Het natte leembos in De Geelders, zoals Ark dat ook bij de Savendonksestraat wil gaan maken. (Foto:  Jos van Ooijen).
Het natte leembos in De Geelders, zoals Ark dat ook bij de Savendonksestraat wil gaan maken. (Foto: Jos van Ooijen). Foto: Jos van Ooijen

MENINGEN VERDEELD OVER NATUURPLANNEN

Ark wil leembos creëren bij Savendonksestraat

JULES HAMELEERS

De plannen die Ark Natuurontwikkeling opstelde voor bijna vijftig hectare grond bij de Savendonksestraat in het Liempdse buitengebied, konden op gepeperde reacties rekenen. Zowel voor- als tegenstanders lieten hun stem horen, onder andere in deze krant. Maar wat houdt het plan nu precies in? Een overzicht.

Het voornaamste doel van Ark: de grond die zij heeft aangekocht ontwikkelen tot leembos. Dat is een nat bosgebied, met allerlei verschillende soorten bomen, waaronder linden, beuken en iepen. Door de natuur hier zijn gang te laten gaan, kunnen planten en dieren floreren. De grote grazers in het gebied houden de flora enigszins in toom. Door de plannen van Ark wordt hun huidige leefgebied namelijk vergroot. Deze keuze komt niet uit de lucht vallen: De Geelders, het natuurgebied ten oosten van Boxtel dat aansluit op de gronden aan weerszijden van de Savendonksestraat die aangekocht zijn door Ark, bestaat voornamelijk uit leembos.

,,Je moet aansluiten bij wat er al is en wat de natuur zelf 'wil': dan krijg je het meest toekomstbestendige landschap. Zouden wij hier bijvoorbeeld heide willen gaan maken, dat is onlogisch en past niet", aldus Ger van den Oetelaar van Ark.

VERANDERINGEN

Tussen De Geelders en de Dommel, ten noorden en zuiden van de Savendonksestraat, ligt de door Ark gekochte grond. Door op deze plekken leembos te creëren, worden meerdere natuurgebieden aan elkaar vastgeplakt. Dat is goed voor de weerbaarheid en kwaliteit van het groen in het Liempdse buitengebied. Van den Oetelaar: ,,Hoe groter het gebied, hoe beter het bestand is tegen veranderingen."

Hiermee wil Ark het gebied bestendig maken voor klimaatverandering: een groter bos kan meer water vasthouden, waardoor bewoners stroomafwaarts ook droge voeten houden. Daarnaast moet het gebied goed toegankelijk blijven voor bezoekers, door de paadjes aan te sluiten op routes van Staatsbosbeheer en Brabants Landschap. Ook wil de natuurontwikkelaar de biodiversiteit zoveel mogelijk vergroten: door gebieden te maken waarin de natuur haar gang kan gaan krijgen meer dier- en plantensoorten de kans zich te ontwikkelen.

Wat gaat Ark doen? Er worden sloten gedempt, bomen en planten worden geplant, er worden dode bomen neergelegd, zodat bijvoorbeeld paddenstoelen een goede voedingsbodem hebben en er worden moerassen gecreëerd die het water moeten vasthouden. Tussen de bomen komen open plekken met gras. Grote grazers moeten de natuur enigszins in toom houden, zonder deze kapot te maken. Er worden veeroosters geplaatst in de Schutstraat en de Hoogstraat. Ook plaatst Ark meerdere poortjes.

Er worden onder andere zwarte populieren, wilgen en fladderiepen geplant. Ook bomen als de hazelaar, linde en es vinden een plekje in het nieuwe leembos. Het planten gebeurt in fasen en in grote plukken, tegen bestaande bossen aan. Omdat de gekozen soorten zich snel verspreiden, verwacht Ark dat er vanzelf veel nieuwe bomen zullen groeien. De natuurorganisatie spreidt het aanplanten over drie jaar, omdat sommige gronden pas in 2023 beschikbaar zijn: vanaf eind 2020 tot en met begin 2023 wordt er dus gewerkt aan de nieuwe natuur. In dat jaar wordt het project opgeleverd.

OMWONENDEN

De geluiden uit de buurt zijn divers. Stichting De Savendonk, waarin enkele bewoners zich verenigd hebben, ageert tegen de plannen. Deze omwonenden vinden de ideeën niet passen bij de rest van het gebied, zijn bang voor de gevaren van grote grazers en willen geen 'natuurexperiment' in hun achtertuin. Ook voelden zij zich niet gehoord door Ark. Nadat Brabants Centrum een artikel schreef over de bezwaren, kwamen er meerdere ingezonden brieven binnen in de rubriek Vrije Tribune. Andere bewoners lazen het artikel met verbazing: zij zijn juist heel enthousiast over de aanleg van het leembos.