PLANNENMAKERS KUNNEN IDEEËN INDIENEN

Markt aan zet bij aanleg zonnevelden in Boxtel

JAN HERMENS

Wie met de gedachte speelt in de gemeente Boxtel een zonnepark aan te leggen, kan in het vierde kwartaal van dit jaar een plan indienen. De Werkgroep Uitvoering Bestemmingsplannen Buitengebied Boxtel (Wubbb), aangevuld met onafhankelijke deskundigen, beoordeelt de verzoeken. Het gaat in de eerste fase om maximaal vijftig hectare aan zonneparken. Een afzonderlijke weide mag niet groter zijn dan twintig hectare.

Eerste fase, want er zijn uiteindelijk meer zonnevelden nodig om aan de lokale opgave voor de Regionale Energiestrategie te voldoen. Om de doelen van het nationale klimaatakkoord te behalen, is Nederland verdeeld in dertig regio's die hun steentje moeten bijdragen. Binnen die regio's dienen de afzonderlijke gemeenten een eigen aandeel te leveren. Wethouder Peter van de Wiel: ,,We streven naar een mix van zonne- en windenergie. Daarom is nu niet precies te zeggen hoeveel hectare zonnepanelen precies nodig is."

Voor zonneweides zijn potentiële locaties bekend en criteria waaraan plannen van initiatiefnemers moeten voldoen. Dit zogeheten afwegingskader staat in de Visie zon en wind. Die heeft het college van B en W dinsdag vastgesteld. De gemeenteraad buigt zich hier op 22 september over. ,,Op het gebied van wind zijn we minder ver. Het Wilhelminapark aan de rijksweg A2 lijkt het meest kansrijk voor de plaatsing van windturbines, maar nader onderzoek, gesprekken met buurgemeenten, grondeigenaren en de netwerkbeheerder zijn nodig voor er verdere stappen gezet kunnen worden", aldus de wethouder.

ZONNELADDER

Initiatieven voor zonneparken worden getoetst aan de zonneladder. Die geeft aan dat er eerst gekeken moet worden naar panelen op daken. Elders in deze krant is daarvan een mooi voorbeeld te zien. Varkenshouder Johan van Hal plaatste op zijn bedrijf in de buurtschap Nergena liefst achtduizend zonnecellen. Hij is geen voorstander van zonneparken.

Wethouder Van de Wiel: ,,Niet iedere constructie is geschikt voor zonnepanelen. Wij verwachten dat in 2030 op 40 procent van de daken duurzame energie wordt opgewekt. Te weinig om aan de RES-opgave te kunnen voldoen." In eerste instantie komen voor zonnevelden alleen locaties in aanmerking die nabij bebouwd gebied liggen. Pas in de laatste plaats gaat de blik naar het buitengebied.

Om ervoor te zorgen dat inwoners van de gemeente Boxtel niet alleen de lasten, maar ook de lusten van de energieopwekking ervaren, moet er sprake zijn van minimaal 50 procent burgerparticipatie in de projecten. ,,Het is dus niet zo dat een ondernemer een groot zonnepark aanlegt en daar in z'n eentje flink aan verdient", verduidelijkt de wethouder. Hij ziet het liefst combinaties van meerdere opgaven tegelijk. ,,Denk aan waterberging op een terrein waar zonnepanelen komen."

Enige haast is geboden: alle Boxtelse projecten voor zon én wind moeten in 2025 vergund zijn.