Provincie zegt ja tegen bouwplan Achter den Eijngel


De provincie heeft donderdag 3 september nieuwbouwplan Achter den Eijngel in Lennisheuvel groen licht gegeven. Ze moest een verklaring van geen bedenkingen afgeven vanwege de nabijheid van de Kampina.

Bouwprojecten mogen niet leiden tot een toename van stikstof in het Boxtelse Natura 2000-gebied. Beleidsadviseur Bart van de Staak van de gemeente Boxtel vermoedde in december vorig jaar al dat de vergunningverlening rond zou gaan komen. Toen legde hij tijdens een beeldvormende raadsvergadering uit dat het verdwijnen van agrarische percelen stikstofruimte opleverde. Daarnaast levert de landelijke snelheidsverlaging op de snelwegen ook een positief effect op, zo is uit de vergunning op te maken. Het bouwplan omvat 87 woningen en verrijst achter de monumentale hoeve Den Eijngel.


VVD: 'Achter den Eijngel zo snel mogelijk van start'

De Boxtelse VVD hoopt dat het bouwplan Achter den Eijngel zo snel mogelijk van start kan. Intussen is de vergunningsprocedure in volle gang (lees artikel hierboven).

Vorige week maandag hield de Boxtelse VVD nog een discussieavond in Lennisheuvel. Vanwege het coronavirus werden deelnemers geposteerd in de kiosk naast gemeenschapshuis Orion. ,,Er zijn zorgen over het aantal leerlingen op de basisschool. Een van de oplossingen is het bouwen van woningen voor (jonge) gezinnen. Mede daarom is het nodig dat het project ‘Achter den Eijngel’ zo snel mogelijk van start gaat", stelt de huidige oppositiepartij. De woonbehoefte voor starters en senioren houdt ook in het Boxtelse kerkdorp aan en de liberalen denken al vooruit. ,,Wij hebben in ieder geval gemerkt dat er veel denkkracht in Lennisheuvel zit om samen met de gemeente mee te zoeken naar vólgende bouwplekken."

Tijdens de discussieavond werden ook andere ergernissen en uitdagingen benoemd, zoals te hard rijden door het dorp en de toenemende drukte op rotonde Boseind en burgerparticipatie.