Op tal van plekken liet D66 afgelopen weekeinde zogeheten zwerfplantjes achter. Zoals op het zitbankje bij de Zwaanse Brug. (Foto: eigen collectie).
Op tal van plekken liet D66 afgelopen weekeinde zogeheten zwerfplantjes achter. Zoals op het zitbankje bij de Zwaanse Brug. (Foto: eigen collectie). Foto: D66

ACTIE VERDUURZAMING LEEFOMGEVING

D66 Boxtel hoopt op adoptie zwerfplantjes

Als startschot voor een campagne om te werken aan het verduurzamen van de leefomgeving, plaatsten leden van politieke partij D66 afgelopen weekend op tal van plekken in Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel 'zwerfplantjes'. In de hoop dat ze worden geadopteerd door inwoners.

Veel tuinen en wijken zijn versteend en hebben weinig groen. Dit heeft verschillende nadelen, vindt D66. ,,Stenen zorgen ervoor dat het tijdens een hittegolf extra warm wordt. Voel de straling van een bakstenen muur maar eens na een hete zomerdag! Daarnaast zorgt een versteende omgeving ervoor dat water niet de grond in kan zakken maar afgevoerd wordt via de riolering", zegt Mariëlle Wijffelaars, die lijsttrekker is van de partij in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in november.

REGENTONNEN

Bij hevige regenval kan het riool al dat water niet verwerken en kunnen overstromingen plaatsvinden. Door klimaatverandering zal dat steeds vaker voorkomen, vrezen de democraten in het besef dat het vergroten van de capaciteit van riolen erg duur is. ,,Samen kunnen we voorkomen dat dit nodig is en daarmee dat de rioolheffing steeds hoger wordt", aldus Wijffelaars. Haar partij doet dat liever niet met regels, maar door het stimuleren van inwoners om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Een voorbeeld daarvan is de regentonsubsidie. Een goede eerste stap is het aanschaffen van een regenton zodat een deel van het regenwater niet in de riolering verdwijnt en er ook nog eens minder kraanwater nodig is om de planten water te geven. Daarom kunnen inwoners van Boxtel binnenkort extra goedkoop een regenton aanschaffen. Op pagina 3 van deze krant is daar meer over te lezen.

GEVELTUINTJES

D66 wil voorts dat het gemeentebestuur inwoners zonder voortuin uitnodigt om een geveltuintje aan te leggen. Partijlid Wiebe de Leijer: ,,Zelf heb ik twee jaar geleden ook een geveltuin aangelegd in overleg met de gemeente. Ongelooflijk hoeveel insecten en vogels op een vierkante meter groen afkomen!"

D66 roept inwoners op eens kritisch naar hun eigen tuin te kijken en te bedenken waar ze een stukje bestrating zouden kunnen missen.

Wie er zelf niet uitkomt, kan e-mailen naar info@d66boxtel.nl.


BOXTELSE FOLKBAND GAAT WÉÉR VIRAL

Foo Fighters deelt cover van Acting The Maggot

LINDA VAN DE WIEL

Ze flikten het kunstje al eerder bij een nummer van de Amerikaans-Ierse folkpunkband Flogging Molly. En vorige week ging Acting The Maggot opnieuw viral. De deels uit Boxtels afkomstige groep die Ierse folkmuziek speelt, coverde ‘The Pretender’ van Foo Fighters die het filmpje prompt deelde als Instagramstory. Frontman Maarten de Gans: ,,Het verbaast ons dat een filmpje dat met een telefoon is gemaakt honderdduizenden views krijgt.”

Omdat ze genoeg hadden van een muziekloos leven, besloten de muzikanten van Acting The Maggot een paar weken geleden weer te starten met repeteren. ,,We wilden dat niet doen in ons oefenhok maar in een café”, vertelt zanger-gitarist de Gans. ,,Omdat een van onze bandleden in Amsterdam woont, besloten we daar een geschikte plek te zoeken.”

Deze plek werd eetcafé De Oceaan waar vaker muzikanten spelen. ,,Er had vanwege het coronavirus al maanden geen optreden plaats gevonden, maar wij mochten er repeteren. Er was een stuk van de kroeg afgezet waar wij ons mochten opstellen en er was een handjevol bezoekers.”

De band besloot een aantal nummers te spelen die zij al eerder hadden gerepeteerd. Een van deze liedjes was ‘The Pretender’ van Foo Fighters, de wereldberoemde rockband rond Dave Grohl. ,,De tien bezoekers van het café, waaronder de bekende zanger Douwe Bob, vonden onze uitvoering van het nummer te gek.”

DUMPERT

De Gans neemt liedjes vaak met een telefoon op omdat het handig is om er thuis mee aan de gang te gaan en ook nu was dit het geval. ,,Omdat de reacties zo positief waren, heb ik het filmpje op Dumpert (een website gericht op entertainment - red.) geüpload. Deze viralsite zette het filmpje meteen online.”

De video kreeg in korte tijd drieduizend kudos. ,,Zo noemen ze op deze website likes. En dat zijn er heel veel. Meestal zitten onze filmpjes op ongeveer driehonderd kudos.”

Door dit onverwachte succes postte De Gans het op Instagram_tv. ,,Zoals altijd als wij een nummer coveren, tagde ik de originele band, in dit geval dus Foo Fighters. Ik had geen bijbedoelingen, maar we werden geforward. Door de Foo Fighters zelf!”

INSTAGRAMSTORY

In eerste instantie hadden de bandleden niet in de gaten wat er aan de hand was, maar toen de appjes bleven binnenstromen, checkten zij hun socials. ,,En daar stonden we: als Instagramstory bij Foo Fighters, een band met 4 miljoen volgers. We voelden ons zeer vereerd.”

Media als SBS 6 en Omroep Brabant wisten Acting The Maggot snel te vinden. De cover werd ruim tienduizend keer op YouTube, vijftigduizend keer op Instagram én vele duizenden keren op Facebook bekeken en beluisterd. ,,En ook mediabedrijf Beasly Media Group, waaronder 65 radiostations hangen, hebben de video gedeeld én er een verhaal over geschreven.”

HET ZWARTE GAT

Hoewel de media-aandacht voor de band enorm was, kent viral gaan ook nadelen: ,,Een Instagramstory verdwijnt na 24 uur. Je piekt daardoor heel snel en slaat net zo snel weer dood. Dus het bekende zwarte gat voelen we nu wel even”, geeft De Gans toe.

,,Maar er zijn nog plannen genoeg, al kunnen we niet vooruit zoals we willen in deze periode. We hebben ‘The Pretender’ wel serieuzer opgenomen, we kijken wel wat we daarmee doen. Mensen missen live muziek en gaan daarom online zoeken. Voor het komende jaar hebben we weer optredens staan. En verder bekijken we wat we kunnen doen zonder publiek. Waarschijnlijk gaan we studio weer in om liedjes op te nemen.”

Al droomt de band vast over een gezamenlijk optreden met Foo Fighters…

Folkband Acting The Maggot speelt hoofdzakelijk Ierse muziek. Links violiste Daniëlle van Berkom en zanger-gitarist Maarten de Gans uit Boxtel. Een in Amsterdam opgenomen repetitie ging afgelopen week viral. (Foto: eigen collectie).