ODC start binnenkort met walking football, een voetbalspel voor 60-plussers. De kartrekkers binnen de Boxtelse club zijn van links naar rechts Mario Karssemakers, Jan van der Meijden en Henjo Segbars. Het drietal poseert voor de hoofdtribune in sportpark Molenwijk.
ODC start binnenkort met walking football, een voetbalspel voor 60-plussers. De kartrekkers binnen de Boxtelse club zijn van links naar rechts Mario Karssemakers, Jan van der Meijden en Henjo Segbars. Het drietal poseert voor de hoofdtribune in sportpark Molenwijk. Foto: Marc Cleutjens

INFORMATIEAVOND VOOR SENIOREN IN KANTINE DE BOEMERANG AAN DE PLATANENLAAN

ODC start met walking football voor 60-plussers

MARC CLEUTJENS

Bij meer dan driehonderd voetbalclubs in Nederland is het al mogelijk. En binnenkort start ook ODC in Boxtel ermee: walking football. Het voetbalspel is uitermate geschikt voor 60-plussers die graag bewegen en andere mensen willen ontmoeten. Woensdag 23 september houdt ODC een informatieochtend in kantine De Boemerang in sportpark Molenwijk. ,,Verantwoord bewegen, meedoen, ontmoeten en gezelligheid zijn de belangrijkste pijlers van walking football”, zegt ODC-voorzitter Walter van der Linden (57).

De plannen om binnen ODC een afdeling walking football op te richten dateren van een klein jaar geleden. Het clubbestuur zat toen om tafel met ambassadeur Wim Vermeulen van Old Stars Walking Sports en bezocht enkele verenigingen in de regio waar het walking football al wordt aangeboden. ,,We hebben gezien hoe het bij Avanti in Schijndel gaat en dat maakte ons enthousiast”, aldus Van der Linden.

De coronapandemie zorgde voor enige vertraging, maar nu staat vast dat ODC start met walking football. De club heeft Mario Karssemakers (62), Henjo Segbars (62) en Jan van der Meijden (68) gevraagd om als kartrekkers te fungeren. Zij bereiden de informatieochtend op 23 september voor en maken plannen voor de wekelijkse voetbalochtenden in sportpark Molenwijk. Het drietal volgt binnenkort een trainerscursus walking football bij het Nationaal Ouderenfonds.

MANNEN ÉN VROUWEN

Walking football is een voetbalspel voor 60-plussers met aangepaste spelregels. Zo is rennen met of zonder bal niet toegestaan en zijn ook slidings taboe. De buitenspelregel is niet van toepassing, vrije trappen worden altijd indirect genomen. Een duel wordt gespeeld op een veld van 40 bij 25 meter waarop twee doelen staan van drie meter breed en één meter hoog. Teams bestaan uit zes veldspelers, er is geen keeper. Scoren vanaf eigen helft mag niet.

,,We gaan niet meteen beginnen met wedstrijden of meedoen aan een competitie”, legt mede-initiatiefnemer Karssemakers uit. ,,We starten met samen bewegen en elkaar ontmoeten. Wie na de informatieochtend wil meedoen, kan een maand gratis aansluiten. Wie daarna actief wil blijven, wordt uitgenodigd om rustend lid van ODC te worden.” Voorzitter Van der Linden onderstreept: ,,Walking football is voor alle Boxtelaren van 60 jaar en ouder en dus niet voorbehouden aan ODC’ers. Bovendien nodigen we mannen én vrouwen uit om mee te doen.”

DERDE HELFT

Karssemakers, Segbars en Van der Meijden zijn druk bezig met het voorbereiden van de eerste walking football-bijeenkomsten. ,,Walking football bij ODC kan straks elke woensdag van 09.30 tot 11.30 uur”, vertelt Van der Meijden. ,,We beginnen steevast met een kop koffie of thee in kantine De Boemerang. Na een halfuurtje starten we op het voetbalveld met een warming-up. We gaan rekken en strekken en doen een aantal eenvoudige oefeningen om de spieren los te maken.”

,,Daarna is er ruimte voor het voetbalspel, gespeeld volgens de regels van het walking football”, vult Karssemakers aan. ,,Natuurlijk sluiten we elke bijeenkomst af met een cooling down én vergeten we de derde helft niet. Dus ook na het sporten nuttigen we samen een drankje in de kantine.” Tijdens alle walking-footballtrainingen is een EHBO’er aanwezig. Sportpark Molenwijk beschikt over een AED.

EENZAAMHEID

ODC-voorzitter Van der Linden benadrukt het sociale aspect van walking football. ,,Natuurlijk is het belangrijk dat ouderen gezond zijn en blijven bewegen. Maar we vinden het nóg belangrijker dat ze elkaar op sportieve wijze kunnen ontmoeten. Walking football verbindt en kan ook een middel zijn om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.”

