Oud-voetbalprof Björn van der Doelen raakt met zijn verhalen en liedjes het publiek. ,,Hij puur en down to earth
Oud-voetbalprof Björn van der Doelen raakt met zijn verhalen en liedjes het publiek. ,,Hij puur en down to earth", aldus luisteraar Jet Mathijssen. Foto: Hans van Doorn

TROUBADOUR VAN DER DOELEN OPENT THEATERSEIZOEN BIJ KAARSLICHT IN UITVERKOCHT PODIUM BOXTEL

Björn: lief, tenenkrommend, grappig en vooral heel herkenbaar

LINDA VAN DE WIEL

Na bijna een half jaar gesloten te zijn geweest, opende Podium Boxtel zaterdagavond weer zijn deuren. En wel voor een theatershow van troubadour Björn van der Doelen, ofwel de zelfbenoemde ‘Parel van Brabant’. Hij schotelde een programma voor vol melancholische liedjes, geinige gedichten én herkenbare anekdotes.

Als vriendin Debby vraagt of ik mee naar Podium Boxtel ga, ben ik meteen enthousiast. Als ze me vertelt dat het gaat om een optreden van Björn van der Doelen zeg ik volmondig ‘ja’. Want ik heb wel behoefte aan een avondje theater. En Van der Doelen raakt bij mij de juiste snaar.

Het theater aan de Burgakker is knus en volgens de richtlijnen van het RIVM coronaproof ingericht, met tafeltjes voor twee, compleet met bijzettafeltje en ledkaarsje. Velen hebben via Podium Boxtel een borrelpakket gekocht van de Boxtelse winkel Proef! Culinair.

NOOIT NERVEUS

Het was voor de vrijwilligers van het theater best spannend om weer op te starten. Maar ze hebben - in tegenstelling tot veel andere theaters - een vol programma met veel (bijna) uitverkochte shows.

,,Wat je vanavond kun verwachten? Ik speel liedjes en vertel verhalen,” vertelt Van der Doelen voorafgaand aan zijn twee shows. Een vaste setlist heeft de Eindhovenaar niet. ,,Ik kijk gewoon wat er in de zaal gebeurt en speel daar op in. Ik houd van interactie met het publiek.” Van zenuwen heeft hij ook geen last: ,,Nee, ik ben nooit nerveus. O, moet ik over zeven minuten op? Dan ga ik efkes mijn tanden poetsen en een bloeske aantrekken.”

Zo relaxed Van der Doelen in de kleedkamer is, zo is hij ook op het podium. Hoewel hij eerst een profvoetbalcarrière bij onder meer PSV had, lijkt de troubadour geboren voor een plek op de bühne. Hij neemt de twee keer uitverkochte zaal - met 84 in plaats van normaal 250 stoelen - dan ook moeiteloos mee in zijn gevoelsleven.

MELANCHOLISCH

De melancholie spat van het podium als hij zingt over zijn meske en ons moeder die Caballero zonder filter rookt in het kleine liedje ‘Moederke lief, kom in munne erm’. Voor velen herkenbaar is het verhaal over zijn kroost in het lied ‘Te laat voor geen kinderen’.

Het publiek lacht om zijn ode aan de pils én zijn lovende woorden over de in 2016 overleden Belgische zanger Eddy Wally. Van der Doelen ging samen met vriend en gitarist Ruud van den Boogaard naar zijn kerstshow in de roemruchte dancing De Toverfluit in Zoersel. ,,We zaten in een bus vol bejaarden, maar gingen wél Eddy Wally, ofwel The Voice of Europe, zien en horen optreden.”

En omdat de Belgische zanger zichzelf de stem van Europa noemt, bedacht ook Van der Doelen een aantal bijnamen voor zichzelf: ,,Ik noem mezelf Golden Boy, Witte Socrates en Koning van de Prairie. En uiteraard De Parel van Brabant.”

SOMS PIJNLIJK

De show is klein - Van der Doelen speelt solo - en lief, tenenkrommend, grappig, soms pijnlijk en voor velen herkenbaar. Ik heb een mooie avond en ben niet de enige...

,,Dit is al de vierde show die ik van Björn gezien heb en ik vond hem weer geweldig”, vertelt bezoekster Jet Mathijssen na afloop van de show. ,,Hij is zó puur en heel down to earth.” Patrick Hendriks noemt Van der Doelen grappig en amusant: ,,We hebben er een Brabantse troubadour bij.”











CULTURALE IN PODIUM BOXTEL MUZIKAAL STARTSEIN VOOR WARM ONTHAAL VAN BUREN

Saab en vanBakkus trappen welkomstjaar Esch af

Jan Hermens

Zelfs de bezetting van de band vanBakkus is aan het thema van de Culturale aangepast. De groep telt speciaal voor de lokale opening van het culturele seizoen muzikanten uit Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel. VanBakkus en Saab treden zaterdag 19 september op in Podium Boxtel met een programma dat vooruitblikt naar de toetreding van Esch tot de gemeente van dino's en Dommel.

Guido van Eijk, gitarist, trompettist, mondharmonicaspeler en zanger bij vanBakkum, vertelt: ,,Onze band beheerst een breed repertoire aan akoestische en semi-akoestische covers, van allerlei artiesten. Voor deze editie van de Culturale hebben we een voorstelling samengesteld met een verhaallijn. Die vormt de rode draad tussen de liedjes die we spelen. De show draait om de vier dorpen die na 1 januari samen de gemeente Boxtel vormen. Ik kan nog niet te veel details onthullen natuurlijk."

Voor de gelegenheid heeft vanBakkus zijn gebruikelijke viermansbezetting met drummer Joost Kurstjens en zangeres Sara Bormans uitgebreid. Van Eijk: ,,Alle dorpen van de gemeente Boxtel zijn 19 september in de band vertegenwoordigd." Het vaste kwartet van vanBakkus bestaat uit Guido van Eijk, William van Houtum, Fons van Heesch jr. en Jeroen van Lier.

De andere band die de Culturale opluistert, is Saab. De wortels van deze groep liggen in Esch, maar in de loop der jaren hebben zich muzikanten uit andere dorpen, waaronder Boxtel, bij het gezelschap gevoegd. Leadzanger Gerrit Stubbe: ,,Saab bestaat gedeeltelijk uit blazers. We brengen dan ook nummers waarin die instrumenten tot hun recht komen." De band verschijnt de derde zaterdag van september met maar liefst elf mensen in Podium Boxtel. Stubbe: ,,Dat is meteen de reden dat wij in de theaterzaal optreden. Niet omdat we de beste band zijn, maar wel de grootste."

Op de vraag naar wat Saab zoal speelt, reageert Stubbe: ,,In ieder geval nummers van De Dijk. Ik ben een gepassioneerde zanger, dat past wel bij die muziek."


Culturale begint zaterdag 19 september om 20.00 uur in Podium Boxtel aan de Burgakker. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Dit kan via de website www.podiumboxtel.nl.

Door de plaatsing van tafeltjes met een ledkaars en de mogelijkheid om een drankje en borrelhapje te bestellen ontstond een intieme huiskamersfeer in de theaterzaal aan de Burgakker. (Foto's: Hans van Doorn).
De foyer van Podium Boxtel was na afloop niet geopend. Dus werden cd's verkocht vanuit de kofferbak...
vanBakkum tijdens een optreden op popfestival Limuscene in Liempde. (Foto: Hans van Doorn, 2017).
Björn van der Doelen opende het theaterseizoen in Podium Boxtel met liedjes van zijn laatste drie albums.
Björn van der Doelen opende het theaterseizoen in Podium Boxtel met liedjes van zijn laatste drie albums.