Esch' carnaval richt zich vooral op de kinderen


De Essche stichting De Oggelvorsen richt zich tijdens carnaval 2021 vooral op jeugdactiviteiten, zo is afgelopen week bekendgemaakt. De viering van het 5x11-jarig bestaansjubileum dat komend jaar op de agenda stond, wordt door de coronacrisis uitgesteld.

Carnaval gaat altijd door; het is alleen de vraag hoe, stelt het bestuur van De Oggelvorsen. Samen met diverse commissies zijn de eerste ideeën bedacht hoe het leutfestijn vorm moet krijgen, zonder daarbij de regelgeving, die de verspreiding van Covid-19 moet voorkomen, te doorkruisen. Een feest zoals andere jaren gebruikelijk was, lijkt uitgesloten in dorpshuis De Es. Toch zullen daar enkele activiteiten plaatsvinden, deels virtueel.

Dit jaar zitten er veel kinderen in groep acht van de Willibrordusschool. Er is dus veel animo om mee te doen in de jeugdraad van elf, om het feestteam te versterken of als dansmarieke op te treden.

Normaal start het Essche carnavalsseizoen medio november met het elf-elfbal. Dat wordt verschoven naar zondag 10 januari. Dan worden niet alleen de jeugdprins en -prinses van de Kwakbollekes bekendgemaakt, maar ook de prins van Oggelvorsenpoel. Volwassenen kunnen die dag maar beperkt worden toegelaten; wel is de feestmiddag online te volgen.

Tussen zondag 10 januari en dinsdag 16 februari, de laatste dag van carnaval, wil stichting De Oggelvorsen een aantal activiteiten organiseren, maar details daarover zijn nog niet bekend. Wel is besloten een vergunning aan te vragen voor de leutstoet op zondag 14 februari. Hoe die ingevuld moet gaan worden, is op dit moment niet duidelijk.


Gratis tekenlessen

Ton van Eijndhoven geeft in Esch vanaf vrijdag 25 september gratis tekenlessen. Hij leert belangstellenden stillevens, bloemen, dieren, stripfiguren of portretten tekenen. De lessen zijn op vrijdag van 09.30 tot 11.30 uur in de hobbyruimte achter de Willibrordusschool. Aanmelden kan via e-mailadres eijnd01@ziggo.nl of telefoonnummer 06-51 11 08 62.