Ruud van der Meijden (voorgrond, rechts) overhandigt een cheque van 10.000 euro aan Rogier Veltrop voor diens baanbrekende onderzoek naar hart- en vaatziekten. (Foto: Linda van de Wiel).
Ruud van der Meijden (voorgrond, rechts) overhandigt een cheque van 10.000 euro aan Rogier Veltrop voor diens baanbrekende onderzoek naar hart- en vaatziekten. (Foto: Linda van de Wiel). Foto: Linda van de Wiel

RUUD VAN DER MEIJDEN VOLTOOIT MONSTERRIT VOOR GOEDE DOEL

1.000 km fietsen voor 10 mille

LINDA VAN DE WIEL

,,Ik ben eigenlijk best nog wel fit. En vooral heel blij dat ik deze fietstocht voor Rogier kon volbrengen.” Met deze woorden eindigde Ruud van der Meijden (50) maandagmiddag in Maastricht zijn monsterrit waarmee hij 10.000 euro ophaalde. De oud-Boxtelaar fietste in vier dagen maar liefst duizend kilometer om geld in te zamelen voor het baanbrekende onderzoek van Rogier Veltrop. Deze Boxtelse wetenschapper doet aan de Universiteit Maastricht onderzoek naar zijn eigen hartziekte.

Hoewel in klein gezelschap, werden Van der Meijden en de gangmakers van die dag - leden van Wielerdorp Rijsbergen - maandag feestelijk onthaald bij de universiteit in Maastricht. In het bijzijn van onder meer de Maastrichtse wethouder Vivianne Heijnen werden de fietsers feestelijk onthaald met een heus finishdoek, confetti en muziek van een deejay. ,,Het verhaal van Rogier raakt me enorm, vooral omdat hij zelf een donorhart heeft.” Lovende woorden had Heijnen ook voor de monstertocht van Van der Meijden: ,,Een knappe prestatie. En je ziet er nog fit uit.”

Ook professor Tilman Hackeng, directeur van universitair onderzoeksinstituut CARIM, toonde zich verheugd met de prestatie: ,,En Rogier, wat ben ik blij met jou als collega.”

KRACHTIGE METHODE

In de vroege vrijdagochtend startte goededoelenfietser Van der Meijden zijn monsterrit vanaf de gemeentevijver in parkje Indenhof in zijn geboorteplaats Boxtel. Dit gebeurde onder toeziend oog van een trotse burgemeester Ronald van Meygaarden, wethouder Marusjka Lestrade en natuurlijk Rogier Veltrop en zijn vrouw Evelien. ,,Ik vind dit een fantastisch initiatief”, sprak Van Meygaarden. ,,Bijzonder ook dat Rogier en Ruud zich voor anderen inzetten. Juist tijdens deze moeilijke periode vol coronabeperkingen.”

Ook Veltrop toonde zich lovend over Van der Meijdens initiatief: ,,Wat Ruud en zijn netwerk bij elkaar brengen met deze fietstocht en ook een aantal andere activiteiten, is een substantieel bedrag. En al dit geld is bestemd voor het onderzoek waardoor ingrijpende hartoperaties en transplantaties in de toekomst niet meer nodig zijn. Ik denk dat ons team in Maastricht een krachtige methode in handen heeft om hartfalen te begrijpen.”

De wielrenner koos de Limburgse hoofdstad dan ook als finish: ,,Toen ik hoorde van het onderzoek van Rogier en de stappen die hij al heeft gezet, was ik enorm onder de indruk. Deze man maakt het verschil. Hij is in staat van zieke hartcellen gezonde stamcellen te maken. Daarbij heb ik een gezond lijf dat ik kan inzetten om geld in te zamelen.”

GANGMAKERS

Van der Meijden kreeg tijdens zijn tocht steun van verschillende fietsers. ,,Een aantal vrienden rijdt stukken van de route mee en dat is een flinke steun in de rug. Want als je hard wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt gaan, ga dan samen”, stelde hij voorafgaand aan de start in Boxtel . ,,Op Waddeneiland Texel, waar ik zaterdag de hele dag rondjes fiets, word ik geflankeerd door verschillende renners van het Sterrenfietsteam.”

Dit hielp de oud-Boxtelaar enorm: ,,Met een of meerdere gangmakers die mij uit de wind hielden en zorgden voor afleiding, was deze afstand vol te maken.” Gemakkelijk was de wielertocht echter niet: ,,Ik heb zeker moeilijke momenten gekend. Maar nu ik hier aan de finish sta, heb ik alleen last van stramme benen. En een zere kont...”

MEER WETEN?

Doneren kan nog steeds. Kijk voor meer informatie op de website: https://www.umcrowd.nl/actie/ruud-van-der-meijden.


p Ruud van der Meijden (voorgrond, rechts) overhandigt een cheque van 10.000 euro aan Rogier Veltrop voor diens baanbrekende onderzoek naar hart- en vaatziekten. (Foto: Linda van de Wiel).

Vrijdagochtend zwaaiden burgemeester Ronald van Meygaarden, wethouder Marusjka Lestrade en Rogier Veltrop de goededoelenfietsers uit in parkje Indenhof. (Foto: Bas van den Biggelaar).