Atelier en winkel van Monny Kleding vormen nu één geheel. De coupeuses maken damesmode en communiejurkjes op maat. (Foto: Peter de Koning).
Atelier en winkel van Monny Kleding vormen nu één geheel. De coupeuses maken damesmode en communiejurkjes op maat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ATELIER VOOR DAMESMODE HOUDT KOMENDE WEKEN GROTE MAGAZIJNUITVERKOOP

Monny Kleding vindt nieuwe stek in Rechterstraat

Jan Hermens

Monny Kleding is verhuisd. Het atelier voor communiekleding en damesmode bevindt zich niet meer aan de Breukelsestraat, maar aan de Rechterstraat, op nummer 60. Voor het eerst beschikken de coupeuses over een winkel. Die is sinds kort open, maar sluit ongeveer half oktober de deuren alweer. Maar dat is tijdelijk. Eigenaresse Monique van der Meijden legt uit hoe het zit.

,,We houden deze weken een grote magazijnuitverkoop. Daarna gaat de winkel een poos dicht, zodat we die helemaal mooi in kunnen richten. In januari is de officiële opening." Bijzonder aan Monny Kleding is dat alle jurken in de winkel gemaakt zijn door het eigen team van coupeuses. Monique: ,,Wij maken communiekleding en damesmode op maat. Klanten kunnen bij ons een stof uitzoeken of zelf meenemen en een model naar wens aangeven. Het eindresultaat is een prachtige jurk. Vrouwen met niet gangbare maten of die een uniek kledingstuk willen, vinden bij ons wat ze zoeken." Daarbij liggen de tarieven niet te hoog. ,,Er is geen sprake van tussenhandel, dat scheelt in de kosten."

BUITENLAND

Voor de duidelijkheid: Monny Kleding maakt nieuwe damesmode, maar vermaakt geen kledingstukken. Wie een te lange broek of een te wijde blouse heeft gekocht, moet elders op zoek naar een kleermaker om de outfit te laten aanpassen. ,,Die zijn er wel in Boxtel", aldus de onderneemster.

Wanneer de magazijnuitverkoop is afgelopen en de winkel tijdelijk gesloten is, gaat het werk voor Monny Kleding achter de schermen door. Monique: ,,We maken reeds bestelde jurken én communiekleding. Die gaat veelal naar het buitenland. In Duitsland is er veel vraag naar. De Duitsers houden van mijn stijl. Die is iets minder klassiek dan ze daar gewend zijn. Ook leveren we aan een aantal Nederlandse winkels, met name in het zuiden van het land. In Bergen in Noord-Holland is eveneens een klant van ons gevestigd, die verkoopt de jurkjes aan bruidsmeisjes."

Ze vervolgt: ,,Omdat het aantal communicantjes afneemt, ook bij de oosterburen, ben ik een paar jaar geleden ook met damesmode begonnen. We verkochten in de Breukelsestraat jurken in de tuin, dat doen we nu in onze winkel."

Wie bij Monny Kleding binnenstapt, ziet de coupeuses aan het werk. ,,Een open atelier, dat maakt meteen duidelijk hoe een jurk vorm krijgt. We gaan trouwens ook stoffen verkopen. Toen de winkel nog maar goed en wel open was, kreeg ik daar al vragen over."

DERTIG JAAR

Dertig jaar geleden begon Monique van der Meijden met het maken en verkopen van kinderkleding. ,,Maar tijdens de economische crisis tien jaar geleden, bezuinigden mensen daarop. Vandaar dat ik me ben gaan richten op outfits voor de communie. Voor een speciale gelegenheid tasten mensen wel in de buidel. Weer later is damesmode erbij gekomen. Een prima combinatie waarin mijn team en ik al onze creativiteit kwijt kunnen."


'GEMEENTE: KIJK OOK EENS NAAR AGRARISCHE PANDEN VOOR ZONNE-ENERGIE'

Zwarte zonnespiegels schitteren op stallen Nergena

PÅL JANSEN

Wie vanaf de straat Tongeren ter hoogte van het zandpad Kromakker de Nergena opdraait, ziet iets verderop een imposante zwarte spiegel afsteken tegen de horizon. Sinds dinsdag leveren deze achtduizend zonnepanelen op de stallen van familie Van Hal elektriciteit aan het net. Naast dat ze voldoende stroom genereren voor diens melkvee- en varkensbedrijf, levert de Boxtelse agrariër voldoende watt voor vijfhonderd extra huishoudens.

Er mag in Boxtel gerust wat meer focus komen te liggen op het buitengebied als het gaat om zonne-energie, vindt Johan van Hal. En daarmee doelt hij nadrukkelijk niet op land, maar op daken van stallen en andere agrarische gebouwen. ,,Er ligt bij het gemeentebestuur veel focus op zonneweides", ziet de Boxtelaar.

RES

Het college van B en W bracht recent de zogeheten Regionale Energiestrategie (RES) voor de raad. In dit document staat beschreven wat Boxtel moet doen om in 2030 energieneutraal te zijn. Daarin wordt ook gesproken over zonneparken, waarbij het oog valt op de agrarische gebieden ten zuiden en noordwesten van Boxtel. Weliswaar wordt er binnen de politiek en het college ook gekeken naar bedrijfspanden, maar daarbij gaat de aandacht met name uit naar bedrijventerreinen (lees: Ladonk).

CONSTRUCTIE

Dus, vindt Van Hal: waarom niet eens wat meer aandacht voor agrarische panden? ,,Het is niet zo dat iedere stal geschikt is om vol te leggen met panelen. Dat ligt ook aan de constructie. Ook bij ons moest er vooraf veel worden onderzocht. Maar hier in het buitengebied liggen er wel veel daken..."

Waaronder die van de Boxtelse ondernemer zelf. Tientallen tonnen aan cellen rusten nu op de varkensstal van Van Hal en leveren vanuit de verte een imposant aanzicht. Maar nog belangrijker: ze leveren een flinke hoeveelheid stroom. ,,In totaal 2,3 megawatt op jaarbasis", vertelt Van Hal. Eerder al investeerde hij in zonnepanelen op zijn andere bedrijfslocaties. ,,In totaal hebben we er zo'n 12.000 liggen. Als je de overige panelen meetelt, bedienen we nog veel meer huishoudens extra."

GROND OPOFFEREN

Er liggen ook genoeg kansen bij andere stalhouders, denkt Van Hal. Op zijn dak alleen al is plek voor 18.000 vierkante meter. En daarvoor wordt dus geen grond opgeofferd. ,,Bovendien is het geen fraai gezicht, op het land. Op deze manier liggen ze niemand in de weg."

Varkenshouder Johan van Hal tussen een deel van de achtduizend zonnepanelen die sinds deze week op zijn melkvee- en varkensbedrijf liggen. Dat levert een indrukwekkend gezicht op. Én 2,3 megawatt aan elektriciteit. (Foto: Bas van den Biggelaar).