Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Tot 100 euro vergoeding voor Boxtelse regenton


HENK VAN WEERT

Boxtelaren die bij een plaatselijke ondernemer een regenton kopen, kunnen voortaan rekenen op een bijdrage van de gemeente en waterschap De Dommel. Burgemeester en wethouders besloten vorige week maximaal honderd euro per inwoner beschikbaar te stellen. De actie start op 1 oktober, vanochtend was de aftrap van een promotiecampagne.

Al twee jaar geleden besloot het college om te stimuleren dat inwoners hun hemelwaterafvoeren zoveel mogelijk afkoppelen van de riolering. Regenwater opvangen óf in de tuin laten lopen, helpt in de strijd tegen verdroging als gevolg van klimaatverandering.

Regelmatig kreeg de gemeente verzoeken van inwoners die best iets aan waterbesparing wilden doen. Maar wel zonder hiervoor grote investeringen te hoeven doen of zich aan strikte voorwaarden te

moeten houden. Daarom keert Boxtel een bedrag van 50 euro uit aan iedereen die bij een lokale leverancier een regenton aanschaft. Valt die in de prijsklasse van 50 tot 150 euro, dan betaalt de gemeente de helft van het extra bedrag.

Alleen mensen met een tuin komen in aanmerking voor de bijdrage. Zij krijgen het geld niet rechtstreeks uitgekeerd, maar kunnen bij de gemeente een voucher aanvragen. Door die te overhandigen aan de winkelier, krijgt de inwoner korting op de aanschafprijs.

De gemeente vergoedt de ingenomen vouchers aan de winkelier en heeft daarvoor een bedrag van 112.500 euro beschikbaar. Het waterschap draagt in 2020 ruim 23.000 euro bij aan de regeling en heeft ook voor volgend jaar geld uitgetrokken. De voorraad regentonnen is op dit moment echter beperkt. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis. De actie loopt mede daarom meerdere jaren door.

t Vandaag startte een promotiecampagne voor de regentonnenactie. Bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd in Liempde kregen voorzitter Tossy de Man en vrijwilliger Driek Termeer van SPPiLL van wethouder Herman van Wanrooij een ton. (Foto: Gerard Schalkx).

De gemeente Boxtel en waterschap De Dommel geven een vergoeding van maximaal 100 euro aan mensen die een regenton aanschaffen.