Over verbinden gesproken: Van der Linden sluit niet uit dat ODC in de toekomst contact zoekt met de andere sportverenigingen in Molenwijk. ,,Walking sports zijn in opkomst en met de nabijheid van tennisclub De Merletten en hockeyclub MEP is het interessant om in de toekomst te onderzoeken of het aanbod voor 60-plussers verbreed kan worden. Maar eerst starten we met walking football.”

INFORMATIEOCHTEND

ODC houdt woensdag 23 september van 10.00 tot 11.00 uur een informatieochtend over walking football. Ambassadeur Wim Vermeulen van Old Stars Walking Sports is een van de sprekers. Geïnteresseerde 60-plussers dienen zich vooraf aan te melden bij Mario Karssemakers, telefoon 06-46 13 27 96 of e-mailadres m.karssemakers@online.nl. Tijdens de ochtend gelden de coronavoorschriften.


BOXTELSE DERDEKLASSER ZET DOMMELEN OPZIJ IN TWEEDE BEKERDUEL: 1-2

Tricolores stellen in slotfase orde op zaken

ODC heeft ook de tweede bekerwedstrijd in winst omgezet. In en tegen Dommelen werd met 1-2 gewonnen. In een vermakelijk duel kwamen de tricolores snel op achterstand. De Boxtelse formatie was evenwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij en kwam pas in de slotfase tot scoren via Joep van der Meijden en Lex van den Biggelaar. Met nog één poulewedstrijd te gaan, ligt de volgende ronde binnen handbereik...

In de beginfase was de thuisploeg, net als ODC ook een derdeklasser, een stuk feller. De gasten kwamen daardoor nauwelijks aan opbouwen toe. In de vijfde minuut kwam Dommelen vanaf links door. De Boxtelse defensie stond niet goed waardoor de bal van dichtbij langs sluitpost Robbie Roelofs werd gewerkt: 1-0.

Na zo’n twintig minuten kreeg ODC de wedstrijd beter onder controle en kwamen er wat kansen. Van den Biggelaar schoot over en een goede actie van Lennart Sannen kon pas op het laatste moment gestuit worden door goalie Dennis Soeteman.

VERSE KRACHTEN

Aan de andere kant was het oppassen geblazen als de thuisploeg vanuit de omschakeling eruit kwam. Het leidde tot een paar hachelijke momenten voor het Boxtelse doel, maar Roelofs was steeds op zijn post om redding te brengen voor de Boxtelaren. In het laatste kwartier van het eerste bedrijf was ODC een paar keer dreigend uit een hoekschop, maar de bal viel steeds net niet goed.

Na de pauze bleven de bezoekers hun tegenstanders onder druk zetten. Sannen kreeg een kans na een goed opgezette aanval, maar de sterk keepende Soeteman hield hem van scoren. Vervolgens bracht trainer Carlo Vorstenbosch met Joep van der Meijden, Just van Wijk en Remco Schellekens drie verse krachten in. Die laatste deed al snel van zich spreken. Bij een voorzet vanaf rechts van Van den Biggelaar gooide hij er een schitterende omhaal uit, maar de bal ging rakelings over.

TWEEMAAL GEEL

Even later viel de verdiende gelijkmaker. Van der Meijden werd aan de linkerkant aangespeeld, was zijn opponenten te vlug af en knalde de bal buiten bereik van de doelman in de benedenhoek.

Met nog een kwartier op de klok ging ODC vol voor de drie punten. Een ongelukkige actie van Joep Timmermans leek roet in het eten te strooien. Hij kwam ten val en om te voorkomen dat zijn tegenstander alleen op het doel af kon gaan, maakte hij hands. Het betekende zijn tweede gele kaart waardoor de Boxtelaren nog maar met tien man over waren.

Zij bleven echter het spel domineren en vlak voor tijd resulteerde dit in de winnende treffer. Bij een bal die achter de verdediging van de thuisploeg werd gelegd, won Van der Meijden een cruciaal kopduel. Daardoor kon Van den Biggelaar alleen op het doel afgaan. Keeper Soeteman maakte vervolgens een inschattingsfout waarna Van den Biggelaar eenvoudig de 1-2 binnenschoot.

Zondag 13 september om 14.30 uur speelt ODC de laatste wedstrijd in de poule thuis tegen vijfdeklasser RKSV Sterksel. Een gelijkspel in sportpark Molenwijk is voldoende om de volgende ronde van het bekertoernooi te bereiken.


SENIOREN

Uitslag zaterdag 5 september

ODC 2 - Zwaluw VFC 3        7 - 3

Uitslagen zondag 6 september

Dommelen - ODC        1 - 2

ODC 2 - Brabantia 3        2 - 5

LSV 2 - ODC 3        3 - 2

Nemelaer 4 - ODC 4        2 - 1

ODC 5 - Boxtel 6        4 - 3

ODC 6 - Spoordonkse Boys 6        3 - 1

VR2: ODC – SCG '18 VR1        0 - 6

Programma zaterdag 12 september

VV Trinitas Oisterwijk 4 - ODC 2        15:30

Programma zondag 13 september

ODC 1 – Sterksel 1        14:30

Beerse Boys 2 - ODC 2        12:00

SCG '18 8 - ODC 3        12:00

ODC 4 - Boxtel 4        11:00

Oirschot Vooruit 11 - ODC 5        10:30

Essche Boys 4 - ODC 6        11:00

VR2: Baardwijk VR2 - ODC        13:00

JEUGDVOETBAL

Uitslagen zaterdag 5 september

JO11-1: ODC – SCG '18 JO11-1        8 - 1

JO11-2: SV BLC JO11-3 - ODC        4 - 2

JO11-3: Wilhelmina JO11-4 - ODC        12 - 0

JO12-1: SCG '18 JO12-1 - ODC        3 - 4

JO12-2: SV BLC JO12-2 - ODC        13 - 0

JO13-1: ODC - RKVVO JO13-1        0 - 3

JO13-2: Audacia JO13-2 - ODC        0 - 12

JO13-3G: BMC JO13-2 - ODC        3 - 2

JO14-1G: ODC - OVC '26 JO14-1        1 - 2

JO14-2: ODC - Boxtel JO14-2        6 - 2

JO14-3: VOAB JO14-4 - ODC        0 - 3

JO15-1G: Bladella JO15-1 - ODC        1 - 2

JO15-2G: ODC - Maliskamp JO15-1        2 - 2

JO15-3G: Valkenswaard - ODC        0 - 0

JO16-1: ODC - SV Unitas '59 JO16-1        1 - 9

JO16-2: Nieuw Woensel JO16-3 - ODC        3 - 4

JO16-3: Wadenoijen JO16-1 - ODC        5 - 5

JO17-1: ODC - SV Unitas '59 JO17-1        6 - 2

JO17-2: ODC - Brabantia JO17-2        0 - 0


JO17-3: ODC - BMC JO17-3        5 - 0

JO19-1: Wilhelmina JO19-1 - ODC        3 - 1

JO19-2: SVSSS JO19-2 - ODC        3 - 4

JO19-3: Zwaluw VFC JO19-5 - ODC        3 - 3

MO11-1: ODC - Emplina MO11-2        1 - 9

MO17-1: Real Lunet MO17-1 - ODC        2 - 1

Programma zaterdag 12 september

G1G: ODC - Braakhuizen G1        10:00

G2G: Braakhuizen G2 - ODC        10:00

JO8-1G: ODC - TSV Gudok JO8-2        08:45

JO8-2: Trinitas O’wijk JO8-2 - ODC        10:15

JO8-3G: Nemelaer JO8-2 - ODC        09:00

JO9-1: ODC - Schijndel JO9-1        08:45

JO9-2: Zwaluw VFC JO9-3 - ODC        08:45

JO9-3G: ODC - Jong Brabant JO9-3        08:45

JO9-4G: ODC - Zwaluw VFC JO9-8        08:45

JO10-1: ODC - Nivo Sparta JO10-1        08:45

JO10-2: BMC JO10-3 - ODC        10:15

JO10-3: ODC - Trinitas O’wijk JO10-4        08:45

JO10-4: Zwaluw VFC JO10-7 - ODC        10:00

JO11-1: RKTVC JO11-1 - ODC        09:00

JO11-2: ODC - DVG JO11-2G        08:45

JO11-3: ODC - SVSSS JO11-3        10:15

JO12-1: ODC - BVV JO12-1        08:45

JO12-2: ODC - Zwaluw VFC JO12-2        08:45

JO13-1: ODC - Real Lunet JO13-1        10:15

JO13-2: Oirschot V. JO13-3 - ODC        11:00

JO13-3G: Best Vooruit JO13-2 - ODC        11:30

JO14-1G: ODC - Trinitas JO14-1        11:45

JO14-2: Best Vooruit JO14-2 - ODC        13:00

JO14-3: ODC - Zwaluw VFC JO14-4        11:45

JO15-1G: ODC - Dommelen JO15-1G        13:30

JO15-2G: Hilvaria JO15-2 - ODC        12:30

JO15-3G: DEES/Vessem - ODC        12:30

JO16-1: ODC - Juventud JO16-1        12:00

JO16-2: Unitas '59 JO16-4 - ODC        16:00

JO16-3: ODC - Zwaluw VFC JO16-3        13:30

JO17-1: SBC JO17-1 - ODC        15:15

JO17-2: SV BLC JO17-1 - ODC        13:00

JO17-3: FC Engelen JO17-3 - ODC        14:45

JO19-1: RKDVC JO19-1 - ODC        14:30

JO19-2: Zwaluw VFC JO19-2 - ODC        15:00

JO19-3: ODC - OJC JO19-6        15:15

MO11-1: SCG '18 MO11-1 - ODC        08:30

MO17-1: ODC - OJC MO17-2        15:15



,,Walking football is voor alle Boxtelaren en dus niet voorbehouden aan ODC’ers