens de open avond op 14 september krijgen geïnteresseerden tussen 20.00 en 21.00 uur al een les voorgeschoteld: Qi gong, oefeningen uit de Chinese leer om lichamelijke gezondheid te behouden en te verbeteren.

PLEZIER

,,Mensen komen naar de VU voor plezier, maar ook krijg je aan het einde van een cursus een certificaat overhandigd. Al onze docenten zijn gekwalificeerd", vertelt Van Drunen. Met name van de taalcursussen geeft de VU-manager hoog op. ,,Alle cursussen zijn genummerd volgens het Europees Referentiekader (ERK). Studenten kunnen op verschillende niveaus een certificaat behalen."

Vanwege het heersende coronavirus heeft de VU diverse maatregelen genomen. Zo zijn er verschillende tijdstippen waarvoor geïnteresseerden zich aan kunnen melden. Voor de proefles Qi gong wordt om een aparte inschrijving gevraagd. Dit kan via de webpagina www.vudenbosch.nl/content/open-dagen-2020-2021.