RONDWANDELING CDA DOOR GEMONDE

'Prefab-huizen Rietstok binnen een maand klaar'

Jan Hermens

CDA Sint-Michielsgestel houdt zaterdag 12 september een rondwandeling door Gemonde. Aan bod komen onder meer het nog te realiseren dorpshuis en de plannen voor een nieuwe accommodatie voor voetbalvereniging Irene. Maar ook de ontwikkelingen aan de Rietstok: zodra de bouw van start gaat, kunnen de prefab-woningen er binnen een maand staan.

Tony Koster van Vrijborg projectontwikkeling loopt zaterdag mee om uitleg te geven over bouwproject De Rietstok in Gemonde. Dat omvat 28 woningen. Koster: ,,We staan op het punt een anterieure overeenkomst met de gemeente te sluiten en de laatste puntjes op de i te zetten. Daarna start de bestemmingsplanprocedure. De aanloop was wat langer dan verwacht, maar als de bouw kan beginnen, gaat het snel. We realiseren letterlijk een woning per dag." Koster vervolgt: ,,Volkel Wessels heeft MorgenWonen ontwikkeld. Het zijn prefab-huizen."

Zeven van de 28 woningen kosten 235.000 euro, de overige variƫren in prijs van 280.000 tot 295.000 euro. Koster: ,,Ik verwacht dat de verkoop tegen het einde van dit jaar begint."

Raadslid Femke Klomp (CDA) is een van de organisatoren van de wandeling. ,,Nieuwbouw, de accommodatie van de voetbalvereniging en de mfa met daarin het dorpshuis zijn drie grote projecten die Gemonde bezighouden. Het CDA houdt normaal gesproken achterbanvergaderingen. Dit keer trekken we het breder en met het oog op corona is een wandeling buiten ook veiliger. We gaan graag met inwoners in gesprek over thema's die in het dorp spelen."

De multifunctionele accommodatie bijvoorbeeld, met daarin een dorpshuis. Klomp: ,,Er is inmiddels een stichting Dorpshuis Gemonde opgericht die zich bezighoudt met de verdere ontwikkeling en exploitatie van de 'huiskamer' van het dorp. Voor zover ik weet is het bestuur nu op zoek naar een architect."

IRENE

De voetbalvereniging komt in de wandeling aan bod omdat Irene plannen heeft voor de vernieuwing van haar accommodatie. Heel wat Gemondenaren zijn op de een of andere manier betrokken bij Irene. De club organiseert ook activiteiten waarbij de bal niet rolt, maar die wel bijdragen aan de sociale contacten tussen de inwoners. Voorzitter Marc Habraken: ,,Onze accommodatie is aan vernieuwing toe. Er komt nieuwbouw, want renovatie levert niet het gewenste resultaat op en is vermoedelijk duurder dan een compleet nieuw clubhuis." Sint-Michielsgestel heeft geld gereserveerd voor het project, maar het exacte bedrag is nog niet geheel duidelijk. Habraken: ,,De gemeente heeft een bezuiniging op stapel staan, er is overleg gaande over het budget. De accommodatie is overigens van de gemeente. Daardoor zijn bestemmingsplanwijzigingen bijvoorbeeld niet nodig."

De voorzitter hoopt, maar dat is een wens, dat in april 2021 de bouw kan starten.

De rondgang start om 10.00 uur bij de kiosk in de Dorpstraat en duurt ongeveer twee uur. Aanmelden is gewenst en kan via e-mailadres femkeklomp81@gmail.com of 06- 12 38 86 35.


Geen kofferbakverkoop

De jaarlijkse kofferbakverkoop van carnavalsvereniging 't Bacchuskorps in Esch gaat niet door op de geplande zondag 13 september. Ook bij deze beslissing speelt de aanwezigheid van het coronavirus in onze samenleving de voornaamste rol. De activiteit vindt altijd plaats aan de Haarenseweg. De organisatie gaat ervan uit dat het volgend jaar wel weer mogelijk is om de kofferbakverkoop te houden. De nieuwe datum voor de activiteit is zondag 12 september 2021.