MADS PEDERSEN STAAT OP PLAATS 129

Jack Steenbeek: de Roglic van Tourspel Liempde

JULES HAMELEERS

Nu de tweede week van de Ronde van Frankrijk bijna voorbij is, beginnen ook de verschillen in het Tourspel-klassement zich af te tekenen. Jack Steenbeek staat met 368 punten al de hele week stevig bovenaan. Maar in de nog resterende etappes kan van alles veranderen. Nora Sengers volgde Steenbeek eerst nog op de voet, maar is intussen gezakt naar plek vijf.

Hoewel de voorsprong van Steenbeek van elf punten op de nummer twee (Lian van Oorschot) wellicht aanzienlijk lijkt, kunnen de kaarten na een etappe al volledig anders liggen. Robert Schelle, Joris Brands en Nora Sengers die respectievelijk op de plekken drie, vier en vijf staan, volgen Van Oorschot namelijk op enkele punten afstand.

De etappewinst was gisteren voor Jorn Voets: hij steeg daardoor maar liefst vijftig plekken naar de 105e plaats. Johan Bronkhorst en Kees Voets volgden hem op de voet op de tweede plaats. De vierde plek werd gedeeld door maar liefst veertien deelnemers.

EXTRA TOURSPEL

Tegelijkertijd is speelt ook nog het Extra Tourspel, dat een eenvoudigere insteek heeft dan het klassement. Deelnemers moesten voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk raden op welke plek de Deen Mads Pedersen zou eindigen. Normaal draait dit onderdeel van Tourspel Liempde om Koen de Kort, maar de in Liempde geboren profrenner fietst de koningsronde dit jaar niet. Daarom is zijn ploeggenoot gekozen als middelpunt. Het zou zomaar kunnen dat De Kort dit jaar het vanwege hem bedachte Extra Tourspel wint: de ambassadeur van het evenement schat dat Pedersen op plaats 123 eindigt: die staat nu op de 129e plek.

Vandaag staan de renners weer flink op de pedalen. Bij het ter perse gaan van deze krant, vertrokken zij richting vanuit Chauvigny richting Sarran. Dit is de langste rit van de Tour en een zogeheten overgangsetappe. Omdat er nog een zwaar weekend in de Alpen volgt, zullen de klassementsrenners waarschijnlijk rustig aan doen. Er liggen dus kansen voor avontuurlijke aanvallers zoals Marc Hirschi. Na vandaag volgen er nog negen ritten in de Ronde van Frankrijk.

Het Tourspel haalt dit jaar geld op voor WensAmbulance Brabant. Het goede doel, dat laatste wensen van terminale mensen vervult, was bijzonder voor Tourspel-oprichter Bert Habraken. Hij overleed vorig jaar.