Een volgepakt Boxtels centrum zoals in 2019, zit er door de coronacrisis voor dit jaar niet in. In plaats daarvan is er een toertocht door het dorp. (Foto: Albert Stolwijk).
Een volgepakt Boxtels centrum zoals in 2019, zit er door de coronacrisis voor dit jaar niet in. In plaats daarvan is er een toertocht door het dorp. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ORGANISATOREN PRATEN OPENHARTIG MET 'KICK OUT ZWARTE PIET'

Stapel op Sint: net even anders


JULES HAMELEERS

,,Het gaat er niet om wat allemaal niet mag, maar om wat er wél kan en hoe we het nóg leuker kunnen maken", aldus burgemeester Ronald van Meygaarden. Daarom bedachten organisatoren van Stapel op Sint passende oplossingen voor twee fikse vraagstukken: het uiterlijk van Piet en de coronacrisis.

Voor de organisatoren was het vrij snel duidelijk dat een traditionele intocht niet haalbaar was: vorig jaar kon er geen mens meer bij toen de goedheiligman aanmeerde bij de Zwaanse Brug en vervolgens via de Rechterstraat naar de Markt wandelde voor een feestelijke verwelkoming en ontmoeting met kinderen. ,,Maar we lieten onze koppen niet hangen en zijn meteen naar alternatieven gaan zoeken. En die hebben we gevonden", aldus voorzitter Wim Ketalaars van Boxtel Vooruit, dat invulling geeft aan Stapel op Sint.

Het wordt een bustour. Sint rijdt met zijn Schoorsteenpieten door Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Dat gebeurt na een persoonlijke ontvangst bij de burgemeester thuis. ,,We willen door zoveel mogelijk straten rijden: door hoe meer straten we gaan, hoe makkelijker het namelijk is om anderhalve meter afstand te houden."

KICK OUT ZWARTE PIET

En dan is er nóg een groot hoofdpijndossier waar Stapel op Sint mee om moest gaan: de representatie van Piet. Om begrip te krijgen voor de standpunten van tegenstanders van Zwarte Piet en naar de beste invulling te zoeken voor de Boxtelse Sinterklaasactiviteiten, ging de organisatie van Stapel op Sint in gesprek met een delegatie van Kick Out Zwarte Piet uit 's-Hertogenbosch.

Deze groepering stelde dat het debat over Zwarte Piet losgekoppeld moet worden van het grotere racismegesprek. Het gaat om een 'inclusief' kinderfeest voor iedereen. Daar hoort een zwart geschminkte Piet niet bij, omdat dit kan overkomen als het belachelijk maken van zwarte mensen. Wat is dan het alternatief, is de vraag de snel opkomt. Een Schoorsteenpiet vergezelt Sint voortaan, aldus Ketelaars. Deze Piet wordt geschminkt met bruin, geel en zwart.

NIET RIDICULISEREN

Ketelaars geeft aan dat er een 'buitengewoon openhartig' gesprek plaats heeft gevonden. ,,Ik kan niet voelen hoe anderen zich voelen wanneer ze Piet zien, dus daarom moet je met elkaar praten. Het is nooit iemands bedoeling geweest om mensen met een donkere huidskleur te ridiculiseren. Wanneer dat gevoel wel ontstaat, waarom zouden we dan niet veranderen?"

Het gaat er volgens de voorzitter van Boxtel Vooruit om een feest neer te zetten waar iedereen zich welkom voelt: ,,Dat is het belangrijkst. Daarom heffen wij ook geen entree tijdens Stapel op Sint, als kinderen op bezoek kunnen bij de gulle bisschop op kasteel Stapelen. Tradities veranderen nou eenmaal en dat is goed. Ze passen zich aan aan de maatschappij en aan nieuwe inzichten. Toen ik jong was, was Piet een heel gemeen figuur, met een roe om te slaan en die dreigde kinderen mee te nemen naar Spanje. Dat is ook niet meer zo."

VEEL INSTEMMING

Veel mensen staan achter het nieuwe uiterlijk van Piet: na het gesprek is de organisatie van Stapel op Sint verschillende instanties langs gegaan om te vragen wat zij van het idee vonden. ,,Schoolbesturen, schminkers, Pieten, Sinterklaas, de gemeente... Iedereen staat unaniem achter de Schoorsteenpiet."

De schoolbezoeken aan de Sint in kasteel Stapelen, door kinderen uit de groepen een tot en met vier, gaan dit jaar dus wel door. Het comité heeft er vertrouwen in dat dit helemaal coronaproof kan. De openbare openstelling van het kasteel in de weekenden, wanneer ook andere kinderen op bezoek mochten, kan niet doorgaan. Wel is er een mogelijkheid voor bijvoorbeeld peuterspeelzalen om een bezoekje kunnen brengen aan de Sint.

FILMOPNAMEN STAPELEN

Daarnaast maakt Stapel op Sint een film van de goedheiligman op kasteel Stapelen in samenwerking met Omroep Dommelland. Zó hebben kinderen en hun ouders tóch een inkijkje in hoe de Sint verblijft op zijn logeeradres. Waar en wanneer die wordt uitgezonden, is nog niet duidelijk.

Alle aanpassingen, vooral op coronagebied, vergen een flinke financiële investering. De organisatie hoopt daarom dat alle Vrienden van Stapel op Sint opnieuw geld en/of middelen beschikbaar stellen. Wie ook een steentje bij wil dragen, kan een e-mail sturen naar wimketelaars@ziggo.nl.

p Een volgepakt Boxtels centrum, zit er door de coronacrisis dit jaar niet in tijdens de intocht van Sinterklaas. De goedheiligman maakt met zijn Schoorsteenpieten per bus een toertocht door de Boxtelse wijken en kerkdorpen. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).

Zwarte Piet is verleden tijd. In plaats daarvan is er nu Schoorsteenpiet in Boxtel, zoals op deze foto te zien is. (Foto: eigen collectie).
Zwarte Piet is verleden tijd. In plaats daarvan is er nu Schoorsteenpiet in Boxtel, zoals op deze foto te zien is. (Foto: eigen collectie).