Het leegstaande autobedrijf Van den Brandt komt niet in aanmerking voor huisvesting van arbeidsmigranten. De eigenaar lanceerde eerder dit jaar daarvoor een plan.
Het leegstaande autobedrijf Van den Brandt komt niet in aanmerking voor huisvesting van arbeidsmigranten. De eigenaar lanceerde eerder dit jaar daarvoor een plan. Foto: Bas van den Biggelaar

BOXTEL ZOEKT ONDERDAK VOOR ACHTHONDERD ARBEIDSMIGRANTEN


Geen 'Polenhotel' op bedrijventerrein


HENK VAN WEERT

Bedrijventerreinen als Ladonk en Vorst in Boxtel, maar ook het Liempdse Daasdonk komen voor het gemeentebestuur niet in beeld voor het op grotere schaal onderbrengen van buitenlandse werknemers met tijdelijke contracten. De komende drie jaar moet huisvesting worden gerealiseerd voor zo'n achthonderd buitenlandse werknemers. Boxtel kiest daarbij het liefst voor enkele grotere wooncomplexen van minimaal 150 en maximaal vierhonderd bewoners.

Momenteel zijn er in Boxtel te weinig huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten en de kwaliteit van de plekken waar zij wonen is te vaak onvoldoende, constateert wethouder Eric van den Broek (economie & participatie). De voorbije maanden heeft het gemeentebestuur met zo'n twintig partijen gesproken over hoe het probleem op te lossen. Daaruit komt naar voren dat wooncomplexen voor grotere groepen op tijdelijke locaties moeten worden gerealiseerd voor een duur van maximaal tienjaar.

DE BRAKEN

Vorig jaar werd daarvoor al het gebied De Braken, in de oksel tussen de spoorlijnen, genoemd door het gemeentebestuur. Nu wijzen B en W geen concrete bouwlocaties aan, wel wordt aangegeven dat locaties met name in de directe nabijheid van de plaatselijke bedrijventerreinen (zoals De Braken) zouden moeten liggen. De Braken is zo'n gebied en eigenaar Gerard Smit van het gelijknamige sportcomplex heeft al laten weten een deel van zijn accommodatie voor huisvesting van buitenlandse werknemers te willen opofferen.

Er worden zeker geen complexen gerealiseerd óp bedrijventerreinen, net zo min als in woonwijken en op recreatieparken. Het eerder dit jaar gelanceerde voorstel van bijvoorbeeld ondernemer Frank van den Brandt, om arbeidsmigranten te huisvesten in zijn voormalige autobedrijf op Boseind, lijkt daarmee onhaalbaar. Agrarische ondernemers mogen bij hun bedrijf alleen voor eigen personeel realiseren, vindt het college.

BEHEERDER

De gemeente Boxtel kiest voor grotere wooncomplexen omdat ze denkt dat daar de kwaliteitseisen het best gewaarborgd kunnen worden. Onder meer door beheerders aan te stellen die doorlopend een oogje in het zeil houden. Bovendien kunnen in dergelijke wooncomplexen goede sanitaire voorzieningen worden gerealiseerd en moet het mogelijk zijn ontspanningsactiviteiten te organiseren. Ook moet nog een ei gelegd worden over het aantal bewoners op een kamer. Uit gevoerde gesprekken die de gemeente voerde met initiatiefnemers wordt duidelijk dat maximaal twee kamerbewoners de voorkeur heeft.

Daarnaast kunnen zaken als huisvuilinzameling en parkeren goed geregeld worden, denkt het college. ,,Hiermee willen we overlast in woonwijken tegengaan, de druk op de lokale woningmarkt verlagen en humane huisvestiging mogelijk maken voor iedereen die in Boxtel woont en werkt”, aldus wethouder Van den Broek.

BIJ INSCHRIJVING?

Hoewel zij een betere huisvesting voor arbeidsmigranten wil bevorderen, gaat de gemeente niet zelf bouwplannen ontwikkelen. Dat laat zij over aan particuliere initiatiefnemers. Wel worden spelregels opgesteld waaraan moet worden voldaan. De gemeente onderzoekt momenteel de mogelijkheid om tijdelijke bouwlocaties via inschrijving toe te wijzen. Op die manier hoopt zij dat de in haar ogen meest geschikte initiatieven gerealiseerd worden.

De spelregels voor huisvesting van arbeidsmigranten wil Boxtel onder meer opstellen aan de hand van de aanbevelingen die de landelijke commissie-Roemer in juni van dit jaar deed. Die adviseert ook een maximum van twee bewoners per kamer. Ook het inrichten van servicepunten waar arbeidsmigranten terechtkunnen met vragen is een van de voorstellen.

RAADSVERGADERING

Tijdens een beeldvormende vergadering op dinsdag 15 september bespreken de gemeenteraadsfracties vanaf 19.30 uur het beleidsvoorstel. De publieke tribune in de raadzaal is vanwege de coronamaatregelen niet geopend; belangstellenden kunnen de bijeenkomst wel volgen via internet: www.boxtel.nl.


q Het leegstaande autobedrijf Van den Brandt op Boseind komt niet in aanmerking voor huisvesting van arbeidsmigranten. De eigenaar lanceerde eerder dit jaar daarvoor een plan. (Foto: Bas van den Biggelaar, april 2020).

Afbeelding