In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in november maakte het Boxtelse college van B en W samen met het dagelijks bestuur van het op te splitsen Haaren een fietstocht door Esch.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in november maakte het Boxtelse college van B en W samen met het dagelijks bestuur van het op te splitsen Haaren een fietstocht door Esch. Foto: Peter de Koning

B EN W BOXTEL MAAKT KENNIS MET 'GLIMLACH VAN BRABANT'

'College Tour' per fiets door dorp Esch

Esch was dinsdag het decor voor een heuse 'College Tour'. Zonder televisiecamera's én zonder pers, op een fotograaf van Brabants Centrum na, want het betrof een informele fietstocht van de dagelijkse besturen van de gemeenten Boxtel en Haaren.

De tocht voerde beide colleges van B en W langs verschillende plekken in Esch die markant zijn of waar momenteel het een en ander over te doen is, zoals de Willibrordusschool. Boxtel bereidt de Esschenaren warm welkom in aanloop naar 1 januari, als de opsplitsing van Haaren een feit is.

Stichting Bell, waarin inwoners van Esch en Boxtel samenwerken, bereidt diverse feestelijke activiteiten voor. De eerste vindt zaterdag 19 september plaats tijdens de Culturale, de opening van het lokale cultuurseizoen in Podium Boxtel. Daar treden de bands Saab (Esch) en vanBakkus (Boxtel) op.

Voorzitter Xaveer van Lokven van stichting Bell gaf dinsdagmiddag tijdens de fietstocht uitleg over de eerder dit jaar geplaatste verlichting in de berm van het Smaldijkje. Samen met Thea Heesemans en Paul Ackermans bedacht hij drie ideeën voor een afscheidscadeau van de gemeente Haaren aan Esch. Tijdens het Bierpompfeest van vorig jaar mochten de Esschenaren kiezen uit de opties. Het werd geen gezamenlijke feestslinger en ook geen eigen reus, zoals Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor. Esch stemde massaal voor verlichting van het fietspad. Het is een drukke fietsroute voor onder andere jongeren die vanuit Esch de middelbare school in Boxtel bezoeken. Letterlijk een verbinding tussen de dorpen.

De lichtmasten werpen een minimum aan amberkleurig schijnsel op het pad als ze 'uit' staan. Zo wordt lichtvervuiling tegengegaan, hetgeen beter is voor dieren en planten. De lampen gaan 's ochtends en 's avonds feller branden als er iemand langskomt.

INGEBRUIKNAME

De plaatsing kostte de gemeente Haaren achtduizend euro. Vrijdag 6 november om 19.45 uur worden de lampen met een officiële handeling in gebruik genomen.



p Achter de Mariakapel aan de Heikant, op de grens van Esch en Boxtel, bekijken de colleges van burgemeester en wethouders tijdens hun gezamenlijke fietstocht de nieuwe 'slimme' verlichting van het Smaldijkje, een fietspad dat veelvuldig door scholieren wordt gebruikt. (Foto: Peter de Koning).


KANSEN VOOR HAARENS RAADSLID PETER DEN OUDEN IN BOXTEL

Combinatie95 hoopt op consolidatie raadszetels

Nadat in april Désiré van Laarhoven al unaniem was aangewezen als lijsttrekker en kandidaat-wethouder, hebben de leden van politieke groepering Combinatie95 maandag ook de nummers twee tot en met zestien van de kieslijst vastgesteld. Als tweede staat de huidige fractievoorzitter Joep Schalkx, gevolgd door raadslid Stefan de Nijs. Peter den Ouden uit Esch, momenteel nog raadslid in Haaren, maakt met een vierde plek ook een kans op een Boxtelse zetel.

Combinatie95 hoopt zijn positie te consolideren. Dat meldde partijvoorzitter Mario Knoops daags na afloop van de ledenvergadering in een persbericht. Dat betekent niet alleen handhaving van het aantal raadszetels, maar ook van een plek in het college van B en W. Sinds de vorige herindelingsverkiezingen in november 1995, toen Liempde bij Boxtel kwam, is dat de toen opgerichte partij steeds gelukt.

POLITIEKE ARENA

Als Combinatie95 inderdaad opnieuw een wethouder én vijf raadsleden mag leveren, dan verschijnen ook nieuwkomers Hans Heesen uit Boxtel en Liempdenaar Pim Bressers in de politieke arena. Zij staan respectievelijk als nummer vijf en zes op de kandidatenlijst. Jan van der Heijden uit Lennisheuvel is de zevende kandidaat. Christien Pijnenburg- van Schijndel uit Esch is te vinden op plaats acht. Zij maakte net als Den Ouden de laatste jaren deel uit van de Haarense gemeenteraad.

POLITIEK CAFÉ

In aanloop naar de verkiezingen hield Combinatie95 dinsdag een politiek café in Esch. Van Laarhoven: ,,We hebben met circa twintig bezoekers gesproken over verkeer, woningbouw en leefbaarheid. Esch heeft lang moeten wachten op nieuwbouw en vreest dat er na de voltooiing van Reigerskant weer jarenlang niets gebeurt." Ook passeerde dorpshuis De Es de revue. De Esschenaren volgen de Boxtelse discussie over gemeenschapshuizen met argusogen. Van Laarhoven: ,,De Es werkt veel met vrijwilligers, dat scheelt in de kosten en versterkt de positie van het dorpshuis." De Willibrordusschool, waarbij renovatie een heikel punt is, kwam volgens Van Laarhoven niet uitvoerig aan bod. Donderdag 24 september houdt de partij een politiek café in Lennisheuvel.

Afbeelding
           ...PETER DEN OUDEN...
             (Foto: Gerard Schalkx)