Joy Smulders (7) heeft jeugdreuma. Met haar ouders en broertje doet ze mee aan de Reuma Walk om geld in te zamelen ter bestrijding van de ziekte.
Joy Smulders (7) heeft jeugdreuma. Met haar ouders en broertje doet ze mee aan de Reuma Walk om geld in te zamelen ter bestrijding van de ziekte. Foto: Henk van Weert

What's Up, Joy?

De zevenjarige Joy Smulders uit Boxtel doet zaterdag 12 september mee aan de Reuma Walk, een wandeltocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar genezing van deze aandoening van gewrichten, maar ook spieren, pezen en botten. Via actie.reumanederland.nl/actie/joy-smulders/doneren heeft ze al meer dan duizend euro bijeengebracht. Maar de leerling uit groep 4 van basisschool De Spelelier hoopt op nog wat extra's. ,,Want alle kleine beetjes helpen..."

Wat houdt dat in, die Reuma Walk, waar je aan mee gaat doen, Joy? ,,Nou, dat betekent dat je tien kilometer gaat lopen. We starten hier thuis op De Mutsenmaakster en papa en mama hebben zelf een route uitgezet."

Oh? Je gaat dus niet alleen op pad? ,,Nee joh! Mijn ouders gaan ook mee, net als Jes, mijn broertje. Trouwens, oma loopt ook mee. Zij heeft ook reuma namelijk. Zelf ga ik mee in een rolstoel."

Je hebt natuurlijk veel pijn door die stomme reuma? ,,Best wel. Ik ben ook al heel vaak geopereerd, hè mam? Joy kijkt naar haar moeder, die vertelt dat vier jaar geleden reuma werd geconstateerd. ,,Joy kreeg dikke 'kussentjes' op haar polsen. Het bleek erfelijk...", vertelt Marit Smulders. Joy vult aan: ,,En ik heb ook vaak pijn aan mijn knieën."

Wat gaat er met het geld gebeuren dat je inzamelt? ,,Daar worden betere pillen en spuitjes van gemaakt. Ik heb pas andere medicijnen en daardoor gaat het wel wat beter en heb ik niet zo veel pijn meer. Drie keer per week moet ik een pilletje slikken en eenmaal in de week krijg ik een prik in het ziekenhuis. Als dat tweemaal gebeurd is, krijg ik een Franniez."

Een Franniez? Wat is dat? Joy loopt naar de kast en haalt er een spiraalvormig standaardje uit. ,,Kijk, een Franniez is zo'n plastic plaatje. Na elke prik wordt er een sticker opgeplakt, een aan de voorkant, een aan de achterkant."

Nou, dan ben je inderdaad al vaak in het ziekenhuis geweest. Denk je dat je er ooit vanaf komt? Joy kijkt opnieuw opzij, naar haar mama. Die vertelt dat er een kleine kans bestaat dat kinderen over reuma heen groeien. ,,Maar het is een fout in haar immuunsysteem, dus we durven er niet te veel op te hopen dat het ooit overgaat..."

(Tekst en foto: Henk van Weert).