Met een waterstraal probeerde de Boxtelse brandweer donderdagmiddag tevergeefs de grijze roodstaartpapegaai uit een boom aan de Van der Voortweg te jagen.
Met een waterstraal probeerde de Boxtelse brandweer donderdagmiddag tevergeefs de grijze roodstaartpapegaai uit een boom aan de Van der Voortweg te jagen. Foto: Sander van Gils

PAPEGAAI LAAT ZICH NIET VERJAGEN DOOR BRANDWEERSPUIT

Rico na 'nachtje uit' terug bij baasje

HENK VAN WEERT

De schrik sloeg Margies Gevers om het hart toen vorige week haar 'kersverse' grijze roodstaartpapegaai haar woning aan de Van Rijckevorselstraat uitvloog. Een eindje verderop nestelde de twaalf weken oude vogel zich donderdagmiddag in een boom bij het parkeerterrein van het Baanderherencollege. Pas de volgende ochtend kwam het dier naar haar toe en kon Margies rustig ademhalen.

Margies schakelde de Boxtelse brandweer donderdagmiddag in. Die probeerde met een waterstraal Rico uit zijn hoge verblijfplaats te verjagen. Echter zonder succes. De papegaai bleef lekker op zijn tak zitten.

Onverrichterzake keerden de brandweermannen huiswaarts, maar Margies bleef de wacht houden. Bovendien had ze al A4-tjes gemaakt om her en der in de buurt op te hangen met onder meer de tekst 'Vermist', een foto van Rico en haar telefoonnummer.

Tot ver in de avond bleef Margies met een kooitje onder aan de boom op haar post en probeerde ze de vogel die ze elf dagen eerder in huis had gehaald naar beneden te lokken met eten en speeltjes. Maar nee hoor, Rico leek het goed naar zijn zin te hebben in de boom.

VLEUGELS KORTEN

De volgende ochtend hervatte Margies haar pogingen om Rico naar beneden te krijgen. En warempel, rond een uur of elf kwam de papegaai naar haar toe. ,,Ik heb 'm meteen in de kooi opgesloten en mee naar huis genomen. Nu laat ik de vleugels inkorten zodat Rico niet meer zo ver kan vliegen. Dat was al gebeurd, maar blijkbaar niet goed. Voorlopig laat ik de deur niet meer open staan. Ik ben dolgelukkig dat mijn papegaai weer thuis is", blikte Margies zaterdag opgelucht terug.

pp Met een waterstraal probeerde de Boxtelse brandweer donderdag aan het einde van de middag tevergeefs de grijze roodstaartpapegaai uit een boom bij het parkeerterrein aan de Van der Voortweg te jagen.



De twaalf weken oude papegaai Rico keerde vrijdagochtend terug naar zijn baasje. (Foto's: Sander van Gils).