Bouwen in plan Heem van Selis duurt t/m 2027

PÅL JANSEN

De planning van het woningbouwproject Heem van Selis loopt tot en met 2027. Dit blijkt na vragen van deze krant over de recent aangevraagde ontheffing op de Natuurwet.

Projectontwikkelaar Van Wanrooij vroeg een ontheffing aan op het overtreden van de Natuurwet. Dit in verband met een dassenburcht die vermoedelijk bewoond is.

De provincie Noord-Brabant verleende op 1 september de ontheffing, maar niet zonder voorwaarden. Zo moet er naast de rijksweg A2 een verbindingszone van dertig meter breed worden gerealiseerd. Ook komt er een tunneltje onder de snelweg voor dassen. Bovendien moeten deze ook tijdens de ontheffing worden gemonitord in het gebied.

De ontheffing is tot en met 2027 aangevraagd. Volgens een woordvoerder van de gemeente omdat de bouwwerkzaamheden in Heem van Selis over zeven jaren worden verspreid.


Bijeenkomst Alzheimer Café Groene Woud

Alzheimer Café Regio 't Groene Woud houdt maandag 28 september een bijeenkomst in restaurant-zaal De Nachtegaal, Boxtelseweg 15 in Schijndel. Inloop vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. De entree is gratis.

Het thema van de avond is: Welkom terug. De aanwezigen praten bij over hun wel en wee van de afgelopen tijd en blikken vooruit. Bianca Peters en Monique Wolters leiden de gesprekken.

De organisatie volgt de richtlijnen van het RIVM en van Alzheimer Nederland om de bijeenkomsten veilig te laten verlopen. Bezoekers moeten zich dan ook vooraf aanmelden. Dit is mogelijk tot en met woensdag 23 september via Welzijn De Meierij, telefoonnummer: (073) 54 414 00 of e-mail: info@welzijndemeierij.nl


Grip krijgen op inzet ODBN is pittige opgave


Voor het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) van MijnGemeenteDichtbij (MGD) was 2019 een roerig jaar. Vooral de personele bezetting bleek een probleem. Hierdoor zijn vijf van de zeven aanbevelingen voor 2019 niet opgevolgd en doorgeschoven naar 2020.

Dat blijkt uit het jaarverslag Uitvoeringsprogramma Omgevingsrecht. Een andere organisatie, die zich eveneens bezighoudt met vergunningverlening en handhaving, is de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN). Die werkte in 2019 580 uren meer voor MGD dan begroot. ,,Het is een opgave om meer grip op de uren te krijgen, zodat de begroting realistischer wordt", meldt Boxtel in het jaarverslag. In totaal nam de gemeente vorig jaar 4.854 uren af van de ODBN. Er wacht de ODBN de komende tijd een nieuwe uitdaging: de omschakeling van de veehouderij naar een werkwijze die duurzamer is en in harmonie met de omgeving. Omdat MGD voorziet dat ze de ODBN meer nodig heeft, is in de begroting van de komende jaren telkens 78.000 euro extra opgenomen.

Onvoorzien toezicht nam voor de ODBN in 2019 veel tijd in beslag. In het uitvoeren van controles stak de organisatie juist minder uren.


Rentmeester

Woongebouw Rentmeester, in de wijk Selissenwal, bestaat vijftien jaar. Dit wordt vandaag gevierd met de interactieve voorstelling ‘Er tussenuit in eigen huis’.

De voorstelling wordt vier keer opgevoerd en bewoners kunnen haar live bekijken vanaf hun balkon. Bij Bregje verzorgt de voorstellingen. De acteurs hebben van tevoren informatie opgehaald bij de bewoners om hun stuk persoonlijk en herkenbaar te kunnen maken.