Bij de container die bedoeld is voor bewoners van appartementencomplex Den Bongerd, wordt meer dan eens afval gedumpt of grofvuil gezet. Henny Lammers ergert zich daaraan. Met de invoering van een pasjessysteem zou het dumpen van restafval verleden tijd moeten worden. (Foto: eigen collectie).
Bij de container die bedoeld is voor bewoners van appartementencomplex Den Bongerd, wordt meer dan eens afval gedumpt of grofvuil gezet. Henny Lammers ergert zich daaraan. Met de invoering van een pasjessysteem zou het dumpen van restafval verleden tijd moeten worden. (Foto: eigen collectie). Foto: Henny Lammers

Pasjes ter voorkoming afvaldump stapelbouw

Jan Hermens


Het terugdringen van de hoeveelheid restafval vormt de voornaamste reden voor de gemeente Boxtel om gedeeltelijk over te gaan op 'omgekeerd inzamelen' en op negen locaties bij hoog- of stapelbouw ondergrondse containers te plaatsen. Een positief neveneffect is dat mensen zonder pasje geen afval kunnen dumpen in de bakken. Daardoor verdwijnt op termijn een probleem dat Henny Lammers constateert.

Lammers woont in appartementencomplex Den Bongerd aan de Annastraat. Aan de achterkant van de woningen staat een centrale container waar hij en zijn medebewoners hun restafval in kunnen deponeren. Iedereen kan daar echter bij en de bak is ook niet afgesloten. Lammers: ,,De container is altijd meteen vol en dan zetten mensen er van alles naast. Matrassen, kastjes, van alles wordt hier gedumpt. Wat ik zo sneu vind: ouderen die in Den Bongerd wonen, komen met hun afvalzakje naar beneden om dat in de container te doen en dan is die al vol. Zie ik ze even later met datzelfde zakje weer naar boven gaan."

NIET TE HANDHAVEN

De Boxtelaar deed navraag bij de gemeente. Lammers: ,,Die gaf aan dat handhaven niet te doen was en dat ze het afval dus maar ophaalt." Dat gebeurt inderdaad, weet de bewoner van Den Bongerd. ,,Maar dat is toch belachelijk. Zo los je een probleem niet op. Het is een stuk goedkoper om hier grofvuil te dumpen dan om het naar de milieustraat te brengen. De gemeente haalt het toch wel op, denken mensen dan."

Op negen locaties in Boxtel waar sprake is van hoogbouw wil de gemeente ondergrondse containers plaatsen die bewoners met behulp van een pasje kunnen openen: bij de complexen Den Bongerd, Sint-Ursula, Stapelen, Moorwijk, Berkengaard, Meidoorngaard, Hazelaarsgaard en Brouwershof. Het in aanbouw zijnde Princenlant IV (Beneluxlaan) krijgt twee containers.

De plaatsing van de ondergrondse afvalbakken vergt een investering van 80.000 euro, maar dat bedrag verwacht de gemeente binnen vier jaar terug te verdienen omdat daarin geen illegaal vuil kan worden gestort. Op die manier moet het probleem van 'meelifters' die hun restafval in een bak bij een appartementencomplex dumpen, opgelost worden.

HOOGHEEM IS TE DUUR

De plekken van de huidige bovengrondse containers vormden voor B en W het uitgangspunt voor het bepalen van de locatie voor de ondergrondse voorzieningen. Daarbij is rekening gehouden met kabels en leidingen, parkeerplaatsen, bomen en verkeersveiligheid.

Hoogheem ontbreekt in het lijstje. Wethouder Herman van Wanrooij gaf vorig jaar al aan in Brabants Centrum dat een goede oplossing voor die locatie op dit moment nog te duur is.

Het ontwerpplan voor de plaatsing van de ondergrondse afvalcontainers ligt momenteel ter inzage bij de gemeente. Tot 14 oktober kunnen zienswijzen ingediend worden.



p Bij de container die bedoeld is voor bewoners van appartementencomplex Den Bongerd, wordt meer dan eens afval gedumpt of grofvuil gezet. Henny Lammers ergert zich daaraan. Met de invoering van een pasjessysteem zou het dumpen van restafval verleden tijd moeten worden. (Foto: eigen collectie).