...DAVE VAN DE VEN...
      (Foto: Peter de Koning, 2018)
...DAVE VAN DE VEN... (Foto: Peter de Koning, 2018) Foto: Peter de Koning

RAAD BESPREEKT INITIATIEFVOORSTEL

D66 wil meer kwaliteit van winkelpuien Boxtel


HENK VAN WEERT

Het straatbeeld in het centrum van Boxtel moet fraaier worden. Met name als het gaat over winkelpuien zou meer kwaliteit van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dat betoogt de fractie van D66 in een initiatiefvoorstel dat dinsdag 15 september wordt besproken door de gemeenteraad.

Het voorstel van de Boxtelse democraten komt niet uit de lucht vallen. Ook het gemeentebestuur zelf worstelt al jaren met de 'eenheidsworst' waardoor met name de Rechterstraat en Stationsstraat dezelfde aanblik vertonen als een willekeurige andere winkelstraat in den lande. Het beschikbaar stellen van een subsidiepotje voor winkeliers om het straatbeeld te verfraaien, werd niet opgesoupeerd. Met name omdat de regels ervoor niet doelmatig bleken.

Uit het resterende bedrag van het subsidiepotje wil D66 de 10.000 euro betalen die nodig zijn een inventarisatierapport. Over hoe zo'n rapport eruit moet komen te zien, heeft raadslid Mariëlle Wijffelaars, die samen met steunfractielid Wiebe de Leijer het initiatiefvoorstel opstelde, wel ideeën. Ze wijst naar een soortgelijke rapportage die in Eindhoven is gemaakt voor onder meer winkelstraat Demer.

,,Het gaat erom dat er bij de verbouwing van een pand een hoogwaardig ontwerp wordt gekozen dat past bij de uitstraling en architectuur van het pand. Dat krijgt hiermee zijn eigen identiteit terug, hetgeen voor een mooiere uitstraling van het centrum zorgt", stelt Wijffelaars. Daarnaast willen de democraten ook dat er duidelijkere regels komen voor reclame-uitingen om verrommeling tegen te gaan. ,,Met ons voorstel vragen we om een rapport op te stellen waarin voor panden in het centrum wordt aangegeven welke zaken kunnen worden aangepakt bij een verbouwing of renovatie zodat het pand weer de eigen identiteit krijgt. Het is dus een soort richtlijn met tips en inspiratie voor pandeigenaren."

NAUWE SAMENSPRAAK

Het Boxtelse rapport moet in de ogen van D66 worden samengesteld in nauwe samenspraak met de plaatselijke monumenten- en welstandscommissie, maar ook met het lokale architectencollectief BAeSS dat eerder al een inspiratieboek voor gevel- en reclamebeleid aan het gemeentebestuur aanbood. Ook MTD Landschapsarchitecten, dat het plan ontwikkelde voor de voorgenomen herinrichting van de Rechterstraat en Heemkunde Boxtel zullen geconsulteerd moeten worden voor een eenduidige opzet van het onderzoek.

De gemeenteraad bespreekt het initiatiefvoorstel dinsdag tijdens een beeldvormende vergadering. Die begint om 19.30 uur in de raadzaal en is voor belangstellenden uitsluitend digitaal te volgen via www.boxtel.nl.


ERIC VAN DEN BROEK OPNIEUW LIJSTTREKKER

Fractievoorzitter Van de Ven doet stapje terug bij de SP

De leden van de SP hebben donderdag unaniem wethouder Eric van den Broek gekozen tot lijsttrekker voor de herindelingsverkiezingen in november. Dave van de Ven, die de voorbije jaren fractievoorzitter was van de socialisten in de Boxtelse gemeenteraad, doet een stapje terug en staat nu als zevende op de kandidatenlijst. Maria Biezemans uit Esch is een nieuwkomer op de vierde plek.

Er was geen tegenkandidaat voor het SP-lijsttrekkerschap. Van den Broek werd door het lokale partijbestuur voorgedragen vanwege zijn toegankelijkheid, dossierkennis, daadkracht en harde werken. Fractievoorzitter Van de Ven had laten weten een stapje terug te willen doen en die keuze is gerespecteerd. Tweede na Van den Broek staat nu Rinze van der Veen, gevolgd door Frans Sannen; beiden vormen samen met Van de Ven de huidige fractie. Enige nieuwkomer ten opzichte van de kandidatenlijst van 2018 is Biezemans. Bestuurslid Bert van Wordragen maakt de top vijf van de SP vol.

Lijsttrekker Van den Broek blikte in de ledenvergadering onder meer vooruit op de komende bestuursperiode, waarin forse bezuinigingen onontkoombaar lijken. ,,Het is een grote uitdaging om desondanks toch het sociale gezicht van Boxtel te behouden. Een sterke SP is de beste garantie om dat voor elkaar te krijgen", aldus Van den Broek.