Ad Schelle (rechts) en Josephine Bekkers (vierde van rechts) van Het Wachterspunt in Liempde nemen deel aan het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. De uitzending werd in november vorig jaar geschoten, onder meer bij de klompenfabriek van Ad Traa waar het zestal een activiteit ging doen.
Ad Schelle (rechts) en Josephine Bekkers (vierde van rechts) van Het Wachterspunt in Liempde nemen deel aan het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. De uitzending werd in november vorig jaar geschoten, onder meer bij de klompenfabriek van Ad Traa waar het zestal een activiteit ging doen. Foto: Gerard Schalkx, 2019

TELEVISIEPLOEG FILMT IN EN ROND HET WACHTERSPUNT

Liempdse B&B op tv bij Omroep Max

PÅL JANSEN

Ad Schelle en Josephine Bekkers zitten morgen, vrijdag 11 september vanaf 20.35 uur aan de buis gekluisterd. Het koppel ziet zichzelf dan namelijk op televisie met Het Wachterspunt in het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. Ad is er nog rustig onder, voor zijn wederhelft Josephine is het toch even nagelbijten: ,,Je weet natuurlijk niet hoe ze je neerzetten."

Ze is er eerlijk over, de eigenaresse van het Liempdse bed & breakfast aan het Kaarpad: ,,Ik maak me keidruk, ik weet nog niet wat het wordt. We hopen uiteraard dat ze ons neerzetten als gastvrije en gezellige Brabanders."

Want dat zijn Ad en Josephine. Maar voor het Liempdse koppel is de uitzending nog een verrassing: het tweetal heeft het eindproduct niet gezien. Ad, tevens uitbater van café Het Wapen van Liempde, is er nog nuchter onder. ,,Je weet inderdaad niet wat ze uitzenden, maar ik heb me gewoon voorgedaan zoals ik ben. Kijk, ik weet ook wel dat wat direct kan overkomen, maar dat is dan maar zo. Zolang je maar positief en gezellig overkomt en niet als een zeurkous, dan komt alles goed."

GENIETEN

In het televisieprogramma beoordelen B&B-houders elkaars onderneming door bij de ander te overnachten. Het programma draait al jaren op de seniorenzender en trekt telkens ruim één miljoen kijkers. ,,De andere deelnemers in onze uitzending komen uit Ulft en Winterswijk. Je mag aan het einde van je verblijf 50 procent meer of minder geven, net wat je het waard vond", licht Josephine toe. Ad vult aan: ,,Maar ik betaal altijd sowieso 100 procent. Iedereen doet natuurlijk zijn best en we hebben er ook van mogen genieten."

De deelnemers geven elkaar ook tips aan het einde van de uitzending over hoe ze hun onderkomen kunnen verbeteren. Maar zij geven voor de camera ook commentaar op het moment dat ze op logies zijn. ,,Dan zitten de gasten natuurlijk op hun slaapkamers en die kritiek horen wij morgen pas. Ze vertellen die tips dus wel tegen ons, maar je weet niet hoe ze dat op camera hebben verteld. Dat zien we morgen pas!"

RAMMEL

Ad wil wel alvast een tipje van de sluier lichten: ,,Een van de suggesties was om de tafels vast te zetten." Josephine: ,,'s Ochtends zaten de gasten aan tafel het brood te snijden, dus toen wiebelde het tafeltje." Ad, lachend: ,,De cameraman vroeg me om ook dat ook nog bij een ander tafeltje te checken. Dat wiebelde ook, bleek. Toen vroeg-ie om hard te schudden, dus ik rammel flink aan die tafel. De hele boel - van koffie tot sinaasappelsap - viel om."

Maar zoiets is dan voor de televisie vooral leuk. Want ook al is er spanning voor de uitzending, Ad en Josephine hebben genoeg zelfvertrouwen om te weten dat het met de kwaliteit van Het Wachterspunt wel goed zit. Josephine: ,,We zijn er intussen al vijf jaar mee bezig en krijgen bijna alleen maar prima kritieken. Op de reserveringssite Booking.com staan we ook aangeschreven met een 9,4, dus dat zit wel snor."

Het is in Liempde geen geheim dat Ad en Josephine met Het Wachterspunt morgen op televisie verschijnen. Zo werden ze in november vorig jaar - toen het programma werd opgenomen - al gespot met cameraploeg bij klompenmaker Ad Traa en in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Josephine: ,,We moesten een activiteit organiseren en het klompenmaken bij Traa vond ik echt geslaagd. Later hebben we ook nog een workshop klompen versieren gekregen van Penny Simons van Oplage12." Ad: ,,In het klompenmakershuisje achter het bezoekerscentrum hebben we vogelhuisjes van klompen gemaakt, die hangen nu ook bij de andere B&B's in Ulft en Winterswijk."

OP DE PLANK

In totaal is er zes dagen lang gefilmd waarvan anderhalve dag in Liempde. De beelden hebben dus even op de plank gelegen: vanwege de coronacrisis besloot Omroep Max het tweede deel van het seizoen pas in deze periode uit te zenden. Het langverwachte eindresultaat is morgen vanaf 20.35 uur te zien bij Omroep Max op NPO 1. Wat daar ook uit zal komen, Ad en Josephine hebben er in ieder geval een onvergetelijke ervaring aan overgehouden. ,,We hebben echt veel plezier gehad."



p Ad Schelle (rechts) en Josephine Bekkers (vierde van rechts) van Het Wachterspunt in Liempde nemen deel aan het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. De uitzending werd in november vorig jaar geschoten, onder meer bij de klompenfabriek van Ad Traa waar het zestal een activiteit ging doen. (Foto: Gerard Schalkx, 2019).


Buurtschap Kasteren weer uitvalsbasis mountainbikers

De toertocht voor mountainbikers die de Liempdse wielerclub LTC 't Groene Woud jaarlijks houdt, ging ondanks de coronacrisis toch door afgelopen zondag. Deelnemers konden kiezen uit afstanden van 35, 50 of 65 kilometer. Begin- en eindpunt is al negentien jaar de buurtschap Kasteren, meer specifiek het café waaraan de Liempdse Tour Club haar naam heeft te danken.

Uitspanning 't Groene Woud, die in de volksmond nog altijd naar een vroegere kasteleinse Sien Peyn wordt genoemd, was ook deze keer weer de uitvalsbasis van de MTB'ers.

Vol modder lieten zij zich na afloop uiteraard als gebruikelijk schoonspuiten met de waterslangen die de organisatie klaar had liggen.

(Foto: Hans Verberk).

Mountainbikers van de 19e toertocht door LTC 't Groene Woud hadden het gelijknamige café in de buurtschap Kasteren hun start- en eindpunt.
Ad Schelle (derde van links) en Josephine Bekkers (vierde van links) van Het Wachterspunt in Liempde nemen deel aan het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. De uitzending werd in november vorig jaar geschoten, onder meer bij de klompenfabriek van Ad Traa waar het zestal een activiteit ging doen.
Ad Schelle (vierde van links) en Josephine Bekkers (derde van links) van Het Wachterspunt in Liempde nemen deel aan het programma Bed & Breakfast van Omroep Max. De uitzending werd in november vorig jaar geschoten, onder meer bij de klompenfabriek van Ad Traa waar het zestal een activiteit ging doen.