Savendonksestraat (3)

Vorige week verschenen ingezonden brieven als tegenreactie op de massieve onvrede van bewoners op de plannen van natuurontwikkelingsorganisatie ARK een oerbos aan te leggen aan de Savendonksestraat te Liempde. Net als wij dragen de briefschrijvers de natuur een warm hart toe. Het mooie landschap wordt geroemd, net als de versterking van bijvoorbeeld de Schutstraat, met zijn prachtige populierenrij.

Als bewoners van het plangebied kunnen we ons daarin helemaal vinden. De tragiek is alleen dat dit niet het toekomstbeeld is van Ark. De karakteristieke populieren aan de Schutstraat worden geveld. Bestaande lijnen in het landschap verdwijnen. Elementen als vlechtheggen worden door Ark niet versterkt en een bolle akker moet zelfs verdwijnen.

Ark heeft een heel ander toekomstbeeld voor ogen. Oerbos moet er ontstaan, gevormd door de natuur zelf. Waar een boom valt, valt een boom, waar niets groeit, groeit niets. Hoe het er uit gaat zien, interesseert Ark helemaal niets: ‘We laten ons verrassen door wat er gaat ontstaan’, luidt de slogan.

Dit is nu precies wat ons tegen de haren strijkt; het is niet ons toekomstbeeld van hoe onze woonomgeving eruit moet komen te zien. Wij zitten niet te wachten op een natuurexperiment in onze tuinen, waarin we - anders dan passanten of bezoekers - 24/7 leven.

Wij willen wonen in het mooie natuur/cultuurlandschap zoals dat de afgelopen honderd jaar tot ontwikkeling is gekomen: kleinschalig, houtopstanden, slotenpatronen, coulissen, lanenstructuren. Dat is wat we aan onze kinderen willen doorgeven.

We willen dat dit landschap een duw krijgt en versterkt wordt. We willen reeën en patrijzen in onze achtertuin en geen Schotse Hooglanders, met alle gevaren van dien. We willen veel en mooie natuur, en een leefomgeving waar je met plezier naar kijkt.

ARK zegt te willen luisteren naar de buurtbewoners. Om die reden introduceren wij binnenkort ons alternatieve plan voor dit gebied, passend in de Erfgoedstrategie van Het Groene Woud en De Geelders. Dan zal blijken of er werkelijk invloed mogelijk is, of dat er sprake is van een rituele dans van gesprekken, meer voor de bühne, dan om rekening mee te houden.


        SUSAN MOGONY

        Stichting De Savendonk i.o.


Savendonksestraat (4)

Met verbazing lees ik de discussie in de media over de nieuwe plannen voor natuurontwikkeling aan de Savendonksestraat. Natuur, en daarmee zuurstof leverende bomen, zijn noodzakelijk voor ons en voor onze (klein)kinderen.

In Liempde hebben we wat dat betreft niet veel te klagen. We zijn omgeven door schitterende natuur. De Geelders is voor mij daarvan een belangrijke exponent. Het is een prachtig voorbeeld van een nat leembos. Door verdroging dreigt er hier, net zoals in grote gedeelten van Nederland, veel natuur te verdwijnen. Vernatting is één van de mogelijkheden om het tij te keren.

Dat dit gebied ontwikkeld gaat worden door Stichting Ark Natuurontwikkeling is prima. Ark is een betrouwbare partner in natuurontwikkeling gebleken en inspraak is hier altijd mogelijk en zelfs welkom. Graag worden ideeën van buurtbewoners en belangstellenden getoetst en zo mogelijk meegenomen bij hun planontwikkeling. Omdat Stichting Ark een natuurontwikkelingsorganisatie is, worden afgeronde projecten overgedragen aan bij voorkeur plaatselijke organisaties. En laat dat nu net iets zijn, waar Liempde al jarenlang in uitblinkt. Nieuwe projecten opnemen en in dienst van het algemeen belang uitvoeren.

Ik heb de afgelopen decennia met eigen ogen kunnen constateren dat de natte natuurparel De Geelders steeds droger werd. Zo’n dertig jaar geleden stond ’s winters bijna het gehele bosgebied onder water. De slootjes liepen in november al vol en ook delen van de rabatten kwamen onder water te staan. Helaas kun je er nu het gehele jaar met droge voeten wandelen.

In de erfgoedstrategie De Geelders, waarvan al onderdelen aan de Savendonksestraat zijn uitgevoerd, werd onder andere ook de noodzakelijkheid van vernatting van het gebied aanbevolen. Ik vind het fantastisch dat Ark dit punt nu meeneemt in de verdere ontwikkeling van De Geelders. Wij zouden wel aan de Savendonksestraat willen wonen!



        AD EN INE DE KORT