35 PROCENT INWONERS MOET MEEDOEN

Gratis glasvezel lonkt in Liempde en Lennisheuvel

JULES HAMELEERS

,,We zouden als dorp gek zijn als we het niet zouden doen", aldus ambassadeur Mark van der Laan uit Liempde. Hij en nog enkele andere enthousiaste dorpelingen zetten zich in om een glasvezelnetwerk te krijgen in Liempde en Lennisheuvel. Het bedrijf Delta Fiber Netwerk wil daar namelijk nieuwe kabels leggen. Maar dan moet wel minimaal 35 procent van de inwoners een abonnement afsluiten...

,,Voor de langere termijn en een duurzame toekomst is glasvezel noodzaak. Er komt over een paar jaar een moment dat we tegen de grenzen van ons netwerk aan gaan lopen", aldus Van der Laan. Hij is onder andere actief bij Dorpsberaad Liempde, maar ook professioneel houdt hij zich bezig met netwerken. Zelf werkt hij in de telecom: hij bouwt netwerken voor mobiele providers. ,,We zijn gek als we nu niet op deze mogelijkheid springen. De kans dat dit zich nog eens voordoet is namelijk nihil."

De campagne werkt namelijk als volgt: 35 procent van de inwoners van Liempde en Lennisheuvel moet een abonnement afsluiten bij Delta Fiber. Wanneer deze eis wordt gehaald, begint het glasvezelbedrijf met de aanleg. Voor het abonnement moet worden betaald, maar het leggen van de kabels is gratis. ,,In principe is deze eis bindend: het is dus erg belangrijk dat die 35 procent wordt behaald", aldus de projectleider. Om aan het percentage te komen, worden onder andere lokale verkopers en ambassadeurs, ofwel betrokken dorpsbewoners, ingezet. ,,Een persoonlijk gesprek met iemand uit de omgeving werkt toch altijd het beste", aldus projectleider Daisy Meekes van Delta Fiber.

Nu heeft zich ongeveer 12 procent aangemeld, maar het stijgt snel volgens Meekes. ,,Wij hebben het altijd over een hockeystickcurve: het gaat heel geleidelijk en tegen het einde schiet het aantal abonnementen omhoog."

De twee grootste bezwaren die Van der Laan in zijn omgeving hoort, zijn het e-mailadres en de kosten. Mensen die een mailadres van hun aanbieder hebben, verliezen dat wanneer zij naar een andere provider overstappen. Ook de kosten zijn voor sommigen een probleem: de basisprijs is voor alle aanbieders ongeveer hetzelfde, maar extra pakketten zijn duurder. Wanneer iemand erg is gehecht aan bijvoorbeeld de Formule 1-wedstrijden die bij Ziggo zijn inbegrepen, vindt die het soms lastig dat daarvoor wél betaald moet worden bij een ander abonnement.

VOORDELEN

Er zijn enkele voordelen van glasvezel ten opzichte van koperen of de zogeheten coaxkabels. Zo zijn de nieuwere leidingen niet gevoelig voor water of blikseminslag. Daarnaast wordt bij andere soorten kabels het internet langzamer wanneer meer mensen het gebruiken. Iets wat veel mensen wellicht gemerkt hebben het afgelopen half jaar, toen ineens een groot gedeelte van de mensen thuis woonden. Daarnaast is de internetsnelheid bij ouderwetse aansluitingen afhankelijk van hoever een huis van de mast afstaat: bij glasvezel maakt dat niet uit. Tenslotte is bij ouderwets internet de uploadsnelheid maar 5 of 10 procent van de downloadsnelheid: bij glasvezel is die hetzelfde.

Delta Fiber Netwerk heeft al meerdere informatie- en inschrijfavonden gehad in Liempde en Lennisheuvel. Wanneer de norm wordt gehaald, kan de nieuwe aansluiting er al over een paar maanden liggen. Drie jaar geleden kreeg het buitengebied van Boxtel al razendsnel internet: toen koos ruim 70 procent voor glasvezel.

Meer informatie over het project, kan verkregen worden via www.gavoorglasvezel.nl. De deadline is maandag 21 september.