Peter de Koning richt zijn expositie in met foto's die hij maakte tijdens eerdere edities van Bockesprongen.
Peter de Koning richt zijn expositie in met foto's die hij maakte tijdens eerdere edities van Bockesprongen. Foto: Hans van Doorn

CULTUREEL FESTIVAL PAKT VOLGEND JAAR DUBBEL UIT

Genieten van Bockesprongen in foto's

PÅL JANSEN

Bockesprongen is dit jaar toch een beetje aanwezig in Boxtel. De vrijwilligers van het cultureel festival hebben een foto-expositie opgetuigd in de panden van Elan Bikes en de leegstaande winkel ertegenover aan de Clarissenstraat.

Ook in het weekend van 19 en 20 september - de eigenlijke datum van het festival voor popmuziek en straattheater - staat er op de Markt een opstelling met afbeeldingen. Op zondag zal er bovendien een kleine theateract worden opgevoerd. Coronaproof uiteraard.

De foto's zijn van de hand van Peter de Koning, tevens freelance-fotograaf voor onder meer Brabants Centrum. Diverse afbeeldingen zijn verschenen dan in de loop van de jaren dan ook in deze krant. Honderden Boxtelaren die Bockesprongen bezochten, zijn op de foto's te herkennen. De vrijwilligers die jaarlijks verantwoordelijk zijn voor het cultureel festijn - onder wie De Koning zelf - willen met de expositie toch een beetje aanwezig zijn voor het publiek.

Naast de fototentoonstellingen aan de Clarissenstraat, moet ook de foto-opstelling op de Markt tot de verbeelding roepen. ,,Dat wordt een driehoek van hekken. Daarop worden zeilen bevestigd waarop enkele Bockesprongen-foto's zijn afgedrukt", geeft De Koning aan.

INTIEM

Dat Bockesprongen dit jaar niet door kan gaan, is spijtig, vindt de organisatie. ,,Kenmerkend voor Bockesprongen is dat het juist intiem is, dicht bij de mensen. Maar als de anderhalvemeterregel moet worden gevolgd, dan verdwijnt dat principe. Het is dan ook niet te handhaven", meldt de fotograaf. Maar dit wil allesbehalve zeggen dat het festival voorgoed van de culturele agenda is verdwijnen. Integendeel zelfs, benadrukt De Koning: ,,We hebben met zijn allen al afgesproken dat we volgend jaar dubbel zo sterk terugkomen. Van uitstel komt zeker geen afstel."


q Fotograaf Peter de Koning is een van de vrijwilligers van Bockesprongen. Honderden Boxtelaren zijn te zien op zijn foto's die geëxposeerd worden in een leegstaand winkelpand van De Beiaard aan de Clarissenstraat. Ook in de winkel van Elan Bikes wordt aan een opstelling gewerkt. (Foto: Hans van Doorn